УС опен: Њујорк, Њујорк, Њујорк...

"Њујорк, Њујорк" певао је Френк Синатра и то је можда песма која најбоље описује тај град, град који никад не спава.

Тенис 22.08.2017 | 00:00
УС опен: Њујорк, Њујорк, Њујорк...
Многи су после легендарног Синатре певали Њујорку, али је та песма постала практично његова химна, а многи су се трагом ње упутили ка ’Великој јабуци’, водећи се стихом који каже: "Ако успем тамо, успећу свуда".

Садашњи облик Њујорк је добио пред сам почетак XX века, када су Квинс, Бронкс, Стетен ајленд и Бруклин као независни градови изгласали спајање у такозвани Велики Њујорк. Стварање ’Велике јабуке’ озваничено је 1. јануара 1898. године, а она је тада имала популацију од 3.500.000 људи и површину од 1.000 квадратних километара.

Почетак XX века био је тежак период за све америчке градове, а Њујорк није био изузетак. После XX светског рата, изградње међудржавних ауто-путева натерало је многе да се иселе из Њујорка, али се све променило двадесетак година касније. 1965. године изгласан је акт по којем је дозвољено имигрантима из Азије, Африке, Кариба и Латинске Америке да дођу у Њујорк, што је практично оживело град.

Међутим, Њујорк је тешке дане доживео почетком овог миленијума, због најстрашнијег терористичког напада у историји Сједињених Држава, који се десио 11. септембра 2001. године. Група терориста отела је два авиона и њима ударила у највише зграде Њујорка – ’куле близнакиње’ Светског трговинског центра. Зграде су сравњене са земље, а скоро 3.000 људи изгубило је животе.

Упркос катастрофи, Њујорк је остао финансијска престоница Америке и магнет за туристе, а сваке године га посети више од 40 милиона људи из целог света. Данас Њујорк има осам милиона становника, а више од једне трећине рођено је изван граница Сједињених Држава. Разлога зашто је Њујорк прави магнет за туристе је много. Дефинитивно је јединствен, не само у Сједињеним Државама, већ и у целом свету и свако у њему може да нађе нешто за себе.

Њујорк се налази на реци Хадсон и састоји се од пет округа – Менхетна, Бруклина, Квинса, Бронкса и Стетен ајленда. Менхетн је сигурно најгламурознији део града, а у њему се налазе Емпајер стејт билдинг, Централ парк, Тајмс сквер, Вол Стрит, Харлем, као и популарни Сохо. Бруклин је, с друге стране, најнасељенији део ’Велике јабуке’, налази се источно и јужно од Менхетна, а бројни уметници потичу баш из њега. Мост који спаја Бруклин и Менхетн је дефинитивно један од разлога због којег много туристи баш долазе у тај град.

Квинс је смештен источно од Менхетна, у њему се налазе два аеродрома, као и дом УС Опена и популарна Кинеска четврт. Док су Њујорк Метси из Квинса, Њујорк Јенкизи су из Бронкса, у којем се налазе и Зоо врт и Ботаничка башта. Туристе најмање интересује Стетен ајленд који се налази у луци Њујорка.

’Велика јабука’ је уз Лондон једини град који се свуда убраја у светске градове, у које спадају најбитнији и најцењенији градови на свету. Њујорк је дом многих музеја, уметничких галерија и позоришта, као и светских корпорација. Зато и не чуди што је седиште Уједињених нација смештено баш у Њујорк и што готово све земље на свету имају своје конзулате тамо.

За обилазак Њујорка потребно је барем недељу дана, а чак и тада не можете да стигнете да видите све што би требало. Ипак, постоји неколико ствари које никако не смете да заобиђете, а то су шетње Централ парком и Тајмс сквером, обилазак Музеја модерне уметности (МОМА), седење на клупи са погледом на Бруклин бриџ, одлазак до Кипа слободе, посета Кипу слободе, поглед на град са Емпајер стејт билдинга...

Сви они који су били у Њујорку изрецитоваће вам још подужи списак, а љубитељи филмова свакако неће пропустити да обићу Главну железничку станицу, Рокафелер плазу, која посебно импресивно делује током празника, и Метрополитен музеј. Ако се пружи прилика, Бродвеј је неизоставна станица, али свакако, колико год дана да проведете у Њујорку, тај град ће вас натерати да се вратите опет...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар