Нови уговори без одлуке "Агрокора"

Словеначком “Мерцатору” остало је још само десетак дана до најављеног преузимања продавница „Конзума“ у Босни и Херцеговину, а „зеленог свјетло“ за тај потез од повјерилаца концерна “Агрокор” још нема. Но, добављачима у БиХ већ су достављени нови уговори које морају потписати ако желе наставити сарадњу са словеначким малопродајним ланцем, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Регион 23.08.2017 | 07:22
Нови уговори без одлуке "Агрокора"
Иако би, кажу привредници у БиХ, одлука највећих повјерилаца „Агрокора“ могла да буде и негативна, “Мерцатор” није губио вријеме па су им јуче доставили нове уговоре. Надају се да ће бити испуњено усмено обећање из јула мјесеца, да су Словенци спремни да учине све како не би била повећана постојећа дуговања према добављачима из БиХ.

Међутим, за све ово постоји услов постављен домаћим фирмама – обавезне су да испоруче робу како би маркети 3. септембра напуњени дочекали купце.

Директор “Крајина Класа” Саша Тривић казао је за ЦАПИТАЛ да је циљ “Мерцатора” да “у игру” врати и добављаче који су прекинули испоруку робе “Конзуму”.

Управа “Конзума” избјегава састанак

Међутим, брига добављача овим није окончана. У новим уговорима са “Мерцатором”, како каже Тривић, нема ништа спорно, али састанак који су фирме из РС требале да одрже са представницима “Конзума” још претпрошле седмице, до данас се није десио.

“Нови уговори нису проблематични, али остало је да се детаљније договоримо око начина и услова преласка. Међутим, све стоји због те одлуке повјерилаца. Ово што се сада дешава припреме су за оно што слиједи 3. септембтра. Ипак, очекујемо нови озбиљан састанак са представницима “Конзума””, истакао је Тривић.

Поручио је да једино озбиљан договор “Мерцатора”, “Конзума” и добављача у цијелој БиХ може спасити “Конзум” од стечаја.

“Мерцатор” обећао фирму у РС, а још раније пословање пренио у ФБиХ

Мистерија за привреднике из РС је и “Мерцаторово” обећање да ће бити формирам “Мерцатор БЛ”, како је то било и прије него што је “Конзум” дошао на тржиште БиХ. Међутим, из уговора које су добили, тврде, то се не види.



“Очекујемо само да испоштују обећања”, навео је Тривић.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС, о чему је ЦАПИТАЛпрви писао, фирма “М-БЛ”, чији су суоснивачи љубљански “Мерцатор” и новосадски “Мерцатор – С”, пословање је пренијело у Федерацију БиХ.

“Пословни систем “Меркатор” Љубљана и “Мерцатор –С” из Новог Сада оснивачи су М-БЛ” друштва за трговину на велико и мало, али су 22. јануара 2016. године избрисани из нашег регистра јер су преселили на територију ФБиХ”, казали су у АПИФ-у.

С обзиром на то да су и данас, као и на почетку кризе у концерну “Агрокор”, препуштени сами себи, добављачи посебно замјерају властима у БиХ које, како истичу, нису заштитиле своје привреднике и пристале су на уцјене пропалог хрватског концерна.

Авансно плаћање испоручене робе остало је искључиво право великих трговачких играча, а дуговања према фирмама из БиХ сада износе више од 112 милиона КМ.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Антибиотик

23.08.2017 05:28

Главне фирме у БиХ су трговачки центри. И то словеначки и хрватски односно страни. Фабрике је забрањено и спомињати а и да није нема се шта, једино оне што су уништене од стране ријетко видјених болесника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

23.08.2017 06:32

Има ли ко да заштити производјаче и добављаче??? Ови ће дуг према Конзуму разводнити и гурнути у застару, а траже да добављачи праве нове испоруке на фирму Б....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2017 07:25

Ако имало мозга имају БиХ добављаци онда неце потписивати никакве уговоре.Ионако сви купујемо у Бингу.Само домаце.

Name

Синнy Боy

23.08.2017 08:17

Уопште ми није жао добављача, напротив, драго ми је што их Хрвати и Словенци муљају. Похрлили су за лаком зарадом и профитом прихватајући да потписују за њих неповољне и ризичне уговоре у којима стоји да робу морају давати са великим рабатима и на вријеме плаћања на шест мјесеци па и више. Сама чињеница да центри , у овом случају Конзум и Мерцатор, нуде уговоре са условима пословања са добављачима већ није нормална јер би ваљда требало бити обрнуто . Како ти исти добављачи онда нуде своје уговоре са својим условима малим радњама? Нису тржни центри упропастили мале радње већ добављачи. Малим радњама се не дају рабати и зато не могу бити конкуренти на тржишту а још им је смањена валута плаћања у односу на тржне центре који имају трговачке марже минимум 40% . Тврдим да би мале радње сигурно имале ниже цијене у својим објектима него центри ако би им добављачи давали робу под истим условима. Примјер су фиксне цијене цигарета, допуна за мобилне телефоне......али и Wриглии жвакаћих гума (Орбит) гдје добављач те робе даје минимални рабат од 2-3% . Зато су цијене те робе исте свуда, и по центрима, киосцима, малим радњама. ... Народ је дефинитивно гллуп када мисли да су тржни центри некакве социјалне и хуманитарне организације које су дошле на ове просторе да помогну овом напаћеном народу. Посљедица њиховог доласка је да су мале трговине уништене и без посла остало више од десет пута више радника него што је запослено у придошлим тржним центрима а народ умјесто да купује у комшијској продавници сад мора пјесачити и по километар два теглећи кесе и губити вријеме на куповину. А за све су директни кривци добављачи заједно са тим истим Тривићем који је малим трговинама од првог августа подигао цијене хљеба на 1.33 посавац, 1.44 домаћи итд. док је центрима оставио стару цијену. Он директно ради за центре и против малих радњи. Такви су и остали. Тако Млијеко продукт из Дубице малим радњама испоручује њихово млијеко у тетрапаку по већој цијени него што је оно у тржним центрима. Уопште ми није жао добављача што су их центри насамарили.

ОДГОВОРИТЕ