Није у реду да Биг Бен заћути

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас да није исправно да се звоно Биг Бена не чује током четворогодишње реконструкције.

Свијет 16.08.2017 | 18:18
Није у реду да Биг Бен заћути
Како је раније саопштио Доњи дом британског парламента, звоно Биг Бена унутар чувене сат-куле у склопу зграде британског парламента престаће да се оглашава у подне 21. августа, а "ћутаће" у наредне четири године док буду трајали радови на реновирању здања Вестминстерске палате, саопштио је данас

Она се тако придружила бројним политичарима који су протестовали након вести да ће звоно које се чуло сваког сата последњих 157 година, сада заћутати због безбедности радника који ће радити на обнови.

"Наравно да желимо да осигурамо да људи буду безбедни на послу, али није у реду да Биг Бен ћути четири године", рекла је она новинарима.

Меј је изразила наду да ће председник парламента хитно преиспитати ту одлуку и осигурати "да у наредне четири године чујемо звоно Биг Бена", преноси Ројтерс.

Чекићи, који су ударали о звоно тешко 13,7 тона сваког сата у последњих 157 година, биће скинути, мада ће се звоно и даље чути поводом важних догађаја као што је прослава Нове године.

Вестминстерска палата на обали реке Темзе, седиште парламента, уписана је у листу светске баштине и велика је туристичка атракција, а Џегс је позвао јавност на скуп на оближњем Тргу парламента где ће се идућег понедељка, 21. августа, последњи пут до 2021. године чути звоно "Биг Бена".

Елизабетин торањ висок 96 метара, у којем се налази звоно "Биг Бена" и који се сматра најфотографисанијом зградом у Британији, већ је напола под скелама ради важног пројекта реновирања.

У оквиру реконструкције, и цео сат ће бити растављен на делове, а сваки његов део биће очишћен и обновљен.

Радна верзија сата остаће, међутим, да показује тачно време, али без звука, а покретаће га савремени електрични мотор све док се поново не инсталира првобитни сатни механизам, након што се заврше радови 2021, када ће се поново зачути позната, стара звоњава "Биг Бена".

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Биг Бен

16.08.2017 19:15

Снимите те звукове на ЦД и пустајте на "адекватан разглас" када нема радника...

ОДГОВОРИТЕ