Филмови као манипулација

Већ данас са потпуном сигурношћу можемо оцјенити како ће најављено снимање филмова о Алији Изетбеговићу и Радовану Караџићу различитим политичким манипулантима служити за искривљивање објективне истине. Да ће то бити тако говоре необориве чињенице.

Босна и Херцеговина 18.08.2017 | 15:49
Филмови као манипулација
Ових дана свједочимо да се поводом најављених снимања филмова о Изетбеговићу и Караџићу у јавном дискурсу „троши“ силна енергија, а ријетки су примјери указивања како је све то у функцији политичких интереса појединаца. Још мање имамо упозорења да ће ови пројекти служити за манипулације објективном истином и искривљивање свијести грађана. Таквим (квази)пројектима друштво и јавност би се требали супротставити.

Пошто је филм о Алији Изетбеговићу први најављен ред је да се прво позбавимо чињеницама које недвосмислено указују да исти неће садржавати објективну истину. Турске филмаџије свакако ће се дотаћи Алијиног глобално познатог дјела „Исламска декларација“ и биће занимљиво како ће успоставити корелацију између тог „памфлета“ и данашњег феномена познатог као Исламска држава/ДАЕШ.

Свако ко је прочитао „Исламску декларацију“ зна да је Алија Изетбеговић врло прецизно дефинисао механизме и пут успостављања и „исламске државе“ и Исламске државе/ДАЕШ. Први корак успостављања „исламске државе“ по Алији Изетбеговићу јесте „исламска револуција“. И управо се на простору Сирије и Ирака догодила револуција на начин описан у декларацији. Чак можемо рећи да је Алија прије готово пола вијека врло прецизно детектовао проблеме који ће довести до „исламске револуције“. Његово виђење проблема је у домену врлодобрих запажања, само су му „рјешења“ проблема катастрофална.

Сљедећи корак по Алији јесте успостављање „исламског поретка“ и ово се недвосмислено материјализовало у домену стварања данашње Исламске државе. У коначници је и проглашена Исламска држава, баш како то Изетбеговић предвиђа на трећем кораку („исламска држава“).

Сад, долазимо до питања: хоће ли турске филмаџије успоставити предње описане корелације? Неће и то из врло прагматичних разлога. Ту свакако треба подсјетити да је данашње турско руководство, чврсто привржено Тајипу Ердогану, логистички обезбиједило кључне претпоставке стварања Исламске државе. И то по моделу који је Алија Изетбеговић осмислио. Хоће ли то бити презентовано у филму? Одговор је непотребан.

У даљем треба подсјетити да Тајипа Ердогана званог „Султан“ и клан Изетбеговића (Алија и Бакир) веже вишедеценијско партнерство на бази истих радикално-исламистичких и секташких идеја. Зна се да су Ердоган и Изетбеговићи сљедбеници фундаменталистичких идеја глобалног покрета „Муслиманска браћа“. Но, мање је познато да исти тумаче постулате ислама на посебан, секташки, начин. У питању су „сљедбеници првих Селефа“ или у ширем контексту познатији као селефије. Због његових секташких тумачења ислама Исламска вјерска заједница (бивше) Југославије увијек се дистанцирала од Алије Изетбеговића. Зато је на чело ИВЗ БиХ давне 1993. довео свог истомишљеника и секташа Мустафу Церића.

За крај овог дијела текста треба истаћи да нас не би требало изненадити уколико Алију Изетбеговића у овом филму представе као „антифашисту“. Управо је дегутантно слушати ноторне лажи Бакира Изетбеговића о томе како је његов отац био партизан. Истина је да је Алија поратно (1946.) био позван на служење редовног војног рока у тада већ успостављеној ЈНА. Но, током служења рока је ухапшен због ширења фашистичке идеологије „Младих Муслимана“ и „Ел-Хидаје“ (осмишљене од стране Химлера лично), на каквој је почетно политички индоктриниран још као гимназијалац.

Сад се можемо посветити манипулацијама око снимања филма о Радовану Караџићу. На почетку морамо се запитати: зашто је Републици Српској требало 25 година да сними документарац о свом првом предсједнику, о политичком лидеру чије су заслуге у стварању Републике неупитне? Затим, запитајмо се и да ли би до снимања овог филма икада дошло да није најављено снимање филма и Изетбеговићу? Управо је дегутантно слушато образложења типа „тук на утук“, односно да је овај филм „одговор“ на најављено промовисање Алије Изетбеговића. Зар филм о Караџићу снимамо само зарад политикантских интереса Милорада Додика?

Кад смо већ код Додика, носиоца идеје о снимању овог филма, морамо се запитати колико ће Додик тежити ка објективној истини? Примјера ради биће интересантно како ће овај филм образложити чињеницу да је Радован Караџић био приморан постати „доктором Дабићем“. Да био је приморан!

Но, прије тога Караџић је био приниђен прекршити договор са Холбруком и поново се политички активирати. И није договорено прекршио зарад личних интереса, него због изузетно тешке ситуације у којој се нашла Република Српска, те након што су НАТО и „међународна заједница“ почели грубо кршити Дејтонски мировни споразум. Караџић је поштовао договор са Холбруком и тиме био заштићен од прогона, а онда је само због штићења интереса Републике Српске постао најпрогоњенија особа на свијету. Да би се спасио одлучио се на самозаштиту у виду трансформације у „доктора Дабића“.

У даљем морамо се запитати у каквим околностима је дошло до ове трансформације? Јавности су мање-више позната дешавања из 1997. године, када је Република Српска коначно сломљена и окупирана у мирнодопским условима. Зна се и да међународни хегемони и сва сила НАТО пакта не би сломили отпор Републике Српске да данашњи министар полиције Драган Лукач 10. септембра 1997. није извршио класичан државни удар. Овај државни удар рефлектовао се у домену насилног прекрајања воље грађана на предстојећим изборима, па и тиме да Додик постаје предсједник марионетске владе.

Елем, то није крај издајничке политике Додика, Плавшићеве и њиховог „уличног оперативца“ Лукача. Додик и компанија стављају се у функцију будућег немјерљивог злочина против српског народа – агресије на СРЈ. У продужетку Додик, као НАТО плаћеник, учествује у „Петооктобарској обојеној револуцији“ и противправном рушењу Слободана Милошевића. Чињеница је да су и Република Српска и Србија војнички се одбраниле од далеко моћнијег удруженог агресора, али и да су поратно окупиране због издајничког понашања најгорег шљама српског народа.

О спорним дешавањима која су довела до окупације Српске и Србије постоји фељтон/серијал текстова оквирног назива „Битка за Радована“, који је доступан на Нет-у, и који детаљно описује и догађања у региону, али и геополитичке и геостратешке аспекте сламања српског народа и улоге Радована Караџића у свему томе.

Хоће ли предње чињенице бити уврштене у филм о Караџићу? Обзиром да ће Милорад Додик „режирати“ филм очекивати је да неће. У ствари можемо с правом очекивати да ће Додик овај филм искористити зарад сопственог аболирања од одговорности за тешку издају и српског народа и Српске, па све до Србије. Да се не заваравамо ово ће бити филм о Милораду Додику, а у ком ће Караџићу припасти тек „главна споредна улога“.

Извор: бориславрадовановиц.блогспот.ба

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Хе хе

18.08.2017 14:03

Ниста без продаје магле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

18.08.2017 14:05

Хоце ли о Карадзицу филм снимати Емир Кустурица? Колико ли це милиона само на том украсти. А влафа це дици кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

18.08.2017 15:08

ПА И МРТВИМ ЛОПОВИМ ДОЗИВОТНА ЛОПОВИЈА

Name

Тузла

18.08.2017 14:21

Непотребни филмови залосних ликова, окренимо се будуцности како неби остали у блату прослости, непотребно. Народе поцнимо градити будуцност јер ЕУ је близу преко Саве а богами ускоро и Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.08.2017 14:30

Потписујем ово за Радована. Алија ме не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре истина

18.08.2017 15:28

Н7кад напредка док је таквих умова попут тебе,Бозе сацувај нас од таквих.

Name

Сарајлија .

18.08.2017 14:33

Ма јој стонас бламирају доста висе тога дај видимо какоцемо санитати стету од сусе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

18.08.2017 14:35

Сви знамо ко је носио сукње и репиће, ко се је "јуначки" крио по мишијим рупама. Мени то довољно говори чија "декларација" је била болесна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбодкара

18.08.2017 14:40

Па сто несниме филм о Меланији па бар да се има ста видити.Овако отице народне паре два лика две разлиците политике овадвојица ппзитивци у свом табору инаце зликовци у другом .И само це се користити у политицке сврхе.Баја Раду посло у хаг сад прави филм о њему.Како доње како љигаво нема ниста свето

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Турбискара

18.08.2017 15:30

Браво,тако здрав мозак размисља.

Name

Бијељина

18.08.2017 14:42

Исламски фасиста против господина и др психологије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бијељина

18.08.2017 16:36

Ух па тиси сигурно био његов пацијент узео ти паре сад памет

Name

Игор БЕЛГИЈА МАЈКА

18.08.2017 14:43

Играо сам у том филму као статиста. Сад висе Богу хвала ни као статиста. Имате ви тамо господо своје глумце а и гледаоце. Само ви гледајте како вас пљацкају и праве овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

18.08.2017 14:50

Нема од тога ниста,РТРС није снимио ни обицни љубавни филм задњих 20 година а сада це као филм о Радовану!? Милиновица не коста да то казе само да замајава народ јер и онако неце бити ту!? Све је у циљу придобијања јефтиних политицких поена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чако

18.08.2017 15:13

Хаха, опозиција насједа ко на референдум. Блогери це, попут овог, опозицији опет доци главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција???

18.08.2017 15:30

Опозиција се никада није одрекла четничке и великосрпске политике, зато из године у годину све више губе. Додик је један обични лопов који се не зна ни прекрстити, нити га заболи за било шта осим народних пара у његовом џепу. Зато и ужива подршку запада. Дали су муслимани из РС-а шансу Иванићу, показао је своје фашистичко лице након 24 сата, никада га више СДС и компанија неће владати. Додика су могли смијенити само нови људи, неоптерећени великом србијом и без ораха у џепу. Нажалост, они су побјегли на "мрски" запад главом без обзира... РС се гаси, то се не може зауставити. Да ли ће се прије угушити економски, или ће их великосрпска политика уништити војно... то остаје да се види. Гашење је неизбјежно.

Name

Ево га

18.08.2017 17:38

Одлицна анализа стварности у рс-ој. Једино би додао да опозиција има једино сансе ако окрене плоцу контра Додика, Тј. да јој приоритет буде БиХ. Они намогу додика побједити као националисти јер је он сељацина-националиста А ту му нема парца. Сто се тице фима блогер је опсједнут Алијом јер написа роман о њему А о дабицу/карадзицу два слова.

Name

Опозиција???

18.08.2017 19:03

Не може садашња опозиција промијенити плочу јер МОРАЈУ играти како Београд свира. Свима су пуни џепови ораха из периода '92-'95, што о лоповлуку и пљачки, што о директном учешћу у ратним злочинима. Сви документи су под кључем у Београду, за сваки украдени шараф, за сваког убијеног цивила. Распад РС-а је незаустављив, једноставно није остао нико довољно храбар да им се супротстави и дотјера стање у ред. Остали су већином лопови који су у власти и њихова фамилија која им помаже код крађе гласова на изборима...

Name

Миха

18.08.2017 15:31

Па ено на yутубу филмова колико хоћеш о радовану,посебно је занимљиво оно кад наређује убијања муслимана као да се ради о ванземаљцима,убити човјека једноставно као руцати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стивен Спилберг

18.08.2017 15:40

Није никакав проблем сто це ови да сниме те филмове,проблем су ови који це то да гледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

18.08.2017 15:41

Да су Алија и радован сјели за сто и договорили да се сва спорна питања у БиХ морају рјешити мирним путем, е то би био добар разлог да се о њима сниме филмови. А овако, најављени филмови о њима двојици само ће распламсати међунационалну мржњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.08.2017 16:31

Браво Гавране !!

Name

Ален Делон

18.08.2017 15:45

Још да хрвати сниме филм о Туђману и може се комотно појести босански сатараш или халва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миротворци

18.08.2017 16:00

Оце мајке ми обојица испасти миротворци.Луда земља.Идиотска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

18.08.2017 16:34

Ако се ишта и сними гледаће само сиротиња са свију страна и свађати се око тога док се у позадини ваља огромна лова.

ОДГОВОРИТЕ