Политика се увукла и у пожаре

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је ,гостујући у емисији Дан уживо у програму Н1, да је ситуација на подручјима захваћеним пожарима тешка, наводећи да је дошло вријеме када се скупо плаћа цијена нерада, неорганизованости, бахатог понашања и расипништва трошења јавног новца за све и свашта, а не за приоритетни интерес грађана ове државе. Тврди да се политика увукла и у пожаре.

Босна и Херцеговина 22.08.2017 | 18:18
Политика се увукла и у пожаре
"Годинама знамо да су пожари озбиљан проблем који љети погађа БиХ. То је већ 15-20 година актуелно и само у вријеме великих несрећа причамо о томе. Када се смири, када дође јесен и зима, апсолутно се ништа не чини јер имамо неорганизовану службу", изјавио је Мектић.

Он је истакао да се са напртњачама не може утјецати на овакве пожаре које шири јак вјетар.

Сматра да и у Савјету министара БиХ треба о томе разговарати.

"Чак и Министарство безбједности на чијем сам челу има посебан сектор за спашавање од катастрофа. На неки начин сносимо дио одговорности за ову ситуацију. Осјећам се одговоран и тешко ми је када видим што се ово догађа. Али на државном нивоу имамо координаирајућу улогу са ентитетима и Брчко дистриктом. Невјероватно је колико се на нижим нивоима власти баве политичким контекстом. Битно је свако слово и сваки зарез у тој причи и то се користи у дневнополитичлке сврхе умјесто да направимо плански систем спашавања од катастрофа. БиХ је склона природним катастрофама", казао је Мектић.

Он каже да не може да се у политичком смислу договори да постанемо дио европског система 112 и нисмо дио њега тако да не можемо учествовати у облицима међународне помоћи.

"Нико нам се не јавља да помогне нити се коме можемо јавити за помоћ. Дуго времена смо радили план развоја цивилне заштите у БиХ, не да узмемо надлежност или оперативни дио. Тај план развоја вишегодишњег смо усвојили на Савјету министара, доставили Парламенту, а Парламент је из баналних политичких разлога скинуо тај план с дневног реда и сада чекамо да прође годишњи. Дакле, не жури им се", рекао је Мектић.

Казао је да нико од политички битних личности који одлучују нису угрожени пожарима, као ни њиховима имовина те се с тога не подузима ништа специјално.

"Ови пожари њима нису пријетња и не саосјећају се са овим катастрофама и посљедицама које трпе грађани", сматра Мектић.

Мектић је казао да се политика у БиХ увукла у све сфере друштва, па и у пожаре.

"Видјели смо како се људи у БиХ зближавају током поплава. Овдје се људи увијек могу зближити, али се политичари никада не могу зближити јер имају интересе из којих извлаче личне користи. Ја као министар немам ингеренције и надлежност да наредим било којој Цивилној заштити да помогну једна другој. Колико смо штета претприли ове године могли смо купити авион канадер", рекао је Мектић и додао да ће отићи у Херцеговину гдје су пожари.

(БН/Н1)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ујка

22.08.2017 16:22

Е то си добро рекао а и хвала Богу па ти немаш никакве ингеренције и овлашћења, да било коме наредиш било шта....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је прави

22.08.2017 18:40

Министар несигурности.

Name

Швицарац

22.08.2017 18:45

После сваког његовог гостовања на телевизији ја сам све мање сигурнији, ако се појави јос који пут морацу увести себи полицијски час.

Name

Не лупетај

23.08.2017 00:52

Добро,ста није тацно?Хеликоптерски сервис за превоз гузица и бијелих цизмица?Ста није добро рекао,влада вози хеликоотере авионе и аудије а ватрогасци Фап-ове?Ста није тацно,са нисмо могли?Могли смо,ал је требало купити виле и станове,кцерки лифт за ресторан а Фап да гаси.Само цитај и науци,овај цовјек је Месија,камо среце кад би нам сви рекли колико смо у говнима,а нw влада сакрила 130 милиона задузења

Name

Ре не лупетај

23.08.2017 09:02

Браво,милијарде од приватизације потросене,миљарде будзета и милијарде задузења,а биједа и биједа,милион станивника,и онда неко то прозове и пита гдје су новци а ви га прогласите лудим,камо среце да је висе Меткица,камо среце?

Name

Господин

23.08.2017 10:40

Господин,сто казе нас народ гуја се у главу туце,ста треба да вам говори да је све супер,као РТРС(не знам само сто га писем великим словима),а онда пет година одвајамо за поплаве док се у медјувремену угасисе робне тезерве.Најбоље ти је да после дневника РТРС отворис новцаник и видис колико су управу

Name

Миле

22.08.2017 16:32

Купице теби Преседник канадер ниста небрини нико јос у Србској није изгорео....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекта дупер херој

22.08.2017 16:40

Два кењадера

Name

мирко

22.08.2017 16:45

Писе се и изговара Српска.

Name

Ре мирко

22.08.2017 17:33

Нема везе и у Србској и У српској све гори.

Name

Ре Миле

23.08.2017 05:51

Мирко немој му замјерити,он је Миле из Сарајева

Name

Драган

22.08.2017 17:23

Мектић стално на Н1! Зар Амери стварно мисле да је народ толико глуп да се упеца на варалицу коју забацују? Мектић испаде неки Робин Худ, оличење способности и поштења. А за резултате ко те пита.. Само се сомови на буċку хватају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

22.08.2017 23:53

Сви сте ви групаци који пишете овакве коментаре о МЕКТИЦУ.Волил га или не то је ствар појединачна,али нама зло долази што ови наркомани УПОСЛЕНИ у ЕПС НЕЗНАЈУ ни гдје су.Он НЕЗНАЈУ да цивилна заштита,, ХЕТ,, ЈЕ АНГАЗОВАНА НА ГАСАЊУ АЛИ ЈЕ ТО МАЛО ЉУДИ НА ПРОСТОР И КОНФИГУРАЦИЈУ ТЕРЕНА.СРАМОТА.ВЛАДИКО КАО ДА НЕ ГОРИ ТВОЈА ЕПАРХИЈА

Name

БОБА

22.08.2017 19:34

НАСЛОВ ЈЕ ЕКСТРА. ТАКО САМ СЕ СЛАТКО НАСМИЈАЛА МЕКТИЋУ. ИСТИНА БОЛИ ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине МЕКТИЦУ

22.08.2017 23:36

ДА СЕ НИЈЕ УВАЛИЛА ПОЛИТИКА У ПИЗАРЕ ОБЈАВИЛА БИ СЕ ИМЕНА ПИРОМАНА-ТЕРОРИСТА.ТАЦНО ПОЛИТЦКА ПОЗАДИНА А НЕКА СЕ СМИЈУ БУДАЛЕ НАСЛОВУ КОЈИ НЕМАЈУ ПОЈМА СА БЕЗБЈЕДНОСТИ. С'ПОСТОВАЊЕМ

Name

Q

22.08.2017 23:47

Нешто се крије а када се деси Мадрид,Париз,и друга терориста поприште не треба анализа анализе.У Херцеговини да ни је СНСД БОГ И БАТИНА ПРОГКАСИЛА БИ СЕ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И СВИ СПОСОБНИ НА ГАСАЊЕ.ПА НЕМОЗЕ ОВАКО МАЛИ БРОЈ УПИСЛЕНИХ ВАТРОГАСАЦА ДАТОЛИКО ПОДРУЦЈЕ СПАСИ.СТА АКО СЕ ТИМ ЉУДИМА ПРИДОДА 15 ВОЈНИКА КАО ДА ЈЕ БРИГАДА ОД 5000 ЉУДУ.НЕ МПГУ ВЈТОВАТИ ОВОЛИКОЈ ПОЛИТИЦКОЈ И ПИЛИЦИЈСКОЈ НЕОЗБИЉНОСТИ.ХЕЛИКОПТЕР ОС БИХ НЕ МОЗЕ ДА ЛЕТИ КАДА СВАКА ЛУДА ТО ПОЗЕЛИ ПОСТОЈЕ ЛЕТАЦКА ПРАВИЛА.СТА И КАДА ЛЕТИ ХЕЛИКОПТЕР СА ВЕДРИМ ОД 200 ЛИТАРА ВОДЕ МОЗЕ УГАСИТИ? МОЗЕ АЛИ МАЛО У ОДНОСУ НА ТРОСКОВЕ.ВАТРОГАСНЕ ЈЕДИНИЦЕ СУ УНИСТЕНЕ УПОСЉАВАЊЕМ СВАКЕ ЦЕТИРИ ГОДИНЕ НОВИХ ГЛАСАЦКИХ МАСИНА А ИСКУСТВО НЕ ТРЕБА.

Name

хеликоптер

23.08.2017 12:30

Хтјели су Руси из Ниса послати хеликоптер доле у Херцеговину да гаси позар,али када су цули да су Херцеговци готово исто сто и Црногорци,љуто су се предомислили.

Name

100

22.08.2017 22:32

Неконтам шта је лоше овде говорио , смета вам сто позива на јединство . Искрен и поштен човјек . Свака част само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2017 05:49

Да вама из Федерације поготово

Name

Име

23.08.2017 03:28

Сви знају шта је пацијенту и која је дијагноза а нико не смије да оперисе ! Или не знају ? Или не смију ? Или шта ?

ОДГОВОРИТЕ