Новац задржали, о повратку не мисле

До сада ни један стипендиста који је магистрирао или докторирао у иностранству није вратио новац од стипендије, мада се не зна да ли су сви испунили обавезе према Републици Српској.

Република Српска 21.08.2017 | 07:43
Новац задржали, о повратку не мисле
У последњих годину дана у Српској се из иностранства вратило четворо стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“: један доктор наука и троје са мастер дипломом, и сви су, тврде у Фонду, добили одговарајући посао. Истина, то и није баш импресиван податак, ако се узме у обзир да је Српска преко овог Фонда од 2008. стипендирала 124 другог или трећег циклусу у иностранству.
 
Поготово је занимљиво да је огромна већина тих академаца у ствари студирала у региону, што је пре рата, када Београд или Нови Сад нису били иностранство, био уобичајен избор за многе Бањалучане, Приједорчане, а поготово Бијељинце.

Преко „Фонда Милан Јелић“, у последњих десет година за стипендирање најбољих студената мастер, магистарских и докторских студија РС уложила више од 1,4 милиона КМ. Од 221 стипендисте ове категорије, 124 је студирало у иностранству, а то је иностранство најчешће било у Београду, а нешто ређе у Новом Саду, Нишу или у Словенији.

Стипендисти су преузели обавезу да за сваку годину стипендирања бар две године раде у Српској, или да врате новац од стипендија. До сада, како је потврђено у Фонду, нико од бивших стипендиста није вратио ни марку, али прецизних података о томе да ли су баш сви испунили уговором преузете обавезе за сада нема.

До сада, како наводе у Фонду, 51 студент другог циклуса студија, као и 34 студента трећег циклуса студија у иностранству „је завршило или је у финалној фази завршетка студија“.

Руководилац Фонда Денис Туркановић верује да ће до краја јесени ситуација бити јаснија, рачуни сређенији, а повратника из иностранства више, мада напомиње да већина стипендиста, након мастер студија, образовање наставља на докторским.

"Када заврши ова академска година, од стипендиста ћемо тражити да положе рачуне. Тако ћемо прецизније знати ко од њих наставља усавршавање, а ко ће остати у иностранству, или понудити свој радни ангажаман РС", каже Туркановић.

Додаје да је у случају незапослености, стипендиста након завршетка студија дужан да понуди свој радни ангажман РС посредством Завода за запошљавње, и да буде на бироу најмање годину дана, а Фонд им издаје препоруке за запошљавање.

Изузетак од ових правила су једино стипендисти, који се након студија запосле на универзитету у иностранству, али су они обавезни да „допринесу развоју науке и иноваторства у РС“ кроз повезивање са иностраним универзитетима и институтима са којима сарађују. До сада се на иностраним универзитетима запослило троје бивших стипендиста Фонда и то на факултетима у Београду и Грчкој и институту у Немачкој.

"Само један бивши стипендиста ради у комерцијалној сфери у иностранству, након што је понудио радни ангажман РС", наводе у Фонду.

Харвард, Кембриџ, Беркли

Осим стипендирања, Фонд „Др Милан Јелић“ подржао је, кроз програм суфинансирања, и постдипломске и докторске студије најбољих студената из РС на престижним светским универзитетима. Међу 13 академаца, који су овај једнократни подстицај добили пре пет година, били су и Милан Кондић, који је магистрирао н Харварду, те тадашњи доктор физике Мирослав Поповић, који студирао на Берлију, Здравко Зубац са Гента и Милан Врућинић, који је докторат спремао на Кембриџу. У Фонду „Милан Јелић“ кажу да данас нису у контакту са њима.

Бањалучанин са Јела

Дејан Гвозденац, супер талентовани математичар из Бањалуке, данас приводи крају основне студије из математике и информатике и то на Јелу, једном од најбољих универзитета на свету. Он је први стипендиста, кога на престижном универзитету од почетка студија прати Фонд „Милан Јелић“.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

всс

21.08.2017 06:06

И која је корист Републици Српској од њих? Гдје це радити? У Конзуму, Меркатору, Тропику, Бингу, или...Има ли медју њима неки инзењер екектротехнике или масинства, да развијунеки нови мотор са унутрасњим сагоријевањем, да га производимо? Цему студирати кад нема фабрика? А са оваквом власцу, неце их ни бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноним

21.08.2017 06:25

Ја сам био од бољих студената у Бг-у. У Зворнику сам покусао да добијем стипендију, али су ми испред салтера питали да ли имам везу и ако немам да не могу добити. Наиме у Зворнику је потпуно нормално да вас у једној таквој установи питају да ли имате везу и саопсте да легалног пута за стипендију нема. Ово сам хтио само да подјелим јавно. Хвала Богу, сада сам далеко од Републике Српске и БиХ...

Name

З

21.08.2017 06:51

СТА ОЦЕКУЈЕТЕ ОД ТИХ ЉУДИ ДА СЕ ЈАВЕ НА БИРО ФРИЗЕРКИ КОЈА ЈЕ КУПИЛА ТУ ДИПЛОМУ И ЈОС НЕКУ ЦЕТВОРОГОДИСЊУ СКОЛУ.НРЗНА НИ ПОЗДРАВИТИ СЕМ ЈАВИ СЕ ИДУЦИ ЊЕСЕЦ.ЕЛЕКТРО ИНЗИЊЕРА ИМА ПО ЗАВОДУМА ТРУНУ ЗАВРСИЛИ ДРАЗАВНЕ ФАКУЛТЕТА НЕ ТРЕБАЈУ КОНКРЕТНО ТРЕБИЊУ ИТО СМЈЕР ВИСОКИ НАПОН ЈЕР ТО МОЗЕ ЕЛЕКЗРО МОНТЕР РАДИТИ СТО ЈЕ КУПИО ДИПЛОМУ У СИРОКОМ БРИЈЕГУ.ЉУДИ БИ СЕ БАВИЛИ СТРУКОМ ИЗУМОМ АЛИ ПАРТИЈСКА КЊИЗИЦА ЈЕ БИТНА А ЗНАЊЕ НЕВТРЕБА.ОБИДИТЕ ЗАВОДЕ ЗА ЗАПОСЉАВАЊЕ ПА ВИДИТЕ КОЈЕ ПРОФИЛЕ ИМАТЕ А КОЈИ И ЦИЈИ СИНОВИ РАДЕ.НАЈЛАКСЕ ЈЕ НАПАДАТИ.РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ БИТНО ДА РАДЕ ДЈЕЦА БОГОВА ТРУЛЕЗИ РС ДОК ЈЕ НЕ УНИСТЕ.РС ТРЕБА ТИМ ЉУДИМА ПЛАТИТИ ТРОСКОВЕ МАЛТРЕТИРАЊА И ПОНИЗАВАЊА.

Name

херцеговац

21.08.2017 06:49

Реално би било да РС њима плати одштету за уништено дјетињство и добар дио младости за понижења од татиних и маминих синова за живот без будућности а исти тај Милан Јелић је дебело заслужан за то. према томе луд је онај ко се врати да ради у Лукином ХЕТУ ЕПРС Миловићевој Терми...ако имју грама мозга отићи ће да се не врате помагати родитеље који су их школовали а осталима ћуна од овце и на њој звонце како су и заслужили и можда понеком тетку/комшији паковање мишомора у кеси за кафу ако је активиста неке од бројних секти. Есад други је пар опанака како је већина добила стипендију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

21.08.2017 07:44

Покојни Др Милан Јелиц. Лака му земља. Која људина је био.

ОДГОВОРИТЕ