Најава: Враћа се Калчо, први пут без Принца Рима!

Јувентус јури седму узастопну титулу. Силно појачани Милан жели повратак у врх. Рома без Франческа Тотија први пут након 26 година. Наполи сачувао тим, Интер и Лацио вребају своју шансу. Нова сезоне Серије А је пред нама…

Фудбал 19.08.2017 | 00:00
Најава: Враћа се Калчо, први пут без Принца Рима!
Уводно загријавање пред старт сезоне у Серији А у виду Суперкупа, у којем је Лацио "клепио шамар" шестоструком узастопном шампиону Италије Јувентусу (3:2) и узео први трофеј у сезони, могло би бити најава врућег првенства на Чизми.

"Стара дама", која господари Апенинима још од 2012. године, у предстојећој такмичарској години могла би имати изузетно тежак задатак да понови успјехе из претходних шест сезона, што је недавно најавио и њен тренер Макс Алегри.

Но, кренимо редом…

ЈУВЕНТУС

"Бјанконери" су успјели да сачувају све најбитније играче, ако изузмемо одлазак Леонарда Бонућија на "Сан Сиро", у трансферу који је поприлично уздрмао фудбалску Италију, па у нову сезону улазе као главни фаворит. Бар према кладионицама.

Јувентус је остао без стуба одбране и стандардног првотимца још од 2010. године, када је у Торино стигао из Барија.

Искусни репрезентативац Италије одлучио је овог љета да прихвати 6,5 милиона европских новчаница годишње од љутог ривала Милана, те у трансферу вриједном 40 милиона евра пређе на "Сан Сиро". Тридесетогодишњи дефанзивац потписао је уговор на пет година, те одмах преузео капитенску траку.

Додајмо и одлазак Данија Алвеша, који се двоумио између Манчестер ситија и ПСЖ-а, а на крају је ипак изабрао "свеце".

И то је то, што се тиче одлазака. А доласци? Њих је било далеко више.

Износ који је добио од Милана, Јувентус је прослиједио Фиорентини за долазак Федерика Бернардескија. Млади, 23-годишњи крилни нападач прошле године "експлодирао" је у дресу "виоле", постигао 11 голова, што је био знак далеко имућнијем ривалу да га доведе и понуди му петогодишњи уговор. Договор је реализован на задовољство све три стране, након чега је Алегријева "сквадра" добила звучно појачање.

Осим њега, на стадиону Јувентуса, који ће од овог љета носити име "Алијанц стадион", наступиће још један бивши играч Милана, Матија Де Шиљо, те надолазећа звијезда Родриго Бентанкур (стигао из Боке Јуниорс).

Ту је и голман Војчек Шчесни, који је пристао да буде резерва неприкосновеном Ђанлуиђију Буфону. Пољак се нада да времешни Ђиђи неће бранити баш до 2021. године, до када је потписала некадашања "јединица" Арсенала и Роме.

Када се чинило да је прелазни рок завршен, "стара дама" успјела је да заврши још један одличан посао. Блез Матуиди (30) у трансферу вриједном 20 милиона евра, дрес Пари Сен Жермена замијенио је Јувентусовим.

Јувентус је, играчки гледајући, јачи него прошле сезоне. Ипак, резултати у припремном периоду нису били на задовољавајућем нивоу, а када се томе дода и губитак трофеја у Суперкупу, јасно је да ће владајући шампион бити под великим притиском и искушењима како би стигао до седме узастопне, а укупно 34. титуле.

Љутом ривалу, као осице, настојаће да запријете Рома, Наполи и милански ривал, Милан и Интер.

РОМА

Прошле године другопласирана "вучица" имаће задатак да се прилагоди игри без легендардног капитена Франческа Тотија, који се пензионисао крајем прошле сезоне, али је одлучио да остане на "Олимпику", овај пут у улози директора.

Тако ће Римљани, први пут од 1992. године, играти без свог Принца.

На клупи ће сједити нови тренер Еузебио Ди Франческо, члан златне генерације Роме из 2001. године, која је донијела посљедњу титулу у Вјечни град. Сјајни резултати претходних година на клупи Сасуола (увео клуб у Серију А, а затим играо и Лигу Европе) били су довољна препорука да наслиједи Лучана Спалетија, који је одлучио да преузме Интер.

Рома је овог љета остала без неколико изузетно битних играча. Као што рекосмо раније, голман Шчесни прешао је у Јувентус, Мухамед Салах је за 50 милиона евра отишао у Ливерпул, док је њемачки репрезентативац Антонио Ридигер потписао за Челси. Додајмо и одлазак Леандра Паредеса, који је постао нови члан руског Зенита.

Упркос настојањима новог спортског директора Монћија током цијелог љета да ангажује Ријада Махреза из Лестера, довођење Алжирца, бар за сада, остало је немогућа мисија.

На "Олимпико" су током прелазног рока стигли Александар Коларов (Манчестер сити), Рик Карсдорп (Фејнорд), Ченгиз Ундер (Башакшехир), Максим Гоналон (Лион), Лоренцо Пелегрини, Грегоар Дефрел (Сасуоло) и Ектор Морено (ПСВ).

Навијачи у Риму нису претјерано задовољни учинком у прелазном року, с обзиром да су клуб напустила три стартера, а адекватне замјене нису доведене, прије свега на позицији штопера и десног крила, које је и даље "резервисано" за Махреза, али га "лисице" још не пуштају.

Прошле сезоне Рома је имала поприлично убојит напад, са првим стријелцем лиге Едином Џеком, а током љетног прелазног рока настојали су више да појачају одбрамбену линију, пред голом Бразилца Алисона, који је коначно, након двије сезоне, добио прилику да буде стартер.

Ипак, питање је колико ће Римљани успјети да надомјесте одлазак Салаха, који је прошле сезоне имао "дабл-дабл" учинак. Осим 15 погодака, уписао је и 13 асистеција, те дао велики допринос у Џекином сјајном голгетерском билансу.

НАПОЛИ

Прелазни рок под Везувом није донио ништа спектакуларно.

Наполи је успио сачувати тим из прошлог првенства. На "Сан Паолу" одлучили су да не треба правити битне резове, екипа је за годину уигранија и сигурно ће то бити додатни плус за тим Мауриција Сарија.

Наполитанци су ангажовали Адама Унаса из Бордоа, српског интернационалца Николу Максимовића откупили су од Торина, баш као и Марка Рога из загребачког Динама. Од битнијих играча није отишао нико.

Већ на старту нове сезоне, Наполи је показао сву своју јачину. У првом дуелу плеј-офа за пласман у Лигу шампиона сасвим заслужено савладана је Ница 2:0, иако је тријумф могао бити и убједљивији, чиме је тим из Напуља стигао на корак од европске елите.

Реванш сљедећег уторка у Француској могао би у великој мјери одредити пут Наполија у овој сезони…

МИЛАНСКИ РИВАЛИ

Фудбалска пијаца овог љета била је првенствено резервисана за Милан. Пребогати Кинези одлучили су да "одријеше кесу", тако да су се на "Сан Сиру" свакодневно појављивала нова лица.

Осим већ поменутог Бонућија, "росонери" су на платни списак ставили бројна позната и имена која настоје то да постану.

Из Порта је за чак 38 милиона евра стигао перспективни Андре Силва, Френк Кеси и Андреа Контиу "пакету" су доведени из Аталанте, док би велико појачање у везном реду требало да представља долазак сјајног извођача слободних удараца Хакана Чалханоглуа из Бајер Леверкузена.

Матео Мусакио стигао је из Виљареала, Рикардо Родригез из Волфсбурга, а Лукас Биља из Лација. Помало заборављени Фабио Борини вратио се из Енглеске (Саутемптон), док је из исте лиге стигао Мбаје Нианг (Вотфорд), тако да ће Миланези у предстојеће првенство ући са скоро комплетно новом поставом.

Велики плус је останак Ђанлуиђија Донаруме, који је након дуготрајне сапунице одлучио да настави фудбалски пут тамо гдје га је и започео.

Било је и играча који су отишли у супротном смјеру. Карлос Бака, који није испунио очекивања, прихватио је понуду Виљареала, док је Јурај Куцка отишао у Трабзонспор. Ни Ђанлука Лападула није се најбоље снашао на "Сан Сиру", па је срећу одлучио да потражи у Ђенови.

Ипак, прелазни рок траје до краја августа, тако да није немогуће да у "Град моде" слети још неко познато име.

И у другом дијелу Милана, оном "црно-плавом", било је прометно.

Промјена на клупи, бар се надају у табору "неразура", требало би да донесе напредак. Спалети ће наставити пут који су утрла два Стефана, Пиоли и Веки, а искорак ће настојати да направи уз помоћ појачања која су ангажована током љета.

Борха Валеро и Матијас Весино (Фиорентина), Милан Шкрињар (Сампдорија) и искусни чувар мреже Данијеле Падели (Торино) имају искуство играња у Серији А, тако да им неће бити потребан период адаптације на нову лигу.

Лијеви бек Енрике Далберт за 20 милиона евра стигао је из Нице, док је од битнијих играча једино отишао Евер Банега, који се вратио у Шпанију и обукао дрес Севиље. Гари Медел постао је вишак на "Ђузепе Меаци", па се одлучио за прелазак у Бешикташ.

Милански ривали већ годинама не успијевају да оправдају репутацију и име које носе.

Долазак кинеских инвеститора могао би да промијени стање на боље, али велико је питање колико ће Винћенцо Монтела и Лучано Спалети успјети да укомпонују велики број нових играча.

МЕЂУНАРОДНА СЦЕНА

Иако их многи олако отписују из борбе за пласман на позиције које воде на међународну сцену, прилику из сјенке вребаће фудбалери Лација.

"Небескоплави", предвођени новим капитеном, бх. репрезентативцем Сенадом Лулићем,слично као и Наполи, сачували су окосницу екипе и могли би представљати тврд орах и потенцијално изненађење ове сезоне, што су већ најавили освајањем Суперкупа против Јувентуса.

Иако су остали без капитена Биље, на "Олимпику" су експресно пронашли замјену у виду Лукаса Леиве из Ливерпула, док је из белгијског Остендеа стигао Црногорац Адам Марушић.

Прошле сезоне најпријатније изненађење је била Аталанта, али је тим из Бергама претрпио бројне промјене, остао без неколико веома битних играча, па је велико питање да ли ће успјети да понови прошлогодишње резултате.

Без пола тима остала је и Фиорентина, која је у финишу прелазног рока успјела да ангажује Ђованија Симеоне из Ђенове.

Биће занимљиво видјети ко ће од осталих екипа успјети да се умијеша у борбу за излазак у Европу. Од наредне сезоне Италија ће имати четири представника у Лиги шампиона, који ће се директно пласирати у европску елиту.

Петопласирани и шестопласирани ће морати да се задовоље Лигом Европе, а осим набројаних екипа, Торино, којег ће и ове сезоне водити Синиша Михајловић, Сампдорија, Ђенова и Сасуоло затварају круг тимова који ће се борити за неку од првих шест позиција.

БОРБА ЗА ОПСТАНАК

Преосталим члановима Серије А првенствени циљ у предстојећем првенству биће очување тренутног статуса.

Новајлије у лиги, Верона, СПАЛ и Беневенто, који дебитује у друштву најбољих, настојаће што прије да обезбиједе опстанак, а с обзиром на оскудан играчки кадар, то ће бити веома тешко остварити.

Шампион Јувентус отвара нову сезону утакмицом против Каљарија у суботу од 18 часова, а занимљиво да нити један меч неће бити одигран у оном стаднардном термину за Серију А, у недјељу од 15 часова.

СЕРИЈА А - 1. КОЛО:

Субота:

Јувентус - Каљари (18:00)
Верона - Наполи (20:45)

Недјеља:

Аталанта - Рома (18:00)
Болоња - Торино (20:45)
Кротоне - Милан
Интер - Фиорентина
Лацио - СПАЛ
Сампдорија - Беневенто
Сасуоло - Ђенова
Удинезе - Кјево

ШАМПИОНИ

Јувентус (33), Интер, Милан (18), Ђенова (9), Торино, Болоња, Про Верћели (7), Рома (3), Фиорентина, Лацио, Наполи (2), Каљари, Сампдорија, Верона, Новезе, Казале (1).

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар