Анализа: Орлови, Црвена фурија, Коцкасти - ко су фаворити на ЕП?

Дуго ишчекивано Европско првенство у кошарци креће за осам дана и време је да полако кренемо са најавом онога што нас очекује на њему.

Кошарка 23.08.2017 | 23:30
Анализа: Орлови, Црвена фурија, Коцкасти - ко су фаворити на ЕП?
До сада, припремни период и време пре њега обележили су бројни откази играча широм Старог континента.

Међу првима своју одлуку донео је Никола Батум који је одлучио да по први пут у каријери пропусти национално окупљање. На шампионату нећемо гледати још двојицу Никола, а то су Јокић и Миротић који су исто због личних разлога одлучили да пропусте ЕП.

Хрватска се такође сусрела са отказима, Миро Билан, Анте Жижић и Ивица Зубац, Италија неће моћи да рачуна на Данила Галинарија, док су Јанис Адетукомбо и Милош Теодосић последњи у низу великих играча који неће играти.

Сви ови откази не умањују важност Европског првенства, пошто ћемо на њему видети много виртуоза, великих играча и оних који су на правом путу да то и постану.

У овом тексту бавићемо се фаворитима за медаље и било је веома тешко определити се за пет репрезентација које ће претендовати на највећи пласман.

Сагледано са свих страна (успеси на претходним шампионатима, састав, селектор...) представљамо вам пет селекција фаворита: Шпанија, Француска, Србија, Литванија и Хрватска.

Као што можете приметити на списку нема Грчке, Турске и Италије које су могле ући у ових пет, међутим неконстантонст Грка, мршав састав Турака и исто тако Италијана одвукли су нас од такве идеје.

Поред ових репрезентација може искочити и неко изненађење попут Летоније, Словеније или Финске, али о њима ћемо писати посебно наредних дана.

Браћа Гасол и искусни Скариоло

Серђо Скариоло претплатио се на освајање медаља са Шпанијом и првенство Старог континента дочекује скоро па у најјачем саставу.

На терену неће бити Сехија Љуља, Николе Миротића, Сержа Ибаке и Рудија Фернандеса, али то све није важно када су у саставу браћа Гасол – Пау и Марк.

Предност

Претходни пасус смо завршили са браћом Гасолом, а крећемо га и са овим, с обзиром да и птице на грани знају да ће се све вртети око играча Сан Антонио Спарса и Мемфис Гризлиса.

У састав “Црвене фурије“ налазе се и браћа Ернангомес који би такође требало да играју важну улогу, а чини се да јавност Шпаније доста очекује од Рикија Рубија.

Годинама уназад ова репрезентација је “пренатрпана“ на позицији један сјајним играчима, па тако Рубио не може много да искочи. Сада се верује да ће заједно са Ћаћом Родригесом играти доста слободније, као што је то био случај у Минесоти прошле године.

Слабост

Тешко је пронаћи слабост оваквом тиму, али ће шут споља и позиција крила бити највише упитна. Нема Рудија Фернандеса и очекује се од Хуанча Ернангомеса да замени искусног кошаркаша Рела Мадрида.

Када је реч о шуту за три поена, изостанком Љуља и Фернандеса, Шпанци ће бити доста лимитирани уколико не крене Абринеса и Навара, док од браће Гасол не треба очекивати толико покушаја ван линије 6.75, као што је то био случај у НБА.

Све су ово мањи проблеми и Шпанија ће као актуелни бранилац трофеја бити највећи фаворит.

Домет

Све осим финала за “Црвену фурију“ биће разочарања, док ће неки вероватно и друго место сматрати неуспехом.

Шпанија се налази у групи Ц у Клужу где ће играти са репрезентацијама Хрватске, Црне Горе, Чешке, Мађарске и Румуније. Ова група се укршта са оном у Истанбулу где учествује селекција Србије.

Састав за ЕП:

Пау Гасол
Серхио Родригес
Хуан Карлос Наваро
Рики Рубио
Марк Гасол
Вили Ернангомес
Јоан Састре
Пјер Ориола
Гиљем Вивес
Алекс Абринес
Ћави Рабаседа
Хуанчо Ернангомес

Ослабљени “Триколори“ жељни доказивања

Репрезентација Француске претходних година се претплатила на медаље на Европским шампионатима, па тако ништа мање не очекују ни од овог првенства.

Међутим, Французи ће бити доста ослабљени неиграњем Тонија Паркера, Николе Батуме и Рудија Гобера, што би могло доста да утиче на њихов коначан пласман.

Предност

Небитно да ли су у репрезентацију Паркер или Батум, мозак ове селекције је Борис Дијао. Крилни центар увек одигра врхунски за своју домовину и ове године ће бити ту да помогне националном тиму.

Поред Дијаа, највише се очекује да пруже Нандо Де Коло и Еван Фурније, који би требало да чине један од бољих бековских парова на шампионату.

Уз Тому Ертела, Кевина Серафана и Жоа Ловерња, “Триколори“ се надају новом успеху на првенству “Старог континента“.

Слабост

Малопређашни играчи вероватно не би имали толику улогу (осим Дијаа), да наступају Паркер, Батум и Гобер, тако да ће кратка клупа представљати највећи проблем за изабранике Венсана Колеа.

Видећемо колики ће допринос давати играчи попут Едвина Џексона, Леа Вестермана или Антоана Дијао, али чињеница је играчи попут Јакуба Утаре, Алекса Тупана, Венсана Поиреа или Ливија Жан-Шарла не могу донети превагу.

Биће занимљиво видети за кога ће се одлучити селектор Француске, али очекујте слабију клупу у односу на претходне сезоне.

Домет

Са свим наведено за “Триколоре“ је највећи домет полуфинале или финале, али је заиста незахвално причати о томе, јер и титула у њиховим рукама не би била ништа чудно или невиђено.

Француска се налази у групи А у Хелсинкију где ће играти са Грчком, Словенијом, Пољском, Финском и Исландом.

Тренутни састав (14 играча):

Кевин Серафан
Тома Ертел
Антоан Дио
Жо Ловерњ
Еван Фурније
Нандо Де Коло
Борис Дијао
Лео Вестерман
Венсан Поире
Јакуб Утара
Луис Лабери
Алекс Тупан
Ливио Жан-Шарл
Едвин Џексон

Рањени “Орлови“ и српски инат

Вероватно се нико од вас није надао исходу да ће Србија на Европско првенство ићи без Милоша Теодосића. Ипак, та вест је одјекнула у недељу и овим путем желимо брз опоравак од повреде листа капитену Србије.

Без вероватно три играча који би носили овај тим, Теодосића, Бјелице и Јокића, Србију очекује тежак пут, али запамтите ово – и даље смо јаки “као црна земља“!

Не треба очајавати, овакве ствари су део спорта и морамо дати пуну подршку момцима који буду отишли на Европско првенство.

Предност

Србија је вероватно једина, или једна од једних, селекција која не зависи толико од играча, већ је систем игре на првом месту и то би требало сви да знају.

Наравно да би са поменутом “тројком“ били неупоредиво јачи, али и овакав састав где свако зна своју улогу и где сви дишу као један може дати одличне резултате.

Сетите се само Шпаније која је 2014. године довела најјачи састав у историје те земље, па је испала у четвртфиналу. Док је годину дана касније на ЕП дошла једно три пута слабија, али је освојила титулу.

Са таквом главом би и ми требало ићи, Богдановић, Марјановић, Јовић и остали момци ће морати да искоче још више, али то је ваљда и суштина – да Србија још једном покаже да није тим индивидуалаца, већ ТИМ.

Слабост

О слабостима је сувишно причати, када углавном све пише у уводу. Са Теом, Јоком и Белим, “Орлови“ би представљали казнену експедицију, али то је оно чувено, “шта би било кад би било“.

Суочени са реалношћу, недостатак Теодосића ће бити тешко надокнађен, међутим сјајна сезона Јовића нам даје оптимизам да ће плеј Бајерна одиграти квалитетно.

Под кошем ће наша селекција бити доста јака предвођена вероватно триом Марјановић-Кузмић-Штимац, међутим на позицији број четири могли би имати проблема, пре свега у дефанзиви.

Марко Симоновић готово сигурно неће играти, док је стање Немање Недовића још увек дискутабилно, иако би требало да игра припремни турнир у Грчкој.

Домет

Став селектора Ђорђевића свима је јасан и верујемо да се ни после “отказа“ Теодосића није променио.

Медаља је приоритет и то златна, а суочени са проблемом од “Орлова“ се очекује да покажу оно најбоље и ми верујемо да ће нас обрадовати медаљом.

Србија игра у групи Д у Истанбулу са репрезентацијама Летоније, Русије, Белгије, Велике Британије и Турске.

Тренутни састав (14 играча):

Милан Мачван
Богдан Богдановић
Никола Калинић
Владимир Лучић
Стефан Бирчевић
Владимир Штимац
Немања Недовић?
Бранко Лазић?
Василије Мицић
Марко Гудурић
Стефан Јовић
Огњен Кузмић
Драган Милосављевић
Бобан Марјановић
Марко Симоновић

Одзив свих играча – не зову је џабе “Земља кошарке“

Немојте одмах да се увредите. Знамо да и ми себе зовемо “Земља кошарке“ због огромне историје коју поседујемо, али овај надимак усталио се у Литванији и доста људ их тако зове.

Како кажу, код њих је кошарка “друга религија“ и готово увек одзив кошарка за национални тим буде стопроцентан. Тако је било и ове године, па се “Балтички гигант“ (још један чест надимак) сматра једним од главних фаворита.

Предност

Из увода можете закључити шта је њихов главни адут, међутим систем је у Литваније такође важна ствар. Годинама уназад су испраксовали тај “ружан стил игре“ који им и успева.

Играју доста чврсто, али не чврсто попут некада Партизана у Пиониру или Црвене звезде под Дејаном Радоњићем, већ је то један другачији “табаџијски“ систем који им добро пролази.

Никако оваквим уводом нисмо хтели да их увредимо јер потпуно поштујемо њихову игру и то како гину на терену.

Овај тим нема одређеног лидера, Валанчунас, Монтејунас, Мачијулис, Калнијетис и Кузминскас су играчи од којих ће се највише очекивати да повуку и та разноврсност им даје велику предност.

Слабост

Тешко је заиста рећи која је слабост овакве рерпезентације када погледамо да су се сви важни играчи одазвали.

Иако им шут споља није толико јако оружје као некада, играчи попут Милакниса, Кузминскаса и Мачијулиса имају одличан домет ван линије 6.75.

Иако смо написали да им разноврсост даје предност, чињеница је да Литванија нема играча калибра Пау Гасола, Милоша Теодосића, Тонија Паркера или Марка Белинелија који ће повући када осталима стане.

Валанчунас је њихов вероватно најбољи играч, али не може се очекивати од центра овог типа да решава утакмице.

Домет

На претходна два шампионата заустављени су у финалу и надају се да би ове године могла да буде трећа срећа.

Ми им свакако предвиђамо полуфинале, а за даље ће велики фактор играти срећа.

Литванија се налази у групи Б у Тел Авиву са репрезентацијама Италије, Немачке, Израела, Украјине и Грузије.

Тренутни састав (16 играча):

Мантас Калнијетис
Дејвидас Гаилијус
Адас Јускевичијус
Јонас Мачијулис
Мартинас Гецевичијус
Јонас Валанчунас
Миндаугас Кузминскас
Донатас Монтејунас
Артурас Милакнис
Еимантас Бенџиус
Рокас Гиедраитис
Мариус Григонис
Лукас Лекавичијус
Артурас Гудаитис
Едгар Улановас

Могу ли Шарић и Богдановић попети Хрватску на врх Европе?

Репрезентација Хрватске претходних година играла је солидно, међутим резултат са Олимпијских игара и партије ове екипе дају оптимизам тамошњој јавности.

Иако су поражени од наше репрезентације у четвртфиналу, “Коцкасти“ су добили правог лидера у лику Бојана Богдановића који је бележио преко 20 поена на Играма.

Ове године очекује се да добије још већу помоћ од Дарија Шарића и осталих саиграча, а уколико се то деси Хрватске ће бити са разлогом међу главним кандидатима.

Предност

Највећа предност ове репрезентације јесте поменути двојац, који би могао уз помоћ Симона и Бендера да довуче далеко репрезентацију.

Поред ова четири играча, из другог плана би могао да искочи и ветеран Марко Томас, али ће свакако њихов главни адут бити играч Индијан Пејсерс и Филаделфије Севентисиксерс.

Богдановић је имао одличну сезону прво у дресу Бруклина, а потом и Вашингтона са којим је играо у плеј-офу НБА лиге.

Шта тек онда рећи за Шарића којем је “украдена“ награда за најбољег новајлију године и који је блистао у дресу 76ерса.

Слабост

Позиција плејмејкера кобна је за Хрватску деценију уназад и мишљење је свих да би уз врхунског плеја Хрватска представљала велику силу.

Ипак, Роко Лени Укић и Марко Поповић нису тај калибар, па тако и “Коцкасти“ не постижу врхунске резултате.

Такође, велики број отказа (Жижић, Зубац, Билан) доста су ослабиле овај састав, па ћемо тако од Хрватске доста гледати “смалл балл“ поставу са Шарићем на пет и Бендером на четири.

Као класичан центар ту је Дарко Планинић, док ће и искусни Лука Жорић помоћи око минутаже.

Домет

Доста тога ће утицати на противника у нокаут фази, где би Хрватска поново могла да иде на нашу репрезентацију.

Наша нека претпоставка је да би Хрватска могла до медаље, међутим уколико у четвртфиналу налете на Србију...

Када је реч о групи, Хрватска ће играти у групи Ц у Клужу против Шпаније, Црне Горе, Мађарске, Чешке и Румуније.

Тренутни састав (13 играча):

Доминик Мавра
Филип Крушлин
Марко Поповић
Крунослав Симон
Дарио Шарић
Роко Лени Укић
Лука Жорић
Дарко Планинић
Марко Рамљак
Марко Томас
Иван Бува
Драган Бендер
Бојан Богдановић

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар