Анализа: Барсина политика... Има и великих грешака!

Дугачка листа промашаја од 188. 500. 000 евра и да ли је Паулињо тај који се чекао? И Каталонци су признали да бразилски везиста није био прва опција, гнев ка председнику Бартомеуу, новајлија каже да зна шта је ДНК овог клуба.

Фудбал 20.08.2017 | 00:00
Анализа: Барсина политика... Има и великих грешака!
„Видимо се у Барселони“.

То је Лионел Меси, наводно, рекао Паулињу, после пријатељског меча Аргентине и Бразила у Аустралији 9. јуна. Два месеца и осам дана касније његове речи добиле су потврду, 29-годишњи везиста је представљен као четврто појачање каталонског гиганта у актуелном прелазном року.

Плаћен је 40.000.000 евра, али чињеница да долази из Гуангџоу Еверграндеа и да су навијачи Блаугране прилично изнервирани потезима управе овог лета не даје им превише разлога за оптимизам. У данима после продаје Нејмара Пари Сен Жермену, те двоструког пораза од Реала, па и сазнања да нови тренер Ернесто Валверде неће моћи да рачуна наЛуиса Суареза наредних месец дана, оштрицу критике окренули су у правцу првог човека клуба.

Посебно што их Жозе Марија Бартомеу досадашњим пословним потезима није убедио да је прави човек за ту функцију. Откако је у зиму 2014. наследио Сандра Росела у фотељи,Бартомеу је са својим сарадницима из спортског сектора прилично машио. За време његовог мандата на Ноу Камп стигли су, између осталих, Жереми Матје (20.000.000 евра), Томас Вермален (19.000.000), Даглас (4.000.000), Алеиш Видал (17.000.000), Арда Туран (34.000.000), Андре Гомеш (35.000.000), Пако Алкасер (30.000.000), Лукас Дињ(16.500.000), Јаспер Силесен (13.000.000)...

У том низу било је и погодака - и то каквих - попут Луиса Суареза (81.700.000) или Ивана Ракитића (18.000.000), али је чињеница да је са Бартомеуом на челу Барса више грешила. Или није успевала да доведе оне које је највише желела. Сам Паулињо није био прва опција.

„Кад је постало јасно да не можемо да доведемо Марка Вератија из Пари Сен Жермена, окренули смо се Паулињу. Он је био алтернатива“, рекао је спортски директор Барсе Роберто Фернандез, до овог лета кључни човек у свим пословима великана, али према информацијама са лица места скрајнут из необјашњихвих разлога у други план.

Чини се да се за све пита Бартомеу, коме „каче“ етикету да је Паулиња довео из Кине само зато да би остварио личну корист, јер је - наводно - његова приватна фирма Аделете група укључена у овај трансфер. Што је јутрос, пре званичне промоције искусног везисте, демантовано у саопштењу за јавност.

Паулињо је задужио дрес број 15 и потписао уговор до 2021. године. Имаће тежак задатак да докаже најпре себи да је играч за европски фудбал, као и да потврди како сјајне партије у дресу репрезентације Бразила, под командом новог селектора Титеа, нису случајност. Стручњаци иду чак толико далеко да Паулиња сматрају заслужнијим од Нејмара за пласман на Мундијал у Русију.

„Сигуран сам да сам повукао добар потез. Знам своје квалитете, знам шта сам радио током каријере и сигуран сам да Барселони могу да помогнем. Пре свега у дефанзивним задацима, мада зависи од меча. Мислим да ми одговара Барсин стил. Уложио сам велики напор да бих дошао, јер знам да могу да играм овде. Прилагодићу се начину игре, јер знам шта је ДНК овог клуба“, рекао је Бразилац.

Он је пре само две године играо за Тотенхем... Злобници ће рећи „покушавао да игра“, јер су га навијачи лондоснког клуба у разним анкетама сврстали међу најгора појачања у историји. Очигледно је доста напредовао. Само, да ли је то довољно да после пакленог трилинга на средини терена Инијеста - Бускетс - Ћави који је харао Шпанијом и Европом, Барселона може да се ослони на момка кога навијачи гледају испод ока у старту.

Уосталом, само их је 2.000 дошло на званично предстаљање. Примера ради, лета 2013. чак 56.500 гледалаца се скупило да види Нејмара.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар