Анализа: Звездин испит деценије - да ли је за Европу или...

Црвено-бели вечерас у Краснодару играју прву утакмицу плеј-офа за пласман у Лигу Европе (19 сати).

Фудбал 17.08.2017 | 16:45
Анализа: Звездин испит деценије - да ли је за Европу или...
Већ око 21 сат имаћемо назнаке може ли тим из Љутице Богдана после 10 године опет у групну фазу овог такмичења.

Црвена звезда, дакле, вечерас полаже свој пријемни испит за Лигу Европе. 

Учење, спремање, 'хоћеш на кафу са друштвом – нећу', одрицања и вечити недостатак времена до тренутка одлуке описују један уобичајени пријемни испит за факултет. 

Између овог испита и онога што сваке године током лета покушавају оба вечита ривала из Београда може се повући много паралела. 

Прво, може се полагати једном годишње. Друго, за места конкурише више кандидата. Треће, кад паднеш сам си крив и четврто, о предмету и о самом испиту се мора знати много да би се савладао. 

На последњем степенику се и Звезда и Партизан као вечити ривали вечито и саплићу и годинама носе споменуту кривицу. 

За српски фудбал није необично то што нема квалитет какав бисмо желели. Изостанак клубова из европских такмичења то из годиине у годину то потврђује. У случају Црвене звезде, ове године за навијаче клуба има слатких наговештаја да би коначно могло да буде другачије. 

Десет година. Довољно времена да се заврши основна школа и две године средње, да се одиграју два Мундијала и да трећи увелико буде на путу, довољно да петлић постане најтраженији и један од најскупљих нападача на светском тржишту. Недовољно да Звезда заигра у Европи.

Пре десет година, 25. октобра 2007. је Ненад Милијаш у утакмици за инфаркт против минхенског Бајерна постигао последњи гол за Звезду у неком од европских такмичења. Звезда је тада повела са 2:1, на крају изгубила утакмицу са 3:2, али је скупо продала кожу немачком великану.

Уследиле су године доминације Партизана прекинуте доласком Славише Стојановића на клупу црвено-белих.

Али је играње у Европи и даље изостајало, а Звезда је падала на колена пред суспензијом, Каиратом, Лудогорецом…

Све до сада. Црвено-бели су оптимистични пред меч са екипом од које је чува једино финансијски фер плеј, јер би у супротном Боаћи, Канга и Савић имали наспрам себе играче попут Снајдера, Кварежме, Ван Персија или још скупље фудбалере.

Али финансијски фер плеј није оно због чега је Славољуб Срнић новинарима рекао да ће бити 1:0 за Звезду у гостима. Од “нисмо играли атрактивно, али смо завршили посао” у београдској утакмици против Флоријане, до “играли смо одлично, напали смо од старта агресивно и победили са 2:0, штета за трећи гол” против Спарте прошло је мање од месец дана.

У међувремену један шамар и један хладан туш. Шамар јер су сви видели да Звезди и малтешка Флоријана може да да три гола и хладан туш у надокнади времена за 1:1 и стрепњу после првог меча у Павлодару против Иртиша.

Месец дана од тада, Звезда већ не личи на себе од оне екипе против Флоријане. Спремала се и боља је него што је била. То је и показала у пробном пријемном против прашке Спарте, док у домаћем првенству одрађује посао и има пет победа из исто толико утакмица. Спортски директор црвено-белих, Митар Мркела рекао је да је то заслуга тренера Владана Милојевића и његовог печата рада са екипом.

Од 19 сати и 10 мнута по српском времену, Црвена звезда се на европској сцени још једном полагати свој пријемни испит.

Овог пута верује да може да га положи, јер је меч у Краснодару тежи део пута до јесење европске епизоде Звезде на коју и играчи и навијачи клуба чекају од 2007. године. Сада имају прилику да се докажу, да да видимо хоће ли је искористити и Милојевићев печат наставити да утискују још дубље.

Парови плеј-офа за пласман у Лигу Европе:
Шкендија - Милан
Вардар - Фенербахче
Ајакс - Розенборг
Осијек - Аустрија Беч
Краснодар - Црвена звезда
Алтах - Макаби Тел Авив
БАТЕ - Олександрија
Клуб Бриж - АЕК
Маритимо - Динамо Кијев
Динамо Загреб - Скендербег
Лудогорец - Судува
Панатинаикос - Атлетик Билбао
Аполон - Митјиланд
Домжале - Марсеј
Партизан - Видеотон
ФХ - Брага
Евертон - Хајдук Сплит
Утрехт - Зенит
Легија - Шериф
Витролул - Салцбург
Плзењ - АЕК Ларна

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар