Велики пожар захватио Љубиње

Велики пожар који је захватио општину Љубиње шири се према селима Пољице и Убоско, јак вјетар отежава гашење, а пламен иде у висину и до 50 метара, изјавио је данас начелник општине Дарко Крунић.

Република Српска 20.08.2017 | 17:06
Велики пожар захватио Љубиње
Крунић је истакао да је ватрогасцима, којима помажу мјештани и припадници Цивилне заштите, неопходна помоћ, те да улажу велике напоре да пресијеку пожарну линију дугу седам до осам километара и одбране педесетак домаћинстава.

“Највише људи распоредило се на један сеоски пут према нашим селима гдје ће чекати да зауставе ватру. Ту је `најзгодније` мјесто да пресијеку пожар. То нам је једина варијанта да зауставимо ширење пожара”, рекао је Крунић.

Он је истакао да ће ту покушати да одбране и површине засађене црвеном паприком.

“То су велике површине и ако их захвати онда нема шансе да се ватра заустави”, нагласио је Крунић.

Ватрогасна возила паркирана су код кућа у случају да дођу у опасност да их тада бране.

Крунић је истакао да гори високо и ниско растиње, те да јак вјетар отежава гашење јер пламен иде и до 50 метара у висину.

Према његовим ријечима, ријеч је о веома неприступачном терену гдје се не може прићи аутомобилима, већ око 150 људи покушавају да пожар гасе са напртњачама.

Помоћ пружају и ватрогасци из Стоца јер се један крак пожара шири према тој општини.

Крунић је навео да су ватрогасци из сусједних општина ангажовани на својим пожариштима, а хеликоптер Оружаних снага БиХ гаси ватру на подручју Требиња.

“Ово је катастрофална ситуација, затворен је магистрални пут Љубиње-Столац у мјесту Жегуље, гдје гори с обје стране пута. Пожар с лијеве стране пута иде према општини Столац, а са десне према нашим селима Пољице и Убоско”, каже Крунић.

Он је рекао да је недавно изгорјело око 15 одсто територије општине Љубиње, а да је сада питање колико ће изгорјети.

“Пожар је захватио седам-осам одсто површине Љубиње, а под ватром је и велика површина општине Берковићи која се наслања на нашу општину, па ми гасимо. Кише нема видику, иако је била најављена за данас, а нема је ни наредних седам дана”, рекао је Крунић, који је тренутну ситуацију оцијенио као катастрофалну.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Истина

20.08.2017 16:43

Спасите села и куце ако мозете.Фино једно два километра од куца док је јос вријеме запалите ватру сирине 100 до 200 метара и угасите је онда тако да око куца остаје здраво дрвеце и трава и да би се на том згаристу којег сте угасили зауставила ватра да неби страдале куце. А овоме ко подмеце те позаре треба осјеци објје руке и ноге до колена па онда га тако осакаценг у затвор једно 15 година намјање .Ово висе није нормално и овоме се вец једном мора стати у крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

20.08.2017 17:41

Јадни људи, нигдје никакве помоћи од државе, а кад се купује хеликоптер кажу треба за разне помоћи становништву. Невјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Организација

20.08.2017 18:44

Туга. Има ли ико да позове добровољце, да организује овај народ као што је Вучић у дане поплава за Шабац?! Хајте организујте превоз и остало, да се помогне људима. Брука, никакве солидарности и добровољности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

20.08.2017 22:48

Све би то народ организовао да нас неће Додик полицијом бити јер омаловазавамо његове хеликоптере.Ми смо људи солидарни и дијелимо муке наше али Миле се пита.Да је Мили Додику стало да не гори Херцеговина било би угашено,али се НЕСМИЈЕ Миле је бог који ће кратко трајати

Name

W

20.08.2017 22:50

Гори Херцеговина шта раде начелница полицијских управа