Свако 9. дијете рођено ван брака

Број ванбрачне дјеце протеклих година биљежи благи раст, а у Републици Српској свако девето дијете рађа се у ванбрачној заједници.

Република Српска 19.08.2017 | 08:28
Свако 9. дијете рођено ван брака
Према подацима Завода за статистику Републике Српске, током 2016. године рођено је 1.556 ванбрачне дјеце, а од тог броја 86,9 одсто њихових родитеља живи заједно.

"У Републици Српској је током 2015. године број ванбрачне дјеце повећан у односу на претходну годину и износио је око 4,1 одсто. Од 1.559 рођене ванбрачне дјеце, 71,8 одсто њихових родитеља живи заједно", наводе из Завода.

Психолози сматрају да актуелна статистика указује да верификација заједничког живота кроз институцију брака није пресудна за очување те заједнице, нити је гаранција складних и функционалних односа у породици.

"У популацији младих, до 30 година старости, ванбрачна заједница је све више прихваћена, јер свјетски трендови промовишу заједнички живот који не мора бити попраћен вјенчаним листом или неким од вјерских обреда.

Сукоб традиције и модерног је незаобилазан, при чему родитељи и чланови шире породице често сугеришу младим да круна заједничког живота треба бити брак.

Често као аргументе наводе како су они и њихови родитељи били учесници истих процедура, те 'да се ваља' урадити како је то обичај у народу", појашњава Мирослав Гајић, психолог из Градишке.

Додаје да кроз лично искуство и психолошки савјетодавни рад са дјецом из ванбрачних заједница није примијетио да постоји било какав вид етикетирања и предрасуда од стране вршњачке групе у социјалној средини и да је све више прихваћено да дијете не мора дијелити исто презиме са оба родитеља.

Тврди да су бракови без папира све учесталији на нашим просторима, а као један од разлога што се млади одлучују на ванбрачну заједницу наводи социо-економски моменат који им отежава да испуне све услове које сматрају неопходним за верификацију заједничког живота, попут властитог стамбеног простора, аутомобила и сталног запослења.

Ведран Француз, социолог из Градишке, сматра да је један од проблема ванбрачних бракова свакако однос друштва које још у потпуности није прихватило овај вид заједнице јер традиционалне вриједности још се увелико његују.

Други проблем је насљеђивање и пензија јер без тестамента супружници немају права на имовину или пензију супружника.

"Дјеца у ванбрачној заједници немају мања права у односу на другу дјецу. Права су изједначена.

Не вјерујем да су ова дјеца суочена с предрасудама. Свакако да постоје разлике заједница село - град, односно урбане и руралне средине јер се ове заједнице више уочавају у руралним срединама и тиме се на њих гледа мање благонаклоно него у урбаним", образлаже Француз.

Ипак, тврди да се данас све више прихвата и код нас овакав вид заједнице јер друштво се полако адаптира на поштовање одлука које су донијели партнери по питању свог уређења породице и породичних односа.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

занимљиво

19.08.2017 06:45

Тестаментом насљеђује пензију ванбрачног супруга? Баш занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прије и послије

19.08.2017 19:14

Извињавам се, али је примјетно да од 2006.године многи склапају брак пошто су носеци. Постало модерно. Не можеш данас цути да је нека затруднила послије склапања брака.

ОДГОВОРИТЕ