На државне јасле и без конкурса

Директори јавних предузећа могу да једним телефонским позивом запосле кога желе и да се ником за то не правдају.

Босна и Херцеговина 23.08.2017 | 07:46
На државне јасле и без конкурса
Обавезу да објаве јавни позив за пријем радника имају министарства у Влади РС, републичке управе и управне организације у које спадају републичке агенције, секретаријати, заводи и дирекције.

Запошљавање у јавним предузећима ни на који начин није регулисано, па због те законске рупе руководиоци могу до миле воље да запошљавају радника колико хоће и како хоће.

Да су то немилице и чинили показује да је само у највећим државним предузећима - Електропривреди РС, Жељезницама РС и Поштама РС - запослено преко 15.000 радника, не рачунајући предузећа на локалном нивоу.

То је три пута више у односу на укупан број службеника и намјештеника запослених у министарствима, управама и управним организацијама.

Колико је радника у јавним фирмама запослено без конкурса и колико је од тога вишак још није познато.

Алиби директорима

Ивана Корајлић, портпарол Транспаренцy Интернатионал БиХ, истиче да годинама указују на овај правни вакуум, који служи као алиби директорима да у јавна предузећа ухлебљују партијски кадар и родбину и пријатеље.

''Остављено је на вољу руководиоцима да раде шта желе при чему се дешава да посао добијају политички подобни, а не стручни и квалификовани радници '', наглашава Корајлићева.

Она каже да се политичком запошљавању мора стати у крај измјена неколико закона или доношењем уредбе која ће бити обавезујућа и за директоре јавних предузећа.

Оно што је познато је да је велики дио вишка радника у јавном сектору, на чијем смањењу инсистира и ММФ, управо у јавним предузећима.

Влада РС се Стратешким планом за смањење укупне потрошње за период 2017. до 2019. обавезала да ће посебно анализирати број запослених у јавним предузећима, као и њихова примања. Од тога засад нема ништа.

Правила иста за све

Александар Радета, директор Агенције за државну управу РС, каже да запошљавање у јавним предузећима искључиво зависи од управних и надзорних одбора и уколико је то предвиђено статутима.

''У тој области влада шаренило; неки расписују конкурс, већина не, иако би требало да правила буду иста за све и да сви без изузетка расписују конкурсе и да имају систематизацију радних места'', каже Радета.

Идеју да се за сваку позицију у јавном сектору расписује јавни конкурс подржава и Синдикат управе РС.

''Тиме би се омогућила већа трансапретност у запошљавању у јавним предузећима'', каже Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Он истиче да ће се и приликом доношења новог Закона о државним службеницима, који је у плану, ускоро залагати да се прецизније дефинише јавни конкурс, како би се субјективни фактор приликом запошљавања свео на минимум и посао добијали најстручнији.

У Федерацији БиХ мењају закон

Корајлићева истиче да исти проблем имају у Федерацији БиХ, па је покренута инцијатива да се измијени Закон о раду и уведе обавеза расписивања конкурса у јавним предузећима.

''Они планирају и да кроз уредбу Владе дефинишу обавезу и поступак провођења конкурса у предузећима које контролише Влада'', навела је Корајлићева.

Извор: Блиц

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Инсајдер

23.08.2017 06:16

Чуо сам да онај Шпирић Никола има пар хиљада оваца. Чобани му примају плату са буџета. кажу десетак чобана и више пријавио на буџет. На факултет економски не иде никада и увјек рима плату редовног професора. Нека то постави неко ко чита и послани је. поставите питање у скупштини или новинари провјерите. Стево Мирјанић запослио све своје ближе и даљње рођаке у влади, доље по централама телефонским и слично. И тако даље и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.08.2017 06:29

Доносење новог закона о запосљавању па и досаб је ваљда бијо некакав законпа се није нико придрзаво и нико никад није одговаро сто се не проводи тако це бити и са новим законом ово је само јос једна обмана овог народа

Name

ТО ЈЕ БОЛЕСТ

23.08.2017 06:33

ТО ЈЕ БОЛЕСТ И СТЕВАНДИЋ САМО ШТО ЈЕ ПРИТРЧАО СНСД У ВЕЋ ОДРЕЂУЈЕ ПЛАТЕ ПО УКБЦ И ЗАПОШЉАВА КАКО ХОЋЕ ОБЕЋАВА СВЕ ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА КАО ДА ЈЕ ОН ВЛАСНИК ЗДРАВСТВА А НЕ РС. ИСТА ШКОЛА.

Name

н н

23.08.2017 06:28

АГЕНЦИЈЕ, СЕКРЕТАРИЈАТЕ, ЗАВОДЕ И ДИРЕКЦИЈЕ УКИНУТИ, КАД ВЕЋ КОНКУРСИ И УСЛОВИ НЕ ПОСТОЈЕ. ХАОС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

докле

23.08.2017 06:38

Каква је то власт, која одобрава директорима и управи јавних предузећа да запошљавају на стотине радника страначких војника пред изборе само да би гласали и да би задржали власт на нивоу Републике Српске. То је радила све једна фирма у Електроенергетском сектору. Без обзира на закон који су направили по својој жељи и такав не поштују ни Управе Зависних предузећа у ЕРС а ни Бирои гдје нема ама баш нимало транспарентности и све се чува од очију јавности и ради у рукавицама заједно са директорима јавних Зависних предузећа у ЕРС. Те фирме и Бирои су приватизоване од стране СНСД-а. А да не причамо тек како се ствари одвијају када су у питању смјене кадрова који не припадају СНСД-у. Ту је тек врх леденог брега. И на крају да кажем да ове и овакве ствари раде Зависна предузећа која су у великим минусима, на стотине милиона марака и влада ништа не покушава како би такве фирме сачувала од затварања и дефинитивног краха. Само имају циљ да има ко гласати за њих па макар све пропало. То су заиста големе ствари које граниче са лудости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИСАМ НИ НА БИРО/У

23.08.2017 06:53

А СТА ЦЕ КОНКУРСИ ПРОМЈЕНИТИ КАД И ПРЕКО КОНКУРСА КОЈИ РЕДА РАДИ РАСПИСУ,ЗАПОСЉАВАЈУ ОПЕТ ПРЕКО ВЕЗЕ?! ЗНАЦИ НИ КОНКУРСИ НИСУ И НЕ ЗНАЦЕ СТОПИРАЊЕ МАЛВЕРЗАЦИЈА И ЗАПОСЉАВАЊА ПОДОБНИХ,САМИМ ТИМ СВЕ РАСПРАВЕ КРИТИКЕ И СЛ. СУ БЕСМИСЛЕНИ СЕМ СТО СЕ ОСТЕЦЕНИ ДОДАТНО НЕРВИРАЈУ И ХУСКАЈУ А НЕМА НАЦИНА ДА СЕ БИЛО СТА ПРОМЈЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конкурси у току ...

23.08.2017 06:53

... у Лактасима за директоре Центра за социјални рад и локалне Туристицке организације. Спремају се велике неправилности - бице весело и јавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДУ

23.08.2017 07:09

Агенција за државну управу-АДУ је саучесник код намјештених бодовања, у шта сам се увјерио више пута у Геодетској управи, тако да су тамо изабрани најгори или осредњи кадрови, доказани кримоси (Деурић, Стојчиновић, Ћана, Даниела, Мишковић, Витор, Ракуљ и сви остали).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

23.08.2017 07:20

Одабир кадровика је следећи: Странка нареди руководиоцу да прими одређеног кадра. Ако нема услова, мења се Правилник. Затим АДУ распише конкурс и именује се комисија за избор (3 из органа+2 из АДУ), сви унапред инструисани коме да дају максимум бодова.

Name

"Гузовача"

23.08.2017 07:25

Тако су у РГУ изабрани помоћ. директора Комленовића; Деурић, Ћана, Стојчин, Радуљ, Станковић, Витор, савјетници Мишковић, Бајић и начелници (укупно 39 руководних службених комада, све гори од горег).

Name

ннн

23.08.2017 07:51

Каква јавна предузећа. У установи која треба да контролише провођење законских прописа, којој би грађани требали пријавити неправилности ( назвали инспекторат РС) само у задњој години запослено 15 људи без конкурса. Замислите у ентитецкој градјевинској инспекцији инспектора са 2 године укупног стажа и то у канцеларији ста це тај на терену установити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

23.08.2017 08:17

Ништа ново. И код нас у федерацији само можда горе. У бањи Илиџа Градачац људи измишљају радна мјеста,мијењају статуте само да би ухљебили своје људе у чему предњаче са Кавазовићима,вјеројатно по налогу реиса.

Name

Мрцевци

23.08.2017 08:25

КОЈИ ЦРНИ ИНСПЕКТОРИ ПА ОНИ САМО УЗМУ НА ГОДИСЊЕМ НИВОУ ОДРЕДЈЕНУ СУМУ НОВЦА ДА ТЕ ВИСЕ НЕ УЗНЕМИРАВАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕПЛАТЕ ОНДА ИМ ЈЕ ИНСПЕКЦИЈА НА ГРБАЦИ АЛИ ПОСЛОДАВЦИ КАО ОДГОВОРНИ ГРАДЈАНИ РЕДОВНО УПЛАЦУЈУ ПОТАЗИВАЊА ИНСПЕКЦИЈЕ

Name

логика

23.08.2017 08:09

Лично искуство са конкурсима. У ел преносу у скоријој прошлости распису конкурс за инжењера заштите на раду и заштите од пожара. Јавим се ја са свим могућим лиценцама на лично име 9 година искуства у тим пословима и заврсеним факултетом заштите на раду. Кад оно примисе бољега лик има машински факултет и искуство начелник одјељења у некој општини па предсједник скупштине опстине. Сконтам ја ЛОГИЧНО човек је бољи сигурно има иљаду гласача који на изборима гласају за њега или његову опцију. И логично онда ја оде у Данску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

23.08.2017 09:46

Септицка пуна до врха., прелијева.

ОДГОВОРИТЕ