Српска без иједног кардиохирурга

Република Српска нема нити једног кардиохирурга ни за дјецу ни за одрасле, те због тога пацијенти морају да иду на лијечење у ФБиХ и Србију.

Република Српска 22.08.2017 | 07:18
Српска без иједног кардиохирурга
Драган Унчанин, предсједник Удружења кардиолога у РС, рекао је за да пацијенти из РС у ФБиХ иду на лијечење у Тузлу, Сарајево и Мостар или неких од центара у Србији.

"У плану је отварање кардиохирургије, али питање је када ће се то реализовати", рекао је Унчанин, који као љекар ради у бањалучком Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС.

Такође, на прсте једне руке могу се избројати и дјечји кардиолози, од којих само један ради на УКЦ РС.

Иако је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, раније најавио да ће Бањалука добити кардиохирургију, није прецизирао када ће то бити нити да ли ће она бити успостављена у УКЦ РС.

Јуче из овог министарства нисмо успјели добити одговоре на питања у вези с успостављањем овог одјела.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, рекао је за да је школовање кадра кардиохирургије јако дуготрајан процес и захтијева неколико година посебне специјализације.

"УКЦ РС може путем приватно-јавног партнерства да 'купи' готовог кардиохирурга, односно да му понуди интересантне услове, или да тај посао препусти неком партнеру који би обезбиједио простор, опрему и кадар", рекао је Шкрбић.

Према његовим ријечима, будући да УКЦ РС вјероватно није у могућности упустити се у такав посао, остаје једино да ресорно министарство понуди одређена стратешка рјешења која би била прихватљива. Док се не нађу квалитетна рјешења, наводи Шкрбић, нашим пацијентима остаје да на операције иду негдје изван Републике Српске.

Бањалучанка Д.М. прије двије године оперисала је митралну валвулу и атријални септални дефект (АСД).

"Имала сам двије урођене срчане мане. Стање се временом погоршало и морала сам на операцију. Пошто у УКЦ РС не раде овакве врсте операције, оперисана сам на Институту за кардиоваскуларне болести 'Дедиње' у Београду", рекала је ова Бањалучанка. Додала је да јој је понуђена операција у ФБиХ и у неколико болница у Србији, али она се одлучила за "Дедиње".

"Иако је сама операција протекла успјешно, ипак је тај пут у Србију напоран за пацијенте који имају захвате на срцу", рекла је она. Таква операција на отвореном срцу је јако захтјевна, прича ова Бањалучанка, а процес опоравка мукотрпан, посебно због отварања грудног коша.

"Седам дана након отпуштања из болнице добила сам плеурални излив, односно воду око плућа, а онда и перикардни излив, када се појавила течност у перикардној кеси. Након прегледа у УКЦ РС поново су ме послали на 'Дедиње', гдје су ми урадили пункцију воде око срца", истакла је она и додала да је зато за пацијенте из РС изузетно важно да имају кардиохирургију јер би тако пацијентима много олакшали.

Најчешће операције срца

 - Операција аортокоронарног премоштења (бyпасс, ЦАБГ)

- Операција срчаног залиска - валвуле

- Затварање (поправљање) атријалног или вентрикуларног септалног дефекта

- Операција анеуризме аорте

- Трансплантација срца и уградња вештачких срчаних пумпи

- Операција срчане - коморске анеуризме

- Миектомија код хипертрофичне опструктивне кардиомиопатије

- Одстрањење тумора

- Операције урођених срчаних мана

- Комбиноване операције

Извор: Независне новине

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Дзоо

22.08.2017 05:28

Сто мање зивих све боље за господу на власти.Док у федерацији ради поредења цовек из добоја оперисан у Зириху и рекли му само у тузлу на контролу кад иде на годисњи он хтео у београд или загреб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма неееееееее!

22.08.2017 06:36

Драган Богданиц је водеци свјетски кардиолог и кардиохирург, па њега вец зову др Дебејки (валда због претилости - ста ли?). И то све са купљеном дипломом.

Name

Думине

22.08.2017 06:54

Па Зељка рече да нам се продужио живот.

Name

СПАС

22.08.2017 06:55

У електронским здравственим књижицима од Проинтера и Ланаца је спас...такодје спас треба тражити у способностима Шкрбића, Станетића, Кљајчина, Богданића, Стевандића јер колико су до сад зарадили мора да су чаробњаци!

Name

Студент

22.08.2017 07:35

За 1.600 КМ нећете имати ни лекаре породичне медицине!!! Кардиохирурзи раде у тиму. Значи требало би најмање 3 до 5 људи у тиму. Најмања плата од 5.000 до 7.000 КМ да би остали, јер где год пожеле могу отићи и радити за ту бројку али у еврима. Зато заборавите кардиохирургију у опљачканој и сиромашној РС. Радите на превенцији кардиоваскуларних обољења. Мање масног, сланог...

Name

Ре Студент

22.08.2017 08:08

У Републици Српској су боље плате у здравству него у Србији.

Name

КАЛИГУЛА

22.08.2017 08:10

Не требају нам доктори ми смо болесна нација дјеца нам иду у Њемацку а Стевандић нам кроји капу у здравству он везе нема о медицини, нама су болнице политичке партије погледајте само ко је кога гдје поставио испитајте плате руководећих људи у болницам и тајне уговоре зар може Стевандић бити у скупштини, у болници, у партији и гомили других комисија и све да стиген а и он је директор Бањалучке болнице не онај несретни Дзаја

Name

ре Дзоо

22.08.2017 08:16

И главни Баја зна гдје је најбоље, центар за срце Тузла, кажу да се он у тој установи прегледа

Name

ДЕГОТХИА

22.08.2017 08:39

ЗА ТО ЈЕ КРИВ УПРАВО УНЧАНИН - ПРОДАО СЕ ПОЛИТИЦИ И ТО СНСД, ИЗДАО СИНДИКАТ И САДА ОН НЕСТО ПРИЧА

Name

Марко

22.08.2017 05:30

У Бањој Луци и Бијељини се ради коронарографија. Иако је овај захват постао рутински ипак се током њега могу јавити компликације, а тада настаје проблем, јер није могућа операција. У Тузли на примјер у приватној клиници операције на срцу су постале рутинске. Доктори су прва лига, а сестре и особље врхунски у њези пацијената. Пошто Фонд здравства РС има склопљен уговор са овом клиником за срце из Тузле глупо је ићи на операцију у Београд, кад се овдје све исто добија. Још једна предност је једноставност заказивања контроле и релативно нисе цијене прегледа кардихирурга након операције и повратка кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.08.2017 09:39

Тузла ? Смије ли се тамо ици у колони ?

Name

Ре Игот

22.08.2017 11:06

Смије ако не пуцас.

Name

тз

22.08.2017 11:26

Овиси какве врсте је колона...

Name

Турбоскара

22.08.2017 05:56

А пуни смо себе и РС.А и ако се некад отвори тај центар ко це у њему радити.Наси млади струцни кадрови одлазе а највисе доктори.Ко це доци на та мјеста неки обуцари снајдери пијацари са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс рви

22.08.2017 06:02

Неце Српска ускоро имати ни љекара опсте праксе, осим оних који су тек заврсили медицински факултет па им треба мало праксе и евентуално специјализација а онда пут под ноге, од Аустралије до Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Рви

22.08.2017 07:35

У свим домовима здравља у истоцно дијелу РС (многи су пред финансиским колапсом) цак и пензионери старији од 65год, добровољни даваоци крви, РВИ, онколоски болесници, морају да купују инекције и инфузије, гипсане завоје (од домова здравља су само сприцеви, игле и мргодни поглед сестара гратис). На обицни ултразвук морате цекати и по 20 дана, или идите приватнику или до тада умрите, о операцијама и да не говоримо, јер аконе тутнете некоме пар стотина еврица у дзеп никада нецете упасти у програм за операције... Тузно, јадно и залосно да не мозе тузније бити...

Name

Меа цулпа

22.08.2017 06:03

Референдум о овоме обавезно. Да ли треба ЈЕДАН кардиолог у РС ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

22.08.2017 06:15

Јел вам сад јасно засто се купује хеликоптер. неце се сиротиња у њему возити сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

22.08.2017 06:48

ЗАТО СМО МИ БОЉИ ДИО РС. ИМАМО БОЉЕ ПЕНЗИЈЕ, ПЛАТЕ, ШКОЛСТВО, ЗДРАВСТВО И БОЉУ ВЛАСТ. ЈЕЛИ ТАКО ГЛУПИ НАРОДЕ

Name

2 < 30

22.08.2017 07:00

Фонд здравства кад потпише Уговор за е-књижице све ће само да оздрави...Проинтер, син Игор и праоница Коки су алхемија уживо.

Name

Ре Боки

22.08.2017 08:29

Ње нам јасно нас хелихоптер немозе даље од Бјељине,немозе у Србију.

Name

ааа

22.08.2017 06:17

"Не требају нам кардиохирурзи, ми хоцемо референдум!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

22.08.2017 06:20

И даље плаћамо цијену болесне подијељености свега и свачега. Још само да дистрикт Брчко и кантони почну оснивати телеком оператере, жељезнице, кардиохирургије... Па и три кардиохирургије за БиХ је превише (у Тузли имају двије, не зна се која је боља, на УКЦ и Кабилова приватна), а људи путују вани да се оперишу у Србији или Турској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре неутралн

22.08.2017 09:35

Има свако право оснивати шта год жели, није у томе проблем. Оснивање неке фирме, предузећа, приватне здравствене установеније, телеком-кабловких оператера...итд није никаква "подјела", то је нормална појава, Можда би ви жељели да рецимо Држава БиХ има једно министарство здравља, еее то је већ друга прича. Сваки систем може функционисати, све је до људи који раде и руководе тим системом.

Name

Др.аган

22.08.2017 06:29

Колико само медицинских процедура немамо, а у другим центрима је то већ нормално...људи ни не знају како може другачије и боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

22.08.2017 06:38

Наравно. Ко це оперисати кад сви директори болница и хирурзи сједе по скупстинама и управним одоборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

22.08.2017 06:43

... или кревет или странка! Тако се добија све, па и неко ко зели да буде каридохирург.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

22.08.2017 06:47

Не у Тузлу, то је преносење надлезности , хоцемо референдум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.08.2017 08:27

Хеххехе мало сарказма. Тузла има два кардио хируршка центра, један државни и други приватни. Приватна клиника за срце у Тузли је на свјетском нивоу ВРХ, про.др.сци Емир Кабил један од највећих кардихирурга данашњице, његов тим окупља европску елиту кардио хирургије, Они који имају паре само иду у Тузлу, ја мислим да они раде и преко ентитетских здравствених књижица, е сад проблем је што у РС-у је пуно људи који немају здравствено осигурање уопште, чак има много оних који раде а немогу овјерити књижицу, кратко речено тешка биједа.

Name

Др Андрић Ј

22.08.2017 06:53

Па зар није јасна политика СНСДа да се стављају на водеће позиције у здравству лоши доктори незналице склоне алкохолу који су једва завршили факултете након 12 година студирања. Погледајте Стевандића који ведри и облачи на УКБЦ Бања Лука и његове кадровске политике поред живог директора Џајића који само чека 70 милиона кредита да нешто откине а за рд и кадрове није га брига. Елем Стевандић преко леђа УКБЦ БЛ јача своју политичку партију преводећи " кадрове " других политичких странака који су најчешће дно дна са знањем радом и понашањем тако што им преко Владе Џајића аје веће плате и начелничка мјест. Због тога ускоро нећемо имати ни тесара у УКБЦ а акмо ли дјечијег хирурга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ната

22.08.2017 13:59

Брави др Андриц није ми јасно како др Стевандиц мозе бити и замјеник дуректора и подпред. у скупстини све бандит ди бандита о др Папку све најгоре.

Name

доктор

22.08.2017 07:03

Госпођо вјеруј да ми доктори у тузли негледамо ко је какве националности, слободно дођите да вам помогнемо, невидим зашто да се иде у србију, кад смо ми само 100 КМ од Вас са врхунском болницом и кадром, гдје долазе болесници из многих еу земаља на операције, смијешне су ствари да послије 25 година људи размишљају на такав начин, болница је да помогне свако човјеку немогу да сватим тај менталитет нећу у ФБИХ. питам ЗАШТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

22.08.2017 07:21

Зато сто им је главна храна угрозеност од ФБиХ, поцевси од предсједника па пола парламента па ТВ итд. Болест како се људе у РСу трује дезинформацијама.

Name

ре

22.08.2017 07:34

Није њој ниста док измисља и бира. Дали њу ста боли неби гледала гдје це вец само да буде спасена. Од толико пацијената којима су помогли Тузлански доктори бас су њу насли да питају за мисљење.

Name

Милана

22.08.2017 07:52

А јој докторе, па како да теби или сличнима теби повјеримо своје или дјечије срце да нешто чачкаш, кад не знаш ни исправно писати?! Извини, молим те, суштина коментара је у реду, али забави се мало и правописом.

Name

Пикси

22.08.2017 08:01

Опуштено, нисмо сви исти. Ако загусти ја ћу доћи у Тузлу.

Name

Бл

22.08.2017 08:46

Поштовани др, ни у БЛ -у се не гледа ко је какве националности, па пацијенти са тешким акутним стањима иду из, нпр. Бихаћа за Тузлу, прескачући притом УкцБЛ, при чему им је директно угрожен живот...често смо склони да сагледавамо само једну страну, за то вријеме на хиљаде пацијената из РС-а је оперисано у Тузли, треба бити поштен и рећи....толико

Name

@ Бл

22.08.2017 09:39

Па морају ићи у Тузлу када Б.луци нема кардиологије и кардиохирургије.

Name

@@Бл

22.08.2017 10:02

Нема кардиологије??? У УКЦБЛ се ради свјетска интервентна кардиологија, ако нисте знали питајте своје колеге из ТЗ, а знамо да се данас 80% случајева рјешава инвазивним процедурама, да скратим, пацијент доживи срчани у Санском Мосту и умјесто да дође у БЛ ( гдје сала ради 24/7/365) он иде за ТЗ, или мозда остаје негдје у регионалној болници, тако да Ваша теза не стоји, кардиохируршки пацијенти су углавно хладни пацијенти и имају времена да се одлуче, да иду за Тз,Бг,Нс, док ови други(АИМ) немају ту привилегију, него морају у најближи центар на уградњу стента, ако је могуће...Стога Вам препоручујем да се мало распитате о условим лијачења у Рс, УкцБл, јер можда вас пут нанесе кроз БЛ и деси Вам се оно управо о чему Вам пишем...ЛП

Name

за милану

23.08.2017 11:51

Драга Милана, то ми је ницк, какав ја доктор, ако ниси сконтала онда како ћеш подучавати правопис, мала слова и састављене ријечи су брзина писања и не размишљање хоћели ко гледати на правопис него мисао и суштина овог је ствар

Name

Карадоз

22.08.2017 07:20

А сто вам требају кардиохирурзи кад вам је премијерка продузила зивот за цетри године?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

22.08.2017 07:28

Како то,ми смо бољи БХ ентитет ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Мр

22.08.2017 07:36

Ма пусти кардиохирурге, шта и ако годишње пар стотина болесних опружи папке... Оте нам људи држава 11 дулума државне земље у Хан Пијеску, то се треба животима и ферендумом, пардон, АНКЕТОМ зауставити! Јуриш браћо срби!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

22.08.2017 07:44

Аман, одакле овом Шкрбић дрскост да он о здравству које је уништио прича???

ОДГОВОРИТЕ
Name

владајући крај је близу

22.08.2017 12:22

Др гласао си за госп Шкрбића шта је сад? Сад вам не ваља стоко једна а сви сте прије 6 година клањали се пред Шкрбкћем и Додиком. Ако вам госп не ваља у. РС на запад у Њемачку па тамо радите шта чекате.

Name

игор

22.08.2017 07:49

Наравно да нема јер сви раде у оном дијелу БиХ који Додик зове иностранство..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

22.08.2017 08:10

Скрба је десет пута бољи од Богданица и Кустурица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Н.

22.08.2017 08:18

Коме то још треба? Па и они што су завршили специјализације сједе у Народној скупштини РС. Зар није грехота, да неко ко се школовао 25 година и добио звања кардиолога, сједи у Скупштини, а пацијенти испаштају. Раније/ за вријеме мрског социјализма/ љекарима је било из понижења да буду у политици. Сад у НС РС има 20 љекара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

22.08.2017 08:25

Ова господја сто се зали да је добила операцију на Дедињу нека буде срецна.У Беогрду има искусних и добрих кардијохирурга а има их и са ових простора мозда имају и мања примања од неких насих,али Београд је Београд.А сто се тице дузине пута па нама из Херцеговине је близи Београд.Неки казу намА це доцИ са купљеном дипломом, у овој струци нема купљених диплома ни готових кардијохирурга преко ноци.Теско је у Републици Српској оформит тим поред Београда и јос неких клиника у Србији сви наси људи који постигну несто знацајније у тој области отају тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срце

22.08.2017 09:10

Код нас у Фочи кардиолози раде приватно и хвала им што остали у овој малој средини.Болницу су напустили сви водећи специалисти и отишли у Београд у приватне болнице.Разлог је водећи човјек бонице,факултета,СНСД,ћутолог у Народној скупштини Вељко Марић који на катастрофалан начин управља здравством, а сада се петља и у друге области живота у Фочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Срце

22.08.2017 10:14

Ви имате добру болницу у односу на цијелу Републику.Мариц неваља неда корупцију и мито,а доктори су на то навикли.

Name

Фонд

22.08.2017 11:42

Богданиц све паре из насег фонда убаци у Бању Вруцицу.Ускоро неце бити ни за породицног доктора.Зато се приватна фирма Бања Вруцица ваља у парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

22.08.2017 12:05

За Господју из Бањалуке је проблем возња до Београда а пола Републике је близи Београд од Бањалуке.И она из Бањалуке до Београда има Ауто пут а како је доци до Бањалуке из Истоцне Републике Српске или из Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

22.08.2017 16:10

Скрба је десет пута бољи од Богданица и Кустурица.

ОДГОВОРИТЕ