Најава: Ви освојите ЛЕ, нас пустите у ЛШ!

Севиља на врућем гостовању у Истанбулу!

Фудбал 16.08.2017 | 19:00
Најава: Ви освојите ЛЕ, нас пустите у ЛШ!
Емануел Адебајор, Емре Белозоглу, Ељеро Елија, Гаел Клиши, Гокан Инлер... Неки ће рећи да је њихово време прошло, да су заборавили да играју фудбал, да су пошли трбухом за крухом, али тим састављен од оваквих имена никако не треба потцењивати, упркос томе што је Севиља благи фаворит пред први окршај са Истанбул Башакшехиром у плеј-офу за пласман у Лигу шампиона (среда, 20.45).

Турски клуб је овог лета потрошио свега 3.600.000 евра, но далеко веће своте новца одлазиле су на плате играча. Ердоганово мезимче је прошле сезоне претило да се први пут у историји овенча титулом националног шампиона, али му је Бешикташ покварио планове.

Како било, Башакшехир је прави пример комбинације онога што ваља споља, али што је вишак у свим великим клубовима - уједно сасвим задовољавајуће за апетите истанбулског тима - и оног скоро најбољег у Турској. Једно је сигурно - Турци полако постају прави хит у Европи. Занимљиво, ова година се донекле може сматрати и годином штедње, јер је потрошена значајно мања свота новца у односу на претходне године. Рецимо, у летњем прелазном року пред почетак сезоне 2011/2012. искеширано је 108.000.000. Ипак, треба имати на уму и да је до краја прелазног рока остало петнаестак дана. Довољно да они најбогатији додатно одреше кесу.

Није тотални, али аутсајдер јесте. И Башакшехир је тога свестан. Ипак, Пјер Вебо, некадашњи офанзивац многобројних шпанских клубова - између осталог играо са нашим Савом Милошевићем за Осасуну - али и Башакшехира, упозорио је Севиљу у разговору за шпанске медије на опасан контранапад који гаји овај тим под командом Абдулаха Авечија, а којег Камерунац веома добро познаје. Ми бисмо додали и сјајан везни ред и игру на дуге лопте. Одбрана им је слаба страна. Чисто да подсетимо, Истанбул је тријумфално започео нову сезону у домаћем првенству савладавши Бурсу (1:0).

А шта се догодило са Севиљом? Можда ћете одмах почети да размишљате о томе кога је овај тим продао, а кога довео, али никако не треба пренебрегнути да су клуб напустили мозак читавог андалузијског пројекта Рамон Родригез Вердехо, познатији као Монћи,и тренер Хорхе Сампаоли, којег је заменио бивши кормилар Селте Едуардо Берицо. 

Да ли са предумишљајем, из предострожности или се прст судбине поиграо са некадашњим спортским директором андалузијског тима Монћи је управо из Башакшехира у Рому довеоЧенгиза Ундера, суперталентованог крилног офанзивца, проглашеног у домовини за Турског Дибалу. Интересантно је то што Монћи никако није могао да зна да ће Истанбул играти са његовим бившим тимом. Али, да је учинио услугу Севиљи - учинио је. Домаћин ће бити изразито ослабљен.

Главне карике су отишле, али далеко од тога да Севиља није била активна на тржишту. Дошли су убојити Луис Муријел (Сампдорија, 20.000.000 евра), Симон Кјер (Фенербахче, 12.500.000),  Евер Банега (Интер, 9.000.000), Нолито (Манчестер Сити, 9.000.000), Гвидо Пизаро (Тигрес, 6.000.000), Себастијан Корчија (Лил, 5.000.000), Хесус Навас (Манчестер сити, слободан). Отишли су Витоло (Атлетико Мадрид, 36.000.000), Висенте Ибора (Лестер, 15.000.000), Јевхен Конопљанка (Шалке, 12.500.000), Адил Рами (Марсељ, 6.000.000), Маријано (Галатасарај 6.000.000), Себастијан Кристофоро (Фјорентина, 2.500.000) и Беноа Тремулинас (слободан). Притом, Севиља је на припремама савладала Рому, Арсенал, Лајпциг... 

Севиља је фаворит, али постоји могућност да прсне под превеликим притиском врућег стадиона Фатих Терим. Истог тог притиска који не постоји код Истанбула. Шта уради - урадио је. 

За крај, погледајте како је Истанбул на званичном Твитер профилу пецнуо Севиљу алудирајући на силне трофеје које је овај клуб освојио у другорангираном европском такмичењу.

"Зар не желите да опет освојите Лигу Европе?"

У фазону - пустите нас у Лигу шампиона. Добар штос, нема шта.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар