Тренутак који се чекао 99 година

Поптуно помрачење Сунца, највеће у последњих 99 година, вечерас ће моћи да прате милиони Американаца, јер ће оно бити видљиво од једне до друге америчке обале.

Свијет 21.08.2017 | 11:04
Тренутак који се чекао 99 година
Иако се ова астрономска појава догађа сваких 12 до 18 месеци негде у свету, углавном није видљива јер се догађа изнад неког океана.

Ипак, за САД је од посебног значаја јер је реч о првом помрачењу Сунца у 21. веку и првом од 1991. године, када га је било могуће гледати само на главном острву Хаваја.

Ова појава важна је за научнике јер је реч о тренутку када могу да се проуче горњи део атмосфере Сунца, који је обично невидљив а и простире се на површини од неколико милиона километара.

Американци се већ данима спремају за овај тренутак који ће почети у Орегону у 10 часова по локалном времену, а након преласка 14 америчких земаља, завршиће се код Чарлстона у Јужној Каролини у 14:48 часова по локалном времену. Осим набавке посебних наочара, могуће је било доћи и до пригодних поштанских маркица и мајица.

Ни научници не крију узбуђење

Поред обичног становништва једнако су узбуђени и астрономи. Тајлер Нордген изјавио је да ће то бити најфотографисанији и највише дељен садржај на друштвеним мрежама у људској историји истичући да људи могу да очекују вишеструко искуство.

"Провео сам цео живот гледајући у небо као астроном и ово је најспектакуларнија ствар коју сам икада у животу видео сопственим очима“, рекао је.

Његов колега, научник НАСА-е Алекс Јонг навео је да је у питању нешто попут Вудстока пута двеста, али широм земље.

Доктор Норман Розентал помрачење Сунца на основу сопственог искуства описао као „талас адреналина сличан оном као да скачете из падобрана“. Тај осећај, додаје, испирише вас да путујете у чвориште загушених бежичних мрежа како бисте га искусили поново.

Ипак, постоји бојазан од шумских пожара, утицаја на производњу соларне енергије и тоталног колапса.



Заштита пре свега

Стручњаци већ неколико дана дају упутства за праћење помрачења, стављајући акценат на безбедност и заштиту вида. О опасности гледања овог догађаја упозорио је и Лу Томососки који је пре 55 година на овај начин оштетио вид посматрајући помрачење голим оком.

"То ће брзо проћи и није вредно ризика“, рекао је Томососки. Штета је једнака као када гледате у чисто Сунце, наводе лекари.

Кад је Сунце заклоњено месецом, није болно гледати у њега, није толико сјајно, али штетне зраке и даље улазе у очи, право у центар мрежњаче, где праве штету, кажу лекари.

Како помрачење доживљавају заступници теорије да је Земља равна?

Овај догађај са нестрпљењем очекују и они који сматрају да је Земља равна, како би, истичу, доказали да заиста живимо на плочи. Они заступају две теорије. Пре свега, сматрају да, уколико се Земља креће од запада ка истоку, путања уског појаса дуж којег је помрачење видљиво требало би да се помера у супротном смеру.

Друго, верују да би сенка коју Месец баца на Земљу морала да буде знатно већа. Њихове теорију одбацују научна сазнања, а као аргумент наводи се да уколико постоји убеђење да човеково око Земљу види као раван, онда она и мора таква бити.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар