Акцизе на гориво поново у игри?

Закон о акцизама, којим се предвиђа поскупљење горива у БиХ, могао би поново доћи на дневни ред парламента БиХ после годишњих одмора, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Босна и Херцеговина 21.08.2017 | 13:49
Акцизе на гориво поново у игри?
Према тврдњама извора ЕуроБлица, врло је извесно да би се већина за усвајање овог закона могла обезбедити у Федерацији БиХ, те да би се уз подршку СНСД из Републике Српске могла обезбедити потребна већина за усвајање овог закона.

У прилог овим тврдњама иде и нагла промена курса унутар СДП БиХ. Наиме, после састанка лидера СДП Нермина Никшића са представницима Европске уније у БиХ саопштено је да би та странка „могла да разговара“ о повећању акциза на гориво.

"Став СДП по том питању је врло јасан, а то смо доказали и неколико пута у парламенту БиХ. Били смо против, али је евидентно да се без повећања акциза неће покренути масовнија изградња коридора 5ц. И ми смо, у нашем мандату, тражили повећање акциза на гориво у износу од десет пфенига, али се тачно знало како би та средства била распоређена у сврху даљње изградње инфраструктуре", саопштено је, између осталог, после састанка.

Међутим, сутрадан су стигла додатна појашњења из СДП да “повећање акциза долази у обзир само у оквиру широке реформе пореског система, која подразумева радикално смањење доприноса и законско повећавање минималне плате”.

"Држава прво мора грађанима и привреди дати прилику да имају веће плате и веће приходе, па тек онда размишљати о већим акцизама", навели су у СДП.

Међутим, без обзира на овакве страначке калкулације, наши извори тврде да би услед притиска странаца решавање питања транспортне заједнице и акциза могло да буде приоритетно у наредна два месеца.

СНСД неће у авантуру

У посланичком клубу СНСД нису желели да спекулишу о томе, али тврде да би, у случају да се у Федерацији БиХ обезбеди потребна већина за закон о акцизама, та странка могла да му да подршку.

"Институције Српске су кроз Фискални савет и кроз преговоре са европским институцијама јасно рекле свој став око Реформске агенде. Када у Федерацији БиХ скупе 16 гласова, онда се може са СНСД и институцијама РС разговарати о подршци том закону, али само у складу с оним шта је договорено. СНСД неће улазити ни у какву авантуру", поручују из посланичког клуба СНСД.

Аргументи за и против

Грчевита борба за усвајање закона о акцизама, који предвиђа поскупљење горива за 15 пфенига траје месецима, јер је то један од услова и за добијање нове транше ММФ.

Заговорници усвајања овог закона тврде да ће новац од акциза директно бити усмерен за изградњу путева и аутопутева у БиХ, док опоненти тврде да ће он довести до ланчаних поскупљења, те да би највећу штету због поскупљења горива могли да претрпе пољопривредници у БиХ.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рс бг

21.08.2017 12:16

Само увести акцизе, да избије вец тај дуго исценирани градјански рат, јер то је циљ свих на власти. Посто је такво раслојавање људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рс бг

21.08.2017 14:28

Смијесан си, да због 15 фенинга повецања цијене горива избије рат.Ми у БиХ јесмо луди али толико нијесмо.Од 2000.г гориво је скупље за цијелу марку па се не зарати.

Name

Л

21.08.2017 15:49

ЛОПВИ СВЕ ГОРИ ВИ АКЦИЗЕ.АКИ ВАМ ЈЕ ЗА УКОП НАДАМО НИ ТАДА.СТОКО КОЈА СЕ ЗОВЕ ПОЛИТИЦКА,НЕМА.

Name

ТЕГЕЛТИЈА ДУШКО

21.08.2017 12:26

СМАЊИТЕ НАМЕТЕ НА ПЛАТЕ ДА СЕ ЗАПОСЛИ ВИШЕ ЉУДИ ДА СЕ ОТВОРЕ НОВА РАДНА МЈЕСТА А НЕ КРОЗ ОТИМАЧИНУ И ПЉАЧКУ ДА КРАДЕТЕ ОД НАРОДА КРОЗ ДОДАТНЕ РАДОВЕ У ИНФРАСТРУКТУРИ ШТА СМО БОГУ ЗГРИЈЕШИЛИ ДА НАС ВОДЕ ПОХЛЕПНЕ НЕЗНАЛИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злотвори

21.08.2017 12:42

СНСД и незна ниста друго него поскупливати зивот и красти од народа. Дабогда им свима за доктора требало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перионице новца

21.08.2017 13:40

Градјевински и ИТ пројекти...извори зла! Уз државне субвенције, које иду како не треба.

Name

Фуннy

21.08.2017 12:44

Како кажу из ММФ-а...требају вам те паре? Па дајте гаранцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

21.08.2017 12:55

Не могу украсти колико би хтјели ако нема акциза и прављења путева. Прво чисте рачуне за претходне милијарде што су украли. Кад буду у затвору, онда ћемо расправљати о акцизама. Медјутим, ни тада их нечемо увести јер путеве треба да гради порез од привреде а не харач на гориво које је ионако прескупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС.Референдумска Српска

21.08.2017 13:01

Јаста само рокајте.овај глупи народ.Ма о смањењу плата политицара дзиберских.немојте ни размисљат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

21.08.2017 13:42

Пишете без везе.Код нас средњошколци иду аутима на посао а кукамо скупо гориво.Никад се није више возило аута а на Рачи чека се по 1,5 х све наше БиХ таблице.Иде се на славе,крштења,шенлучи.Људи,па у Њемачкој је ауто луксуз а код нас са биједном платом глумимо дзекове.У продавницу идемо са аутима.Морамо бити и самокритични а не само на власт кукати.И треба дићи цијену горива а оставити цијену за привредна возила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељо

21.08.2017 14:44

Сељаци неце да се возе тракторима вец у мацама

Name

Херцеговац

21.08.2017 15:14

Ако су акцизе за изградњу путева како можемо поправити здравство и све остало. Проблем је једноставан: ко се вози аутопутем наплатите му, а нама чији путеви нису ни за козе умањите путарине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Имају Лопови

21.08.2017 17:20

Пара за изборе! Зар Електропривреда није довољна крава музара?!

ОДГОВОРИТЕ