Синсинати: Кирјос ''почистио'' Надала за полуфинале!

Ник Кирјос пласирао се у полуфинале Мастерса у Синсинатију победом против Рафаела Надала у два сета – 6:2, 7:5.  Кирјос се играо са "Бројем 1" за нови АТП рекорд! Од пада Новака Ђоковића са АТП листе, падају и негативни рекорди - прво Енди Мареј, а сада Рафаел Надал, који је добио лекцију од темпераментног Ника Кирјоса.

Тенис 19.08.2017 | 12:15
Синсинати: Кирјос ''почистио'' Надала за полуфинале!
Аустралијанац, 23. играч планете изједначио је међусобни скор у окршајима са Шпанцем на 2:2, а посебно је био убедљив у првом сету.

Отворио је меч на савршен начин – брејком, да би после гема без изгубљеног поена успео да стигне до још једнг и великих 3:0, после непуних десет минута игре.

Наставио је у истом ритму, освајавши поене без превише проблема, да би после свега 26 минута игре повео у сетовима. 

Нови-стари светски број један, који је после нешто више од пет сати поново изашао на терен, после победе над Албертом Рамосом, успео је да се консолидује на старту другог дела игре, али није успео да одржи ниво игре, па му је Ник у петом гему још једном одузео сервис.

Деловало је да ће Кирјос рутински привести сусрет крају, посебно после нове две брејк, односно три меч лопте. Међутим, Рафа их спасава и по први пут прави брејк на мечу, али не успева и да избори одлучујући сет.

Расположени Кирјос одмах узвараћа на идентичан начин и прву следећу меч лопту претвара у велики тријумф.

Аустралијанац је имао десет асева, наспрам четири Шпанчева, али и освојио чак 86 одсто поена на први сервис, а Надал 64.

Ривал у борби за финале биће му још један Шпанац – Давид Ферер, који је елиминисао трећег носиоца из Аустрије Доминика Тима у два сета (6:3, 6:3), док се у другом полуфиналу састају домаћи представник Џон Изнер и Бугарин Григор Димитров.

"Видећемо шта ће бити", рекао је нови-стари "Број 1" на АТП листи, Рафаел Надал, када су га после победе над Албертом Рамосом од 7:6 (7:1), 6:2 питали за очекивања пред дуел четвртфинала Мастерса у Синсинатију у којем га је чекао Ник Кирјос.

Испоставило се, када је четврти дуел Шпанца и Аустралијанца завршен, да је то могло да значи:

"Немам идеју како да му се супротстсавим".

У најзвучнијем мечу досадашњег тока последњег Мастерс турнира пред УС Опен, с обзиром на то да су из првих десет на свету из разних разлога на турнир допутовали само Надал, Доминик Тим и Александер Зверев, Кирјос је био Кирјос, а Надал све време тражио начин да му се супротстави.

Није успео - 6:2, 7:5 у корист Кирјоса, који је изједначио на 2:2 и изборио полуфинале у којем ће одмерити снаге са још једним шпанским тенисером, пробуђеним ветераном Давидом Ферером.

Кирјос је сервирао фантастично, када би размене почеле дугим бекхендима неутралисао је спин из Надаловог "трејдмарк" форхенда и потом му није био проблем да отвори терен против сада већ не толико брзог и хитрог шампиона.

Надал је изгубио 16 од првих 19 поена на мечу уз десет неизнуђених грешака и до краја се није извукао из овог хендикепа, после којег је постао нова ВИП рецка "Озија" грчког темперамента, који је током 2017. два пута савладао Новака Ђоковића и једном умало победио Роџера Федерера.

Колико је уживао на терену, Кирјос је публици показао када је извео атрактиван потез "кроз ноге", а чак је пробао да изведе и чувени Федереров "мач" са УС Опена, из меча са Ђоковићем.

Титулу је у Синсинатију требало да брани Марин Чилић, али се и он нашао у никад виђеној групи асова који су у исто време морали да откажу учешће: Ђоковић, Федерер, Енди Мареј, Стен Вавринка, Милош Раонић, Кеи Нишикори, Гаел Монфис, Лука Пуј, Жил Симон, Пабло Куевас, итд.

Надал се уочи почетка 116. Синсинатија вратио на место број један као најмање лош тенисер из врха тренутно, са поразима од Жила Милера на Вимблдону и Дениса Шаповалова у Монтреалу, а сада га је декласирао и Кирјос који ће допринети да наредног понедељка имамо "Броја 1" са најмање поена од када је систем промењен 2009. године – 7.645.

Уз подсећање да је пре отприлике 13 месеци Ђоковић имао неких 10.000 бодова више, треба рећи и да је Надал оборио "рекорд" свог претходника на првом месту, Мареја - 7.750, што је био његов салдо од завршетка Вимблдона ове године.

Када буде почео УС Опен, тројица играча бориће се и за прво место, поред титуле: Надал 7.465, Федерер 7.145 и Мареј 6.790. Под условом да не буде нових одустајања…

Свестан тренутне ситуације, Надал је после пораза од Кирјоса покушао да буде оптимиста, али је заправо само себи повећао притисак речима:

"На последњем од четири најважнија турнира у сезони једноставно морам да покажем зашто сам 'Број 1'".

Кирјос, често некоректан, овог пута био је реалан и нагласио да је за њега, чији мотив изузетно варира, лакше да игра против највећих шампиона него остатка АТП тура.

"Лакше је дати своје најбоље када играте пред пуним трибинама против великог тенисера", рекао је Аустралијанац, за којег више нико не сумња да може да избаци фаворите на било ком крају планете.

Тежи посао за њега је да дође до тих фаворита…

Кирјос је приликом чувеног потписивања на камеру имао посебну поруку за Барселону.

П. С. Победнику Синсинатија, јединог Мастерса који Ђоковић није освојио, припашће 954.225 долара, финалисти 467.880, а полуфиналистима 235.480.

Резултати четвртфинала:

(1) Рафаел Надал - Ник Кирјос 2:6, 5:7

(3) Доминик Тим - Давид Ферер 3:6, 3:6

(14) Џон Изнер - (WЦ) Џаред Доналдсон 7:6 (7:4), 7:5

(7) Григор Димитров - Јуичи Сугита 6:2, 6:1

Парови полуфинала:

(7) Григор Димитров - (14) Џон Изнер (субота, 22.00)

Ник Кирјос - Давид Ферер (недеља, 1.00)

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар