Конкурси у БиХ не значе ништа

Упркос томе што је БиХ једна од најкорумпиранијих земаља у регији, власти ни до данас нису укинуле дискреционо право директорима јавних предузећа или руководилаца у државним институцијама да сами одаберу кога ће запослити, без обзира на позицију тог кандидата на ранг-листи.

Босна и Херцеговина 17.08.2017 | 09:02
Конкурси у БиХ не значе ништа
Демократска пракса јасно налаже да се дискреционо право на запошљавање може користити само уколико постоји јавни интерес за такав вид ангажовања. С правом се поставља питање због чега је за институционални апарат запошљавање сарадника, савјетника и осталих државних службеника и намјештеника национални интерес.

Законска рјешења која су још на снази у БиХ, већ годинама су предмет критика невладиних организација, али и бх. становника који не бивају примљени у државну службу упркос најбољим резултатима на јавном конкурсу.

Један од примјера за такво нешто је и члан 31. Закона о државној служби Федерације БиХ у којем пише да државног службеника поставља руководилац органа државне службе, уз претходно прибављено мишљење Агенције за службу ФБиХ, с листе успјешних кандидата који су прошли јавни конкурс". У преводу то значи да јавни органи нису дужни примити најбоље рангираног кандидата.

Таквих примјера је много с обзиром на то да грађанима БиХ нису јавно доступне ранг-листе кандидата, а често ни имена и презимена особа које су постављене на позицију државног службеника.

Напримјер, за разлику од Агенције за државну службу БиХ која у Службеном листу БиХ објављује преглед постављених државних службеника по мјесецима, у Службеним новинама ФБиХ именовања новозапослених се не објављују.

Систем запошљавања у институцијама БиХ боље је регулисан од система запошљавања у ФБиХ с обзиром на то да Закон о државној служби у институцијама БиХ прецизира да државног службеника поставља Агенција за државну службу БиХ у складу с резултатом који је кандидат постигао у изборном процесу, уз претходно прибављено мишљење мјеродавне институције.

Ипак, закон БиХ оставља дискреционо право када је ријеч о именовању руководећих државних службеника с обзиром на то да "руководеће државне службенике именује мјеродавна институција по претходно прибављеном мишљењу агенције, с листе успјешних кандидата који су прошли јавни конкурс".

Ни Министарство правде БиХ, а ни Федерално министарство правде нису ни након 20 дана одговорили на који начин се тумачи појам дискреционог права на запошљавање у државним органима и шта у коначници представља јавни интерес у запошљавању, пише Клиx.ба.

Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ кроз Акцијски план за провођење Стратегије за борбу против корупције 2015.-2019. препознала проблем који се односи на јавне конкурсе, односно могућност руководилаца да својом дискреционом овлашћењима, изабере било коју особу која се налази на листи успјешних кандидата, не узимајући у обзир успјех који је кандидат постигао на писменом, односно усменом тестирању.

Истичу како су већ започете одређене радње на реализацији ових активности те да ће агенција у наредном периоду у сарадњи с невладиним сектором одржати низ радно-консултативних састанака на којима ће детаљно разрадити модалитете сарадње с циљем што брже имплементације наведених активности.

(Клиx.ба)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

поy ха

17.08.2017 07:14

Па зар је овај Члан Закона једино што не штима у овој земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

17.08.2017 07:41

Када би се увео поштен конкурс осуле бих се партијске војске преко ноћи јер је страначко запошљавање једини начин да се запосле људи.

Name

ТангоКеш

17.08.2017 08:02

МУП РС је најкорумпираније легло запошљавања и напредовања по партијској линији. Нико вам не гледа какве резултате рада имате, какву школску стручну спрему имате, чин итд. битно је да сте страначки подобни и да је неко за вас звао. Оваква корумпирана Република Српска и не заслужује да постоји. после кажемо сви су против нас и сви нас мрзе. Упитајмо се и зашто ?

Name

поy ха

17.08.2017 08:35

Варате се да не гледају школу!Бјеже од редовне школе ко ђаво од крста!!!!!Наравно ни школа није доказ квалитета тј моралних врј. личности

Name

ругипп

17.08.2017 09:10

У геодетској управи-РУГИП сви руководни су постављени намјенски, без икаквих квалитета, тј. подобни, њих 39 руководних (раније их било 5), све се унапред знало који ће бити. Та агенција-аду је шпрдња.

Name

"Гузовача"

17.08.2017 09:25

Комљеновић у Геодетској запошљава оне које му одреди Деурић, и Будиновац, без обзира које су струке (економ, менаџер, професор...) и да ли је потребан.

Name

ргу

17.08.2017 09:28

У РГУ се свашта позапошљавало тако да је преусмерила дјелатност, па је назвају: Економско-правно-геодетска, јер само шверцују, пазарују, прометују и сл.

Name

Ре ,

17.08.2017 09:31

Немогу је смматрати својом земљом, када немамо никаквих права "као да смо у ропству (отворенога типа) Е ,Милиораде ста нам уради

Name

Илић

17.08.2017 09:33

Тако је....кладичан примјер је у мупу Илић....у цв му пише факултет друштвеног смијера....ни који је ни гдје је завршио....прије тога наравно виша школа....завршен факултет друштвеног смијера у четрдесетој години....само је ружица јукић боља од њега....хахаха

Name

тиру

17.08.2017 07:16

Идемо за Њемацку нека они владају и зиве сами

ОДГОВОРИТЕ
Name

силе

17.08.2017 07:43

Правац Њемачка и шире,овдје да би било живота основна плата мора бити у висини просјечне сада(830км).То нам наша власт без обзира ко је на власти неће обезбједити за 100 година.

Name

Драган

17.08.2017 10:02

Бизмарк осмислио систем...

Name

вага

17.08.2017 07:16

Ми све имамо на папиру мање-висе написано како треба медјутим, у пракси се то не проводи. Кад се теско остецени обрати суду, судије се позивају на некакву њихову судску праксу која није у складу са законом. Та њихова судска пракса није цак ни обицајно право негп мафијаско- поданицко. Не само да ми није јасно како их није срамота него ми није јасно како су себи могли допустити да се толико срозају да такозвани политицари им говоре какве це пресуде да доносе. На краји је то отисло толико далеко да политицари висе не треба ни да им се обрацају него они сами размисљају ста би то политицару одговарало и онда доносе пресуду у складу с тим. Кад се власт промијени, кривицно це одговарати за то. А да их се мозе и потплатити да бо се добила одговарајуца пресуда о томе не треба ни оњасњавати. И за то це кривицно одговарати, неце се забавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

17.08.2017 09:17

Засто на то безакоње не реагује високи представник? Цему он иопсте слузи? Створили су нам дрзаву у којој ниста не фунционисе, засто то не довефу у ред. Он има мандат да смјењује запослене у дрзавним и рнтитетдким органима. Засто западним силама одговара ово стање? Да ли они уствари зеле да нас потпуно унисте, с тим да це се то десити кроз један дузи временски период. Нико их неце моци оптузити за геноцид. А ово сто се овдје провофи задњих 20 година и јест прави геноцид.

Name

Милена

17.08.2017 07:16

Па зар је другачије било од рата на овамо? Тако сви раде... Конкурси су за онако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

17.08.2017 07:21

Ма неће то СзП ,они стриктно по закону послују . Демократе су то непревазиђене .

ОДГОВОРИТЕ
Name

поy ха

17.08.2017 08:39

Па све је то из исте кухиње изашло!Зар нисмо свједоци свакодневног преласка из парије у партију и трговине мандатима!Па одакле оволики папци ,људи моји!!!

Name

Гојко

17.08.2017 12:27

Прерачунали се запослили своје партијске ухљупе али им народ окренуо леђа на изборима јер су тзв борци за народ још гори од додиковаца. Тзв борци за фотељу!

Name

Мрцевци

17.08.2017 07:34

ЗАТО И ЈЕСМО У ОВОЈ ДУБИОЗИ ЈЕР СУ НАМ НА ФУНКЦИЈАМА НЕСТРУЦНИ КУМОВИ ,РОДЈАЦИ ,КОМСИЈЕ А НЕ СТРУЦНИ КАДРОВИ КОЈИ СУ ЗАГРИЈАВАЛИ СТОЛИЦЕ НА ФАКУЛТЕТИМА.ЗАТО НАМ СВЕ И ПРОПАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

17.08.2017 08:50

Тацно.

Name

Ре,

17.08.2017 09:57

Ста направибанда,од народа и дрзаве,залостно :и они би да јос владају.

Name

Баласевиц

17.08.2017 07:56

Тако у Босни све функционисе,без реда и закона.10% који зиве од дрзаве узимају све сто стигну 70% будзета остали се крпе са 30%,зато овај Циркус мора банкротирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

17.08.2017 09:10

Овај циркус је давнобанкротирао, Запад га из својих политицких интереса одрзава у зивоту, несто кредитима а вецим дијелом новцем за који јавност не зна. То над води до ливаде. Немамо индустрију, не загадјујемо околину и не гријемо атмосферу а и не котимо се превисе, а Западне силе имају контролу над овим подруцјем. Кора смо од банане.

Name

Банкрот није лош

17.08.2017 10:20

Озбиљни економисти говоре да банкрот уопште није лоша ствар.Грчка је у задњих 50 година 5 пута проглашавала банкрот и опет је стабилнија земља од БиХ.Проглашење банкрота неће урадити политичари јер би то значило подвлачење црте и нема даљег задуживања.Како ни код ММФ-а тако ни код домаћих банака то јест страних

Name

бл

17.08.2017 09:34

Само бјежати одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

17.08.2017 10:07

"Остајте овдје, сунце туђег неба, неће вас гријат, ко ово што грије...". Него демонстрирајте из дана у дан!

Name

18.08.2017 05:02

Ко је луд да неког прими мимо конкурсне прицедуре дзаба или ако не испуњава увјете конкурса дајте молим вас .

ОДГОВОРИТЕ