Најава - ЛЕ: Ајакс - Розенборг, Билбао - ПАО, Евертон - Хајдук...

Ајакс скида мрак! Копљници против Розенборга у плеј-офу за Лигу Европе (20. 45) јуре прву победу у новој сезони.  ПАО дрхти пред Билбао! У ову сезону Атињани улазе слабији, јер су остали без врло важних играча.  Хајдук иде на ноге Евертону! Нови изазов за Сплићане, док Роналд Куман жели рутинске победе.

Фудбал 17.08.2017 | 17:30
Најава - ЛЕ: Ајакс - Розенборг, Билбао - ПАО, Евертон - Хајдук...
Без обзира што је изразити фаворит у двомечу плеј-офа за Лигу Европе питање је има ли Ајакс кредибилитет да некоме запрети, па чак и „вечитом“ шампиону Норвешке. Розенборг је свестан да је извукао тешког ривала, али с Лордом Бендтнером у шпицу заиста је све могуће, па и да тим из Трондхајма скупо прода кожу на Јохан Кројф Арени вечерас (20.45 часова).

Јер Ајакс је у заиста ужасној форми, а кошмарно лето као да нема краја за најтрофејнији холандски клуб. Копљаници са новим тренером Кајзером не личе ни на шта, што се видело и у квалификацијама за Лигу шампиона где су испали од Нице (уз два ремија), а ужасан низ резултата прелио се и у шампионат Холандије где их је Хераклес савладао у суботу увече у првом колу (2:1). Дакле, немају победу у новој сезони.

Розенборг је с друге стране подигао форму, има три везана тријумфа (последња у дербију са Молдеом од 2:1 за викенд) и са великим самопоуздањем стиже у престоницу Холандије. Неће се Норвежани много оптерећивати предстојећом утакмицом. Њихове амбиције нису високе, ако може да се прође супер, ако не, опет супер, они људи уживају у игри без тензије.

Ајакс пак треба и мора да добије овај меч и то искључиво на суви квалитет Долберга, Јунеса, Клајверта јуниора и осталих младих Копљаника. Иако нису у форми, све сем кеца би заиста била сензација и велико изненађење, пошто су Холанђани у серији од 12 везаних победа на свом терену у свим такмичењима.

Грчко првенство још није почело, а једине званичне утакмице које је Панатинаикос одиграо биле су управо у квалификацијама за Лигу Европе. У претходној рунди жреб је ПАО спојио са азербејџанском Габалом, а зелени су после минималног славља на домаћем терену победили и у гостима резултатом 2:1. У ову сезону Панатинаикос улази слабији, јер је остао без врло важних играча, најпре нападача Маркус Берга, који га је својим головима носио претходних сезона. И није отишао само Берг, него и Вакасо и Мпоку, те Лето и још неки играчи.

Шведски дефанзивац Јохансон због повреде је последњих дана тренирао по посебном програму и његов наступ је под великим знаком питања. Уз њега, неизвестан је и важни аргентински везњак Виљафанез и нешто мање битни млади играч средине терена Стаикос. Овај тандем пропустио је јучерашњи тренинг и према свему судећи неће се данас наћи на терену.

Билбао је баш као и Панатинаикос засад одиграо само две такмичарске утакмице, оне против букурештанског Динама у овом истом такмичењу. У првој утакмици у Румунији баскијски тим је изборио реми 1:1, али је недељу дана касније на свом Сан Мамесу био много убедљивији славио са 3:0.

Тренер Зиганда у Атину је повео 20 играча, а због повреда не може да рачуна на дефанзивца Јераја Алвареза и дефанзивца Андера Итураспеа.

Пројектовани састави:

ПАНАТИНАИКОС (4-2-3-1): Влаходимос - Кулибали, Моледо, Коловецијос, Хулт - Зека, Курбелис - Кабезас, Лод, Алтман - Молинс;

БИЛБАО (4-2-3-1): Ерерин - Де Маркос, Ечеита, Лапорте, Балензијага - Бењат, Везга - Вилијамс, Раул Гарсија, Мунијаин - Адуриз.

Док су Динамо и Осијек могли да трљају руке после жреба за плеј-оф Лиге Европе, Хајдук ни на последњој степеници пред улазак у групну фазу спортска срећа није помазила. Пошто су и у другом и у трећем колу као носиоци добијали номинално готово најтеже противнике (Левски, Брондби), Сплићани су и у последњој фази добили најјаче име на талону - Евертон.

Дружина са Гудисон Парка решила је да ове сезоне направи резултатски искорак, па је Роналд Куман промешао карте. Продајом Ромелуа Лукакуа у Манчестер јунајтед, Ђерара Деулофеуа у Барселону, те Тома Клеверлија у Вотфорд укупно је инкасирано више од 106.000.000 евра. А онда се кренуло у велики шопинг.

Купљени су штопери Мајкл Кин из Барнлија, голман Џордан Пикфорд, нападач Сандро Рамирез из Малаге, те офанзивни везиста Ајакса Дави Класен, па највеће појачање овог лета - одбегли син Вејн Руни, који се након 13 година на Олд Трафорду у дресу Манчестер јунајтеда вратио кући и одмах тресао мрежу на отварању Премијер лиге, у победи над Стоуком резултатом 1:0.

Сплићани су допутовали у Ливерпул опрезни, али уверени да могу до позитивног резултата на Гудисону, што би на већ распродатом Пољуду наредне седмице оставило трачак наде. Енглези су до плеј-офа стигли с две рутинске победе над словачким Ружомбероком (двапут по 1:0), а стиче се утисак да и овде на сличан начин, без много стреса, желе да изборе улазак у групну фазу. Тај подухват је Евертону важан јер би ова амбициозна селекција радо да понови прошлосезонски успех Манчестер јунајтеда и дође до места у Лиги шампиона. Чињеница је да им је чак и пут до титуле у Лиги Европе лакши него стаза којом би требало да се пробије кроз паклену конкуренцију у Премијер лиги.

Опет, Осијек је недавно показао да се против изразитих фаворита и те како може борити, ако се искористе прилике. Хајдуку страшно недостаје први нападач и најбољи стрелац ХНЛ из прошле сезоне Марко Футач због озбиљне повреде и неће га бити све до пролећа, што ће изазвате значајне концепцијске промене у игри. Под упитником су и наступи Ерцега, Борхе Лопеза и Франа Тудора.

И Евертон има своје проблеме. Ван кадра су Рос Баркли, Шејмус Колмен, Фунес Мори и Сандро Рамирез, док у екипи неће бити ни рекордног појачања Гилфија Сигурдсона. 

Оно што би могло донекле да обрадује Сплићане је чињеница да је Евертон у прве три званичне утакмице показао да су још доста успорени и без јасне пројекције игре, коју тек увежбавају. За то немају много времена. 

ЕВЕРТОН (3-4-2-1): Пикфорд - Кин, Јагјелка, Вилијамс - Калверт Луин, Бејнс, Шнајдерлин, Гај - Миралас, Класен - Руни.

ХАЈДУК СПЛИТ (4-3-2-1): Стипица - Јурановић, Карбонијери, Нижић, Мемола - Савас, Радошевић, Хамза - Влашић, Ерцег - Охандза.

Дечко који обећава и АЕК који трокира! У прошлом колу плаво-црни су у дербију као гости савладали Варегем са 2:1. Тренер Леко стално ротира почетни састав и вероватно то ради због доста мечева на почетку сезоне, а незамењив је једино млађани нигеријски нападач

Клуб Бриж се није прославио против Истанбул Башакшехира. Већ после прве утакмице тренерИван Леко био је на удару критике због претерано офанзивне игре, али одбрана ни у Турској није била ништа боља. Бриж се опростио од Лиге шампиона и такмичење је наставио у другом по важности европском купу, и почео да решета у домаћој лиги. После три кола у Белгији тим са Жан Брејдел стадиона има максималан учинак.

У прошлом колу плаво-црни су у дербију као гости савладали Варегем са 2:1. Тренер Лекостално ротира почетни састав и вероватно то ради због доста мечева на почетку сезоне, а незамењив је једино млађани нигеријски нападач Бонавентура (19) са четири поготка у првенству. Летос је стигао из Зорје и показао раскочан потенцијал.

"Респектујем АЕК и знам да се ради о јаком клубу, али имамо већ искуства играња против сличних тимова попут Башакшехира. Тада нисмо успели, али ушли смо у серију победа и мислим да смо данас физички и ментално много јачи. АЕК ће сигурно одиграти дефанзивно, а ми пред својом публиком идемо напред и тражимо погодак. Циљ ми је само победа", оптимистичан је у најави био тренер Леко.

Млади нападач Аколатсе због повреде неће данас бити у кадру, али он ове сезоне није уписао ниједан наступ у дресу Брижа. Идентична је ситуација и са много искуснијим дефанзивцем Пуленом, који такође ове сезоне није још био на терену.

После једне деценије паузе АЕК се коначно пласирао у квалификације за Лигу шампиона, али Грци против московског ЦСКА нису имали никакве шансе. Руси су већ у Атини славили са 2:0, код куће само потврдили пролазак, а жуто-црне гурнули у Лигу Европе. Тренер Хименез је после пораза у првом сусрету одлучио да промени формацију, па су тројица играча чинила задњу линију, а мењао је и појединачно играче. Нови штопер Урош Ћосић је добио прилику, у везном реду је био Хелдер Лопес, такође оволетошње појачање, као и новајлија у нападуКлонаридис. Изгледало је нешто боље, а сада се очекује да још један новајлија добије прилику, а то је леви бочни Траустасон.

Хендикеп за госте биће чињеница што грчко првенство још није почело, а АЕК је до сада одиграо само две званичне утакмице у сезони. Стратег Маноло Хименез у Белгију је повео 22 играча међу којима нема Бакасетаса, Баркаса и Ламбропулоса, три играча која су одраније повређена.

Динамо укршта копља против старог знанца! За пролаз у Лигу Европе.

Динамо вечерас у 19 сати на Максимиру дочекује „старог знанца“ Скендербег. Динамо је против албанског представника већ играо 2015. године, али у последњој рунди доигравања за Лигу шампиона. Хрватски вицешампион тада је славио у обе утакмице и с укупних 6:2 изборио наступ у елитном такмичењу.

Пре даље анализе вреди напоменути да тржишна вредност албанског састава износи 6.630.000 евра, што је чак 50.000.000 евра од водећег тима хрватског првенства.

Стога, не треба посебно наглашавати да је Динамо велики фаворит против екипе у којој најскупљи играч Лиридон Латифи вреди свега 825.000 евра. 

Стратег Модрих Марио Цвитановић оправдано позива на опрез против Скендербега, који иза себе већ има три европска преткола. У првом је с лаганих 6:0 пала андорска Сант Јулија, у другом је с укупних 3:1 Скендербег надвисио неугодни Каират, да би у трећем након бољег извођења једанаестераца (након 210 минута игре резултат је био 3:3) избацили чешку Младу Болеслав.

Марио Цвитановић на располагању има све играче осим Аријана Адемија, који полагано улази у форму, и Ел Арабија Суданија који је осетио затезање у адуктору и стратег Модрих не жели да ризикује са својим најбољим играчем.

Подсетимо, управо је Судани био јунак прошлих сусрета са Скендербегом, као стрелац половине Динамових голова у том двомечу. Но, иако Динамо игра без свог првог шпица, има довољно широки и квалитетан кадар да на домаћем терену надвиси пуно скромнијег противника.

У данашњој екипи Динама остало је шест играча који су се пре две године супротставили албанском представнику – уз већ раније поменутог Суданија, ту су још Жуниор Фернандес,Армин Хоџић, Домагој Антолић, Анте Ћорић и Леонардо Сигали.

С обзиром на недавну утакмицу на Рујевици у првих 11 би требало да се врате Армин Хоџић и Анте Ћорић, иако је Амер Гојак одиграо врло добру утакмицу против Ријеке и не би било чудно када би он кренуо од првог минута уместо очекиваног Ћорића.

Такође, Малијац Тонго Думбија би могао да започне сусрет. Думбија је добио поприличну минутажу на Рујевици, тврди како је максимално спреман и постоји велика шанса да га Цвитановић од првог минута представи максимирској публици.

Након слабијих издања против Ода и Осијека, Динамо је разбио Хајдук и Ријеку, учврстио се на челу ХНЛ-а те с великим оптимизмом дочекује Скендербег на Максимиру. Убедљивом победом у овом двобоју, Модри би уводних тешких месец и по дана нове сезоне закључили с петицом.

ДИНАМО ЗАГРЕБ (4-2-3-1): Ливаковић - Стојановић, Сигали, Бенковић, Лецјакс - Антонић, Думбија - Олмо, Ћорић, Фернандеш - Хоџић.

СКЕНДЕРБЕГ (4-1-2-2-1): Шехи - Вангјели, Радаш, Јашаница, Мици - Лилај - Османи, Нимага - Таку, Латифи - Џејмс.

Шкендијо, готово је! Македонци без икакве шансе на гостовању на Сан Сиру (20.45 часова).

Три дана пре него што започне такмичење у новој сезони Серије А, нови Милан имаће генералну пробу у првом мечу плеј-офа за Лигу Европе. Росонери су прошли сјајно на жребу, у лику и могућностима македонске Шкендије добили су најлакшег ривала, па ће им тако тај двомеч бити лепа увертира и тест могућности за изазове који их чекају у Калчу ове јесени. 

Јасно је да ће примарни циљ Монтелиног тима ове године - а после близу 200.000.000 евра уложених у тим - бити пласман у Лигу шампиона. Међутим, Милан је много велики клуб да би себи смео да дозволи било какву бламажу у квалификацијама против екипе калибра Шкендије. 

Седмоструки шампион Европе, са још некомплетним тимом и тотално неуигран, лако је прескочио Крајову у трећем колу и то без примљеног гола, а тешко је поверовати у то да је македонски представник бољи од румунског. Све осим убедљивог тријумфа Росонера, пред сигурно добро попуњеним трибинама Сан Сира, дакле, представљало би велико изненађење. Свака част Шкендији за досадашње европско путешествије - избацили Дачију, Хелсинки и Тракаи - за ову сезону биће довољно.

Према најавама, Винченцо Монтела у вечерас рачуна на скоро сва појачања - само јеЛукас Биља повређен - што значи да би могао да састави врло моћан тим са свеБонучијем, Мусакијом и Родригезом позади, Кесијем и Чалханоглуом у вези, Андреом Силвом у навали...  

Без обзира на све, голеаду би требало заобићи, јер познато је да Италијани, било да се ради о њиховим клубовима или репрезентацији, не запињу превише против много слабијих од себе и не уживају у понижавању ривала. Кец не долази у питање, а ипак ће Монтела више мислити о Кротонеу, противнику који га чека кроз три дана на отварању Серије А.

Пројектовани састави:

МИЛАН (4-3-3): Донарума - Конти, Мусакио, Бонући, Родригез - Кеси, Монтоливо, Бонавентура - Сусо, Андре Силва, Чаханоглу. 

ШКЕНДИЈА (4-2-3-1): Захов - Тодровски, Бејтулаји, Бојку, Челиковић - Алими, Тотре - Радески, Хасани, Абдурахими - Ибраими.

Танка је линија од еуфорије до очаја! Вардар је променио тренера, остаје без финансијера и поражен је на премијери националног првенства. Фенербахче долази у Скопље да вида ране.

После финала европског Суперкупа, стадион Филип други други пут ће у 10 дана бити домаћин истинског фудбалског спектакла, пошто ће у Скопље допутовати турски гигант Фенебахче с којим ће шампион Македононије одиграти прву утакмицу плеј-офа за пласман у Лигу Европе.

Ни једна, ни друга екипа овај окршај не дочекују у претерано добром расположењу. Вардар, јер је у првом колу националног шампионата поражен у дербију од Шкендије са 2:0, а можда још важније, главни финансијер клуба, руски бизнисмен и милијардер Сергеј Самсоненко најавио је да ће му ово бити последња сезона у клубу. А разлог је бес навијача због цена улазница баш за меч с турским клубом. Било како било, фудбалери Вардара сигурно нису остали имуни на те приче, а ионако имају улогу аутсајдера у предстојећем дуелу.

Ето, танка је линија од еуфорије до очаја. Недуго после Самсоненкове објаве, Вардар је напрасно напустио и тренер Гоце Седлоски, а дан пре утакмице с Фенером тим је преузео бивши тренер Црвене звезде и македонски селектор Чедомир Јаневски. Под новим шефом струке Вардар је одрадио само један тренинг, па тешко да се могу очекивати неке значајније промене у почетном саставу.

Са друге стране, код Фенербахчеа је у овом тренутку главни проблем кикс који су Канаринци направили већ на старту такмичења у турској Суперлиги. Наиме, прошлог викенда екипа Фенера је као госто освојила само бод на гостовању повратнику у елитно турско друштво Гозтепеу. Било је 2:2, а плаво-жути су морали да јуре резултат како би ишчупали тај бод.

Будући да искусни голман Волкан Демирел није у идеалној форми можемо очекивати да ћеКочаман у Македонији прилику међу стативама дати оволетошњем појачању Каменом. Проблема с повредама код Фенербахчеа и даље имају Мехмет Екиџи и Фернандао, а свој европски деби у новом дресу требало би да има шпански нападач Роберто Солдадо.

Иначе, Вардар је до овде дошао после елиминације од Копенхагена у трећем колу квалификација за Лигу шампиона, док је Фенербахче морао да се помучи у двомечу са Штурмом из Граца у претходној рунди квалификација за Лигу Европе. Фенеру и Вардару ће ово бити први међусобни сусрет у историји.

Осијек игра за историју! За пролаз у групну фазу и наставак добре серије.

После избацивања славног ПСВ, пред Осијеком је нова историјска утакмица, тачније, нових историјских 180 или чак 210 минута европског фудбала. Вечерас у 20:45 у крцатом Градском врту "бијело-плави" дочекују Аустрију Беч.

Еуфорија у Граду на Драви не јењава још од краја прошле сезоне. Осијек игра одлично. У Лиги Европе прошао је три кола, између осталог и два фаворизирана противника Луцерн и ПСВ, у првенству је ремизирао против Динама и свладао Ријеку, те сви у Градском врту верују да могу да учине још један подвиг и остваре историјски пласман у Лигу Европе. 

С друге стране налази се славна Аустрија Беч, другопласирана екипа прошлог првенства Аустрије и првак своје државе у чак 24 наврата. Вредност бечког клуба процењује се на 25.000.000 евра, дупло више од Осијека који „кошта“ 13.000.000.

Одлична вест за састав Зорана Зекића је свакако одлазак најбољег нападача и првог стрелца прошлог првенства аустријске Бундеслиге, Оларенвајуа Кајодеа којег је купио Манчестер Сити и одмах га послао на позајмицу у своју филијалу, новопеченог шпанског прволигаша Ђирону.

Упркос његовом одласку, тим из Беча и даље располаже с јаким нападачким арсеналом. У прошлој сезони Бундеслиге имали су гол разлику 72:50, што значи да је на њиховим утакмицама просеечно падало 3,38 погодака.

Аустрија се у Лигу Европе прикључила у трећем претколу у којем је на домаћем терену против АЕЛ-а из Лимасола одиграла 0:0, те у гостима славила резултатом 2:1.

У нову сезону Бундеслиге, Аустија није ушла најбоље. У уводна два кола уписала је два пораза, од Алтаха 0:3 и Штурма 2:3, а прву победу остварила је у четвртом колу победивши на свом терену ЛАСК из Линца с 2:0 и то у прилично неубедљивој партији, сломивши госте у последњих пола сата погоцима Фрајзенбишлера и Пиреса.

Аустрија игра у формацији 4-3-3, а Торстен Финк је у досадашњем делу сезоне ротирао мали број играча.

С обзиром на то да је Аустрија у прошлом првенству остала 18 бодова иза Ред Бул Салцбурга, којег је у квалификацијама избацила Ријека, а у недавном двобоју у Градском врту "бијело-плави" су доказали како је знатно мања разлика између њих и Ријечана у односну на прошлу сезону, Осјечани с правом могу да се надају повољном резултату и проласку у Лигу Европе.

Добра вест за Зорана Зекића свакако је и повратак поузданог штопера Матеа Бараћакоме је пропао трансфер у Ајакс након што су амстердамски лекари установили да има благих кардиолошких проблема. Додуше, тешко је очекивати да ће га Зекић уврстити у ударних 11, а једини играч на којег стратег Осијека неће моћи да рачуна у овој утакмици је Роберт Мудражија, који одрађује суспензију због три жута картона.

ОСИЈЕК (4-2-3-1): Маленица - Шорша, Лесјак, Шкорић, Баришић - Миоч, Војновић - Бочкај, Лопа, Грезда - Ејупи.

АУСТРИЈА БЕЧ (4-3-2-1): Хаџикић - Стригер, Вестерман, Филиповић, Мартчинко  Сербест, Грунвалд, Холцхаузер - Тајури, Пирес - Фрајзенбишлер.

Домжале сањају, Марсељ не хаје! Француски великан најпре се стабилизовао у лиги, потом се појачао и дохватио Европу, а онда је и силовито кренуо у нову сезону.

Свој европски пут Домжале су започеле још крајем јуна када су у првом колу квалификација морале да одмере снаге са Флором из Талина. Естонци нису представљали Словенцима никакав проблем, баш као ни исландски Валур у наредној рунди, а потом је жреб Домжале спојио с Фрајбургом и чинило се да је крај био близу. Међутим, после минималног пораза у Немачкој Домжале су на домаћем терену савладале стандардног бундеслигаша 2:0 и дошле надомак највећег успеха у клупској историји.

Тренер Домжала Симон Рожман свестан је тежине задатка пред његовом екипом.

"Немам шта да причам о Марсељу. То је екипа која вреди 160.000.000 евра, по мени једна од двадесетак најбољих на континенту. На нама је да одиграмо срчану утакмицу. Направили смо већ више него што се очекивало и зато апсолутно немамо никаквог притиска. Надам се подршци с трибина, још једном добром наступу и можда ћемо онда бити у могућности да изненадимо".

Према најавама из словеначких медија домаћин не би требало да има већих проблема с изостанцима.

Крајем прошле године кренуо је ремонт у Марсељу. Француски великан најпре се стабилизовао у лиги, потом се појачао и дохватио Европу, а онда је и силовито кренуо у нову сезону. Белгијски Остенде у Лиги Европе није представљао већи проблем, а уз то је Олимпик домаће првенство започео са две победе без примљеног гола.

Највећа звезда гостију Димитри Паје ће пропустити дуел због повреде, а неће бити ни нападача Клинтона Н'Жијеа.

ЛИГА ЕВРОПЕ (ПЛЕЈ-ОФ), први мечеви

Среда:

Утрехт - Зенит 1:0 (0:0)
/Лабијад 76/

Четвртак:

19.00: Аполон – Мидтјиланд
19.00: БАТЕ Борисов – Олександрија
19.00: Динамо Загреб – Скендербег
19.00: Краснодар – Црвена звезда
19.45: Хафнарфјордур – Брага
20.00: Вардар – Фенербахче
20.00: ПАОК – Остерсундс
20.15: Плзењ - АЕК Ларнака
20.30: Алтах - Макаби Тел Авив
20.30: Лудогорец – Судува
20.30: Панатинаикос – Атл. Билбао
20.45: Милан – Шкендија
20.45: Ајакс – Розенборг
20.45: Клуб Бриж – АЕК
20.45: Домжале – Марсељ
20.45: Виторул – Салцбург
20.45: Легија – Шериф
20.45: Осијек – Аустрија
21.00: Партизан – Видеотон
21.05: Евертон – Хајдук
21.30: Маритимо - Динамо Кијев

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар