Мржњом чувају фотеље

Две деценије је прошло од грађанског рата, а политичари свако мало националном реториком призивају духове из прошлости, док су развој земље и решење животних питања грађана у запећку.

Босна и Херцеговина 19.08.2017 | 07:57
Мржњом чувају фотеље
Податак да је незапосленост у БиХ у рангу афричких земаља и да 80 одсто младих жели да напусти земљу не забрињава домаће политичаре који константно одвлаче пажњу са економских проблема, ширећи мржњу и нетрпељивост међу три народа у БиХ.

Ужасни грађански ратови су вођени широм света, али су многе земље после одређеног времена, након што су зацелиле ране, раскрстиле са ружном прошлошћу и зарад будућих генерација и напретка земље окренуле се животним проблемима народа.

Само БиХ 22 године након рата стоји у месту, без назнака да ће се нешто променити, а познаваоци прилика у овој држави кажу да су поделе дубље него пред рат.

Аналитичари истичу да нико не тражи да се прошлост заборави, али да треба опростити и кренути даље - сагласни су сви.

Не промени ли БиХ курс, остаће економски неразвијена земља - црна рупа у региону коју ће сви да заобилазе.

Напомињу да велику одговорност сносе грађани који дозвољавају политичарима да толико година након рата њима манипулишу.

Бранко Тодоровић, извршни директор Хелсиншког одбора за људска права у Републици Српској, истиче да националистички обојене политичке партије у БиХ трагедије из времена рата, нажалост, користе да изазову емоције код грађана - углавном мржњу према другим народима како би прикрили енормну корупцију и застрашујућу пљачку новца у државнин институцијама.

"Нисмо видели да је неко од политичара било шта озбиљно урадио у процесу суочавања са истином и помирења, али зато су способни и спретни у креирању контролисане мржње, неповерења и страхова између три народа, поготово када на видело испливају економски проблеми или кад треба да прикрију своје криминалне радње", каже Тодоровић.

Он истиче да се промене у БиХ дешавају споро и скоро да их нема.

"Чисто сумњам да ће се то променити сменом генерација које су у великој мери задојене национализмом. Нама треба комплетна промена менталитета народа. Тај менталитет датира од вековних окупатора, па и из доба комунизма и подразумева да грађанин поданички, слепо и беспоговорно ћути и трпи уз узречицу само да не буде горе", каже Тодоровић.

Фуад Касумовић, један од оснивача Независног блока - Покрет за Европу, истиче да нас живот у прошлости и те како скупо кошта.

"Људи масовно беже са ових простора, јер не виде никакву перспективу. Ништа чудно, с обзиром на чињеницу да се већ више од две деценије у БиХ ништа није померило с мртве тачке. У економском погледу константно назадујемо, без неког изгледа да би ускоро могло да буде боље", истиче Касумовић.

Наглашава да лидери три водеће политичке партије у БиХ на власти опстају управо захваљујући национализму.

"Држе нас заробљене у прошлости, јер знају да је то једини начин да се још колико толико одрже на власти. Ми 22 године од завршетка рата и даље причамо о рату, што је ван сваке памети. Уместо да се бавимо темама које би данас-сутра довеле до неког привредног и друштвеног напретка. Овако, док власт бранећи своје интересе прича о национализму, људи живе све лошије. Ако не дође до неких промена, вратићемо се у 14. век. Ипак, охрабрујуће је што су грађани све гласнији у тражењу промена, односно јасног става да их прошлост не интересује и да хоће напред", поручује Касумовић.

Бранко Тодоровић каже да је интересантно како је грађане БиХ било лако наговорити да се у рату здушно боре и уништавају све на свим странама, а данас нису спемни да изађу на улицу и мирним протестима искажу незадовољство.

"Грађани су незадовољни али још нису спремни да се буне због корупције, незапослености и бесперспективности. Још немају храбрости да нешто мењају, иако живе све лошије. С друге стране, у демократски развијеним земљама грађани због много мањих проблема излазе на улицу", каже Тодоровић.

Извор: Блиц

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Делбоy

19.08.2017 06:03

Свако засто има своје зато. Зато сто то народ тако зели. Не мијења ниста на изборима јер свако цува свој посао на будзету гласајуци исто а остатак народа није за револуције. Ово је друство појединца свако гледа себе. Нема овде дрзаве и заједницких циљева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Делбоy

19.08.2017 08:03

Потпуно тацно. А то се постизе и затварањем у националне торове

Name

Синнy Боy

19.08.2017 10:51

Нема то везе са изборима. То ради и власт и опозиција свих народа бивше СФРЈ, осим можда Словеније, па тако и ови овде у БиХ. Емира Кустурицу посебно нешто не цијеним, поготово од када се почео бавити не филмским дјелатностима, али му се мора признати да је направио један добар пророчки филм , Подземље. Као да су политичари, поготово наши из БиХ, у њему нашли формулу владања над народним масама. Ми смо сви , и народи и граďани ,заточени у том подземљу и они нам већ двадест година не откривају да је рат завршен тј. упорно нас убједјују да рат није завршен и тако нас држе затворене док они као Мики Манојловић и Лазар Ристовски раде шта хоћеy ждеру и пију, млате паре, држе женске на кољенима и са флашом вискија у руци певају Калашњииков и Мјесечину. Филм је очигледно јеретички јер га нити једна ТВ станица бивше YУ не приказује јер није политички коректан, јер се боје да народ не би у филму препознао и њих и себе.

Name

Анте

19.08.2017 10:59

То је зато сто су Срби и Босњаци два убједљиво најпримитивнија народа у Европи.Глодјете се око свега као јалови пси око кости.Једва цекате текстове у којима истресате свој уродјени генетски примитивизам с намјером вриједјања других и другацијих.Сви вам се иза ледја смију,брукате Европу својим понасањем.

Name

Медо

19.08.2017 15:01

Не може бити примитивнијег народа од Хрвата који свршавају на оног имбецила Томпсона.

Name

Ја

19.08.2017 20:03

Нију проблем људи на буџету нити су они критична маса, имамо апсурд да највећи број незапислених гласа за ове због којих су незапослени. Или се продају за флашу пива или пуштају да их лажу исти људи годинама.

Name

.....

19.08.2017 06:10

Тацно овде се свело на цути и трпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

19.08.2017 06:54

РЕ, ЋУТИМО ЗАТО ШТО СМО ГЛУПИ ДА НЕШТО КАЖЕМО, А ТРПИМО ЗАТО ШТО МИСЛИМО ДА НЕМА БОЉЕ. ОВИ ПАМЕТНИЈИ КОЈИ ВИДЕ ДА ИМА И БОЉЕ, ОДЛАЗЕ ОД НАС ГЛУПИХ.

Name

Браво зуцо

19.08.2017 07:27

100% такп, али ако ми незадовољни сад на сљедецим изборима не ангазујемо се и не отјерамо ову НЕ народну влас црно нам се писе. Сви це мо ми тразити азиле по западу

Name

Није Баш Тако

19.08.2017 13:43

Анте, па шта је са вашим устаслуком. Вама хрватима су мало привидно дали, а много узели и још мало па све. Од свих народа сте највеће патриоте, то је ок. Ал што вас ј... та ЕУ тог још нисте ни свјесни. Шта има везе Свабо вам је и направио земљу по свом укусу, а на добром путу и да преузму.

Name

Индијана Дзонс

19.08.2017 06:27

МИ СМО ИМ ТО ОМОГУЦИЛИ. МИ НЕЦЕМО ПОЛИТИЦАРЕ ТИПА ГАНДИЈА, МИ ХОЦЕМО ПОЛИТИЦАРЕ ТИПА .....???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

19.08.2017 06:42

Тито је 22 године послије оног рата градио и стварао , а ови данасњи владари 22 године само униставају, а ниста не стварају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

19.08.2017 08:34

Најпаметнији И истинити коментар којег Сам икад видио на овој страници...

Name

РЕ Неко

19.08.2017 08:56

Живио Марxизам????

Name

Што је било, било је

19.08.2017 13:08

То јест било

Name

Дијагноза

19.08.2017 06:46

А тај госп Тодоровић је цвећка. Нека он покаже имовински картон прије рата и сада и чиме се бавио и колико је пореза платио. Доћи ћете до изненађујуће чудних резултата. Они су све своје запослили у државне и општинске установе. Њихова ће дјеца на следећим изборима бити на листама. Ако се покрене било какав протест или недај боже избије сукоб, сви ће они у својим Аудијима за Беч, Цüрих у своје станове а биједа и глупи националисти ће да се боре за ово што имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радмило

19.08.2017 06:54

Зато сто народ и даље зиви у прослосцу и мисли да је све сто треба да се ресава је окренуто против њих код нас кад год несто треба за добробкт насе деце ми се окренемо ба русе,амере свабе и слицно....цудан смо ми народ национализам нас је довео до просјацког стапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

19.08.2017 07:05

Политичари уопште не брину што млади напуштају овај простор, штавише то им иде на руку. Остаје им њихова гласачка машина и тако они уствари учвршћују власт. До промјена може доћи само ако им стране силе престану дотурати новац на којем они опстају. Кад то пресуши одмах ће се видјети колико су способни организовати живот овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

19.08.2017 07:08

"Две деценије је прошло од грађанског рата"??? Прва реченица је погрешна, као и све остало. Никакав се "грађански" рат није десио, сви добро знамо одакле је кренуло. Докле год се поричу злочини и прикривају локације побијених људи и масовних гробница, опроста нема! Ја бих свога рођеног оца и брата свезао као бијесне керове и предао полицији, да су били умијешани и у најмањи злочин. На жалост, многи још увијек славе такве "хероје", подижу им споменике, називају школе њиховим именима, живе као највећа фукара да би се додворили комшијама и сусједима преко Дрине и Саве... Неће Босна ниђе, а бога ми ни Херцеговина. Изуј обућу кад прелазиш Корану, Глину, Саву и Дрину. Опери ноге у ријекама, Босна је ћилимом застрта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

19.08.2017 08:28

Па ако тако мислиш као што говориш,што први не свежеш Бакира и СДА,па Алија и Ејуп Ганић и ови из СДА су први позвали муслимане у БиХ да нападају касарне ЈНА и да убијају Србе у Сарајеву имаш и снимак!Јован Дивјак из складишта ЈНА делио оружје припадницима ХВО!Стипе Месић јавно реко да је задатак обављен и да Југославије више нема?Имаш све црно на бело,ајде почни шта чекаш везуууј???Ајде докажи то што си написао???

Name

А

19.08.2017 08:35

Мало си у праву. Није грађански већ вјерски, односно, грађанско-вјерски тако да је тешко ту помирити народ. Да још додам да су ови квази аналитичари једино гори од ових бедних политичара. Индијанац ја схватам да је за тебе Алија херој, али схвати и ти да је и за мене Младић. Аљо је бранио тебе Младић мене. У чему је ту разлика?

Name

ре Индијанац

19.08.2017 08:53

Е јеси вала прави Индијанац. Затупљен и глуп.

Name

Хм

19.08.2017 09:10

Све док неко буде имао супротно видјење од остатка свијета напретка нема. Па и браца руси су вам пуцали клемпе 90-тих..

Name

Индијанац

19.08.2017 09:12

То вјерски остави некоме другом, можда за неко пијанчење уз гусле. Ја сам био под директном командом Јована Дивјака, Србина и православца са дна каце. Дијелио ров са Милошем Б., рођеним Чачанином, Србином који и дан данас уздигнуте главе хода Сарајевом и говори својим оригиналним Српским/екавским. Од кога вас је то Младић бранио? Од 102 убијена дјетета у Приједору (у којем се није ратовало), или од 1601 дијете убијено у опкољеном Сарајеву (свих вјера и нација)? Зато нема опроста, а опрост долази пуно прије било каквог помирења. Док год мислите да комплетна планета лаже и само РТРС и Додик говоре истину, нећете се макнути са дна, можете само дубље пропадати... То ти каже особа која није изгубила комплетну породицу у рату и замрзила све око себе. Ја сам 2004 оженио дјевојку са Илиџе, дјевојку чији отац је пуцао на мој град. Нисам испраног мозга, али волим своју Босну ништа мање него рођено дијете и мајку, јер резервне домовине немам нити ми треба. Увијек ћу је бранити животом, таман да сви остали оду у трезор са Бакиром, њихов лични избор...

Name

Драгутин

19.08.2017 10:01

Ти да си честит и поштен као што говориш сам за себе не би пошао за Алијом да те он наговори да пуцаш по Србима и да нападаш касарне ЈНА у Сарајеву.Вероватно си служио војску ЈНА у СФРЈ,шта мислиш да је неко дошао тада да пуца на тебе или твоје другове муслимане док сте спавали у касарни?Јел то људски и поштено??? Позиваш се на поштење ,а први га газиш?Те приче о неком Чачанину, у сваком житу има кукоља,негде га има више негде мање!Научи прво историју БиХ па онда причај неком нешто,да није Турска окупирала БиХ не би бошњаци тј.Срби исламске верорисповести данас постојали,исто важи и за хрвате и аустругарску царевину...Ниси дошао никад до праве истине ко си и шта си,зато си такав и тако размишљаш?Слушај песму “Јаничар“ тамо ћеш се ти и теби сличнима препознати...Да си био нормалнији приступио би својима тј.генералу Ратку Младићу као и многи часни Срби муслимани што су урадили, али су те завели пропагандом СДА!!!Прочитај ко је био генерал НКВД Мустафа Голубић родом из Стоца,на њега се угледај,а не на тамо неке полтроне који растурају лажну пропаганду,да би себе и своје породице материјално обезбедили да не раде ништа до краја живота,извршавајући овде туђе интересе на рачун уништавања сопственог народа...

Name

Ре Индијанац

19.08.2017 10:31

Ти и такви као ти сте муниција за све политицаре са ових простора, са вама пуне своје пуске и пријете нам новим ратом. Казес поново би узео пуску и убијао све оне који мисле другације или се мозда моле другације а све под изликом да бранис Босну, коју Босну ! Мозда ону у којој стотинама година зиве и Срби Хрвати а не само Муслимани, није Босна екслузивно право само једног народа вец свих оних који зиве у њој. И кад смо код тога, Босну дјелити не треба али исто тако Босна неце бити никад унитарна сто сви Бакирови сљедбеници зарко зеле. И зато покусај да гледас у будуцност а не да зивис у прослости и да спомињес опет да би исао у рат а који никоме никад ниста добро није донио, сем политицарима и вјерским фанатицима.

Name

Мрцевци

19.08.2017 07:12

ХАХАХА ЗАМЈЕНИЛИ СТЕ ПОЛОЗАЈ ЈЕР ГРАДЈАНИ ЗИВЕ У ДАЛЕКОЈ ПРОСЛОСТИ А ПОЛИТИЦАРИ ЗИВЕ У САВРЕМЕНОЈ БУДУЦНОСТИ .ГРАДЈАНИ СЕ ВОЗЕ У ГОЛФУ1 А ПОЛИТИЦАРИ У ГОЛФУ И АУДИУ 6-7 А ТО СТО ГРАДЈАНИМА ПРОСИПАЈУ САРЕНУ ЛАЗУ ТО СУ ГРАДЈАНИ И ЗАСЛУЗИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуско

19.08.2017 07:15

Податак да је незапосленост у БиХ у рангу афричких земаља и да 80 одсто младих жели да напусти земљу не забрињава домаће политичаре који константно одвлаче пажњу са економских проблема, ширећи мржњу и нетрпељивост међу три народа у БиХ, овај поцетак текста је једино права истина, само ме интересује како висе људи то несхвате, па ти политицари само прицају о национализму а цим продје дан увеце се готиве за пуним столом, мало код Додика, мало код Бакира, мало код Драгана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистер x

19.08.2017 07:35

Проблем су хрватско/српски полиитцари који немогу да казу својим бирацима да се не мозе Босна подијелиит и да оно сто им је неко некад обецао да це ратом задрзати освојено ..није истина и да су их слагали назалост. То је један и највазнији проблем Би Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер

19.08.2017 07:46

Проблем је сто је Југославија није могла и не мозе подијелити. А политика курва.

Name

Ре Мистер X

19.08.2017 10:21

А ста је то ратом освојено, мозда земља на којој стотинама година зиве Срби или Хрвати или мислис да је све ово било муслиманско па су Срби и Хрвати ратом отели дио Босне од муслимана.

Name

Освит

19.08.2017 07:42

Свако мјењајне друствених односа које би донијело прогрес претпоставља деполитизацију и уводење правила која су изнад појединаца.То знаци губљење апсолутне моци коју политицари данас имају и зато се промјене прогласавају ударом на националне интересе а актере промјена издајницима. То сто сјеку грану на којој сједе односно униставају дрзаву у којој зиве њих не интересује је кроз криминал су обезбједили и обезбједују зивот на неким другим дестинацијама.Назалост народ и нема избора јер модерне партије примјерене времену и простору којем припадамо не постоје или су минорне а дневно пллитицке теме типа снимања филмова о Изетбеговицу и Караздицу наводног отимања земље, референдума слузе и опзицији и позицији за билдње националних мисица као мјерило вриједности у имагинарном друству које су наметнули.Ко поцне размисљати о зивотним темама углавном се пакује и иде вани јер политицке елите не зеле сите градане које они нису нахранили јер би ти брзо поцели постављати логицна питања која доводе до њиховог политицког краја.Зато и немамо фабрика нити инвеститора јер је основни услов опстанка ове посасти упласена сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

19.08.2017 07:44

Кад радис за дрзаву за пар стотина марака ил мало висе имас једва да презивис. Кад се докопас власти то мултиплицирас са вецим бројем сто си утицајнији... е посто код нас власти преко медија дијеле људе у етницке торове логицно је да оно сто пали не треба пуно мјењати само модификовати за свакодневну употребу. Бољи зивот се нуди с плаката а са ТВа те убједјују да је добро да комсији цркне крава па макар све твоје поцркале. Задњи примјер је показао апсурдност ситуације сви су се договорили око транспортних коридора осим тамо неке владе РС која би да се несто пита,ваљда посто се сад ниста ни не питају и све одлуке им доносе из кабинета прецједника. Други примјер како треба радити је позитиван,кад је Хрватска дигла пристојбе за увоз пољопривредне робе цио регион је слозно устао против па су у року одмах те уредбе укинуте. Тако треба да се ради да се сарадјује на заједницку радост свих а интереса има. Ово друго не знам куд нас води,или да кумови праве ауто пут који завраава у Сави ил да се посто ауто путева нема иде на варијанту сваком по хеликоптер уз владину гаранцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

19.08.2017 08:08

Сам наслов градјански рат нам говори гдје зивимо Људи се пуне мрзњом према оном другом И другацијем за остало нетреба никакав коментар

Name

Ре Наслов

19.08.2017 08:36

Није тацно да народ (ми) није покусавао да изабере друге.Ми у Федерацији смо у протеклом периоду у пар наврата покусали промијенити власт сто нам је и успијевало.Сјдтите се како је силајдзиц просао па и СДП али као што видите није до нас.Сјетите се и демонстрација ни тако нисмо успјели јер "мислим" немамо правог воду а мозда је требало да се прелије бас и у РС наравно без зртава да би се "склонила елита с власти".Исто тамо и код вас у РС је било трзања (цимања) ал куд цес кад се немозе из козе (одма ти казе да си против РС.Покусавали смо "мозда" недовољно ал смо покусавали.Нетацан је и тај податак за омладину мислим да 95% омладине би отисло "сад" вани да мозе.Није ни то тацно да смо "НАЦИНАЛИСТЕ" веци него пре 22год.Није ни ово мјеродавно по порталима јер је омладина исфрустрирана па пису тако како пису па и они у средњим годинама.поздрав свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

19.08.2017 08:41

Куд це нам веца среца од оне кад на следецим изборима у предсједниство удје миле и себија само незнам ко би хим одгоарао на позицији хрватског цлана.Овдје је све нестало воља за било цим осим за комедијом и ми то зелимо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.08.2017 08:47

СТАРА ИЗРЕКА КАЖЕ ТРИ ДАНА СВАКОЈ ПРИЧИ ДОСТА ТО ВИДИМО ИЗ ДАНА У ДАН. ПРОШЛОСТ ЈЕ НЕ ЗАНИМЉИВА .СВИ ЈЕ НАМЕЋУ ЗБОГ ИНТЕРЕСА ИЛИ РЕЈТИНГА КАД ППБ ТО НИЈЕ ВИШЕ ЗАНИМЉИВО НАЈВИШЕ СЕ ВЕСЕЛЕ ОНИ КОИ СУ СВАШТА ПРЕЖИВЈЕЛИ СВИ ТО ДОБРО ЗНАМО .И ГЛЕДАМО СВАКИ ДАН НАЈМИЛИЈИ СУ БОРЦИМА ОНИ КОЈИ СУ НА ПОЛОЖАЈУ ЧАСТ ИЗУЗЕЦИМА АЛИ ЊИХ СТВАРНО НЕМА ТО СЕ ВИДИ У СВИМ ПОРАМА ДРУШТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

19.08.2017 08:55

Зиве у прослости, зато сто само сирењем национализма и мрзње могу остати на власти и покусавати прикрити оно сто је одавно оцигледно: своју неспособност и свој криминал. Мислим на све политицаре без обзира на вјеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

буна јопет

19.08.2017 09:06

БИХ је неприродна творевина ,састављена од 3 народа која се не подносе.Имамо заледјен сукоб ,односно имамо наставак рата и покусавање остваривања ратних циљева политицким путем.Постепено гасење РС одузмањм надлезности покусава се створити БИХ какву је Алија замислио 1990.Док год постоји БИХ имацемо тензије и могуцност избијања нових сукоба ..зато је најбоље да се у миру раизедјемо као цехословаци 1989

ОДГОВОРИТЕ
Name

@буна

19.08.2017 10:15

У Босни не живе ТРИ народа која се мрзе, него имамо вишка залуталих. Неки би хтјели да живе у Србији, али да не помакну гузицу преко Дрине, неки би то исто на Крватско-Еуропејски начин. РС се гаси због лоповлука и тоталног економског колапса, не постоје никакви преноси надлежности. Тај термин је измишљен за замлаћивање лојавих мекињаша под Рудоњиним шатором. Све тзв пренесене надлежности су ДОГОВОРЕНЕ у Дејтону, односно успостављене да Босна и Херцеговина функционише као и свака друга независна држава (што и јесте). Боље ти је не призивај "буну", јер би ти иста могла скочити на нос! "Храброст" показујете сваки дан склањајући се испред додикове чизме, или ти га по народски: Немате довољно м...петље за "буну"! ❤❤❤

Name

Цериц

19.08.2017 09:09

Народ је стока. Најкраце и најтацније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

флорида

19.08.2017 09:29

Ма,пусти пропаганду.НАРОД СЕ МРЗИ,де енијама .Мојем прадједу,дједу,оцу и мени,ИСТИ су палили куце..НИКАД мира нема док не буде имао свако своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.08.2017 10:45

Кад ММФ до краја заврне славину иду нови порези, па порези...па порези. Е онда се полако претворимо у Бразил или сличну егзотичну земљу гдје ГЛАДНИ људи УБИЈУ човјека због 10 долара...Живим за такав дан...

ОДГОВОРИТЕ