Шта успорава градњу моста?

"Када је у питању изградња граничног прелаза Братунац-Љубовија има добрих вијести, али и спорних детаља који успоравају градњу", каже Шаровић.

Босна и Херцеговина 21.08.2017 | 19:31
Шта успорава градњу моста?
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић одржао је данас састанак са надлежним институцијама БиХ и Републике Српске поводом изградње граничног прелаза Братунац-Љубовија. Тренутна ситуација је апсурдна, јер новца за изградњу прелаза има, али је због политичких препуцавања спорна "папирологија" која доводи у питање овај изузетно значајан инфраструктурни пројекат.

"Када је у питању изградња граничног прелаза Братунац-Љубовија има добрих вијести, али и спорних детаља који успоравају градњу", каже министар Шаровић и додаје:

"Добра вијест је да је Савјет министара за изградњу граничног прелаза Управи за индиректно опорезивање БиХ ставио на располагање седам милиона марака из средстава клириншког дуга Русије, који су припали БиХ, те четири милиона из буџета за 2018.годину. Међутим, Управа не може да почне са изградњом, јер Влада Републике Српске не дозвољава да земљиште на којем ће бити гранични прелаз, припадне Управи за индиректно опорезивање, већ нуди право коришћења на 50 година", каже Шаровић и истиче да је то један од разлога зашто је сазвао састанак.

"Многи су се сликали последњих годину дана и са једне и са друге стране и давали различите изјаве. Сматрао сам је да потребно да сједнемо и да видимо како ствари стоје по овом питању, а не да обмањујемо јавност. Сад видимо да они који су се јавно хвалили да је све завршено, ништа нису урадили по питању неопходних докумената", огорчен је Шаровић који додаје да Управа за индиректно опорезивање има готов пројекат, али нема земљиште на основу којег треба да тражи грађевинску дозволу и распише тендер за изградњу граничног прелаза.

"Новац је обезбјеђен, али је све остало под упитником", тврди Шаровић.

Представници Владе Републике Српске не виде у чему је проблем и истичу да је у току усаглашавање Уговора о праву грађења са Управом за индиректно опорезивање БиХ.

"Тек на овом састанку сам сазнала да је споран рок у којем је предложено да се Управи да на 50 година право грађења. Они кажу да ће предложити измјену тог члана Уговора, па ћемо поново сјести да разговарамо о томе", каже помоћник министра за саобраћај и везе у Влади Републике Српске Наташа Костић и додаје да не види шта је ту толико спорно.

Проблем је настао због новог Закона о стварним правима Републике Српске који је усвојен прије двије године и који, између осталог, прецизира да објекти које граде Заједничке институције на територији Републике Српске могу бити у власништву тих институција, али не и земља на којој се граде.

Какав је онда статус осталих граничних прелаза на територији Српске?

"Ово је први случај; први пут градимо гранични прелаз у складу са новим Законом о грађењу у Републици Српској", каже директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула и подсјећа да су постојећи гранични прелази били у власништву ентитетских царинских управа.

"Ентитетске царинске управе ушле су у састав Управе за индиректно опорезивање БиХ и сада су ти гранични прелази власништво Управе, а управа је државна институција, па ви закључите ко је власник", истиче Џакула.

Уколико се проблеми око папирологије убрзо ријеше, гранични прелаз Братунац-Љубовија могао би да буде завршен већ наредне године и значио би много за развој тог веома сиромашног краја Републике Српске, јер је планирано да буде један од најмодернијих прелаза највише категорије са низом услуга за промет људи и роба.

У комплетном пројекту, БиХ учествује са 11 милиона марака, Србија финансира изградњу моста са пет милиона евра, док је обавеза Републике Српске експропријација земљишта за гранични прелаз и изградња 400 метара приступног пута.

БН телевизија

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

са

21.08.2017 17:49

Само паре укинути. Кад буду гладни, сами це мољакати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несто Слицно,

21.08.2017 18:38

као и павловица мост,вецно плацамје преласка, нигде у свету тако несто "целу европу сам дао :уздуз и попреко"никако неразумем.тога Додика,уколико се изгради тај мост: Додик и његови близњи зеле да касирају ;наследњи 50 , година ,мој предлог не ици у озградњу,не подупиримо лопове ,

Name

Аааа

21.08.2017 19:38

О чему ти то, леба ти?

Name

Пропаганда

21.08.2017 17:54

Овдје имамо цист доказ да Додик манипулисе градјанима Р. Српске! Додик као велики газда и велики дрзавник говори ми смо дрзава а ни обицни мостиц несмије направити нит се приблизити граници своје дрзаве док му БиХ не да дозволу! Кад Додик говори о Дрзави како то да несмије правити мост на својој граници? Људи гласате за обицног манипулатора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

22.08.2017 00:03

Због Додика СРБИЈА ДА ПРЕКИНЕ ГРАДЊУ МОСТА.ХОЦЕ ДОДИК ЗА ГРАДИНАЦЕЛНИКА БЕОГРАДА ДА СЕ КАНДИДУЈЕ.ПАВЛОВИЦ И КУСТУРИЦА ГА НАТЈЕРАЛИ ДА МОСТАРУНУ НАПЛАЦУЈЕ.КРАДОМИРЕ ИМАСЛИ ИСТА У ТОЈ ГЛАВИ ЈЕ ЛИ ТЕ СРАМОТА.ТИ СВЕ ОВО РАДИС СТО ПРАВИС КОАЛИЦИЈУ СА ШУТАНКВЦОМ.СВЈСТАН СИ ТИ ДА МОРАС БЈЗЕТИ ИЗ РС.

Name

@w

22.08.2017 07:42

Мој @W, код тебе жестока промаја, све се помијешало.

Name

побрдје

21.08.2017 17:55

Огромна брука од стране БХ власти односно власти Републике Српске. Од поцетка градње моста све траљаво и килаво са те стране, а са стране обецаног од органа Републике Србије све је испостовано у предвидјеним роковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

21.08.2017 18:05

Ма да, да је до Шаровића он би то ријешио док трепнеш. Ено, сјећам се, прије три године је изашао пред камере и рекао да је затворио причу око моста на Градишци, набавио лову, договорио са ЕУ и Хрватима, а ови Додикови метиљавци развлачили годинама. Послије престао помињати, прешао на месо за Турску као велики лични успјех. Прије неки дан видим пере руке и од меса, то ради нека турска компанија, министарство ни лук јело ни лук мирисало... Ал' иначе - најбољи министар. Он и Мектић, који би исто направио чуда ал, ето, сирома усамљен. Све, значи, мој до мојега. А лова само капље, а и родбина се за мандата обезбеди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

21.08.2017 18:29

Саровиц је најјаци политицар у РС. Мектиц се лосе изразава али ради посао максимално коректно. Ти прицај ста хоцес али ова двојица це се јос дуго питати.

Name

Реалан

21.08.2017 18:56

Треба одмах прекинут градњу и финснсирање.

Name

Па

21.08.2017 19:11

Па видимо qме, све резултате видимо. У збиру су нула, зеро, ништица... Је ли ријешио Шаровић мост Градишка као што је тврдио? Је ли ријешио извоз меса? Не. А је ли запослио госпођу супругу у државне органе? Да. Треба ли да постављам слична питања за Мектића чији су резултати још гори? Ал добро, теби су најбољи, благо теби. И qq нама.

Name

Мики М

22.08.2017 08:03

Сви који знају шта се СТВАРНО дешава, знају да Шаровић стварно и упорно ради али да му Додик стално подапиње. Додик би продао РС само да Шаровић нема резултате. Све је то огромна штета за РС јер губимо милионске пројекте само због Додика. А прича о жени је опет Додикова патка јер је она увијек радила на сличним пословима...Чисто скретање пажње и покушаји дискредитације!

Name

луу

21.08.2017 18:28

То Миле, недај дусманима Српским у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

007БОНД

21.08.2017 19:01

Ја сам Дземс Бонд.Коњоводац..ускоро оцекујте моје коментаре.Хахахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

21.08.2017 19:03

Ја сам ДРАГАН вирим из Додине гуз и јако ми је лијепо.Хахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Драгана

22.08.2017 00:07

Вири одакле хоћеш 19.08.2017.год.у ТРЕБИЊУ на ПРЕОБРЕЗЕЊЕ линија се кретала три сата.Ове годиине због Додика и ЗЕЉКЕ трајала је двадесет минута са свим протоком.

Name

Генерал

21.08.2017 19:20

Хвала Миле. А ко је дозволио да се средства користе? Сви плацају а само једни да користе па не мозе то тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

21.08.2017 20:22

То миле сине босански, не дај србадији преко Дрине! Није наш рудоња џабе поставио Мехмед-пашу Соколовића на босански бедем, зна он да сво зло долази из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

22.08.2017 07:46

Па можеш ти сад чупати косе али то ће тако бити. И неће земља бити под кирију већ ће бити уступљена. Али да се да у власништво - богме јок!

Name

САРКА

21.08.2017 20:30

САРОВИЦА ТРБА КАНДИДОВАТИ ЗА ПРДСЈЕДНИКА РС АКО ХОЦЕ ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА ИДЕ НАПРИЈЕД. ЦОВЈЕК ЈЕДИНИ РАДИ И ИМА РЕЗУЛТАТЕ ИЗА СЕБЕ. У МЕКТИЦА САМ ВИСЕ ВЕРОВАО АЛ НЕСТО СЛАБО РАДИ. САРОВИЦ ЈЕДИНИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ДА ЈЕ КОНКРЕНТЕ СРВАРИ УРАДИО; ОСЈЕТИМ КОД ЊЕГА ЕНЕРГИЈУ МУСТРОСТ И ДОЗУ ЕВРОПСКЕЕ КРЕАТИВНООСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.08.2017 07:49

Е ако ти осјетиш, онда је то то. Мада не вјерујем да умијеш објаснити ову ДОЗУ ЕВРОПСКЕ КРЕАТИВНОСТИ, то си однекуд преписао.