Награда “Капетан Миша Анастасијевић” у Бијељини

Драгољуб - Драго Мирковић из Бијељине, ликовни умерник, иначе академик СКАНУ, добитник је престижне награде коју више од деценију и по додељују Универзитет у Новом Саду, "Медија инвент" из тог града и привредне коморе из Србије и окружења.

Република Српска 20.08.2017 | 13:44
Награда “Капетан Миша Анастасијевић” у Бијељини
Чланови жирија, чувени песник Перо Зубац и новинар и публициста Владимир Маркановић кажу да је "Мирковић успешним и неуморним уметничким и предузетничким радом деценијама већ показао велику одговорност и за своју постојбнину Стару Херцеговину, бањански крај, али и за места у којима је живео, као и она која су му на разне начине блиска срцу".

Реч је, како кажу, о човеку коју је нашу уметност, занатство и предузетништво давно афирмисао у Кини, где је имао успешну фирму и уметничку радионицу.

У најтежим временима, уместо да остане у Београду где је после протеривања из Тузле имао све угодности, одлучио је да дође у Бијељину, да дели судбину људи на левој обали Дрине и да учествују у изградњи и очувању Републике Српске, која је за њега, како често каже, "светиња над светињама".



Мирковић је урадио уметничка дела у мермеру и осталим врстама камена широм Епархије зворничко-тузланске, али и по епархијама у Србији, посебнно у Епархији шабачкој чији је “зет”, пошто му је супруга Роса из Крупња у Раwђевини.

Његово монументално четири метра високо православно спомен-знамење краси однедавно његове Бањане. За борце минулог рата урадио је више од надгробних споменика, наравно бесплатно као и за стотине социјално угрожених људи са обе обале Дрине.

“По ко зна који пут Мирковић је показао човекољубље, инсистирајући да бесплатно уради споменик дечаку Слободану Стојановићу из Доње Каменице код Зворника, симболу страдања деце у ратовима широм планете", каже генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације Републике Српске.

“И не само то. Мирковић помаже људе око себе без обзира на то што је пут до успеха његове породице био мукотрпан, тежак и исцрпљујући, јер није био од оних који су стасавали у газде, већ је био и остао сјајан српски домаћин.”

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар