Боље да кажете: Нећемо споразум

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице СБ УН да не релативизују питање неспровођења Бриселског споразума тврдњом да су за то све стране криве.

Србија 16.08.2017 | 17:27
Боље да кажете: Нећемо споразум
„Боље да се каже — нећемо да реализујемо Бриселски споразум, и у том смислу очекујем и ваше објективно сагледавање стања, а не релативизацију“, рекао је Дачић.

Дачић је у говору поручио да је Србија чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ.

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.

Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будуц́ег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора.

„Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљава као нечији пораз“, каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога“ и важности имплементације до сада постигнутих договора.

Коменатришући намеру Приштине за чланство у Унеско и Интерполу, Дачић каже да су то једнострани потези којим се крши Повеља УН и важећа резолуција и имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази.

Имајући у виду бројна уништена и оскрнављена православна гробља, о чему је исцрпно писала Мисија ОЕБС на КиМ, најаве из Приштине у вези са могућим обнављањем захтева „Косова“ за чланство у Унеску су, у најмању руку, несхватљиве, оценио је Дачић.

„Указујем поново да такви једнострани потези представљају кршење Повеље УН и важеће резолуције СБ УН 1244 (1999), као и да настојања Приштине у правцу остваривања чланства у различитим међународним организацијама имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази. Последњи такав пример представља захтев ''Косова'' за чланство у Интерполу“, каже он.

Извор: Спутњик

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лаки

16.08.2017 17:23

Где ти је Миса Банана кад си вец у Америци посети га да цаскате о тенису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

16.08.2017 17:25

Зар јучер није била у плану подјела између Албаније и Србије, откуд сада поново Приштина у игри??? Јадна ли је Русија када су јој главни балкански хемороиди Додик, Дачић, Вулин и Николић... Молим крезубог Драгутина да ово мало боље појасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2017 17:34

Мозда је на терапији ахахаха...

Name

@Индијанац

16.08.2017 18:21

(1) Ти увијек провоцираш и вријеђаш када се ради о болним питањима за Србе. Иди на неки други портал са осталим србомрсцима па се дружите а оставите нас нормалне да коментаришемо. (2) Све које си набројао као хемороиде Русије су хемороиди запада али то, за разлику од осталих хемороида запада (Изетбеговића, Радончића, Човића, Колинде, Пленковића...), не могу отворено да покажу јер су они наметнути Србима. А Срби препознају да им је запад непријатељ - до сада их је он својски убијао - па се зато сликају са Путином како би заварали Србе. И, зато што Путин зна ко су они, не добијају ни пола паре од Русије. (3) Боље је бити крезуб него шовиниста.

Name

Ре @

16.08.2017 19:40

Драгутине јес то ти слабо ти ја тај твој свракопис знам....

Name

ре @ јадниче јадни

16.08.2017 20:41

ЦИТАТ из текста о Мићи Љубибратићу који је крајем 19. вијека превео Кур'ан на Србски: Поводом поновног изласка из штампе Љубибратићевог превода Курана у издању Ел-Калема, и његове промоције уприличене поводом свечаног отварања бањалучке џамије Ферхадије, академик Енес Карић каже да “овим издавачким пројектом Ел-Калем и Муфтијство бањалучко желе на свим странама побудити гласове дијалога и достојанственог сусретања различитих вјера, култура и цивилизација на западном Балкану“. Осман еф. Козлић, муфтија бањалучки овим поводом је истакао да је у питању веома значајан пројекат за Исламску заједницу, као и да је поносан што је муфтијство заједно са издавачком кућом „Ел-Калем“ учествовало у том пројекту. За Љубибратића је истакао да је то човјек који је имао за циљ да у оно вријеме приближи два народа, српски и бошњачки, те додао да “овим уједно шаљемо поруку да је ћирилица наше заједничко писмо на којем требамо заједно учити“.

Name

Оиме

16.08.2017 18:06

За дијалог ако Косовски Албанци желе да се одрекну оно сто је већ уцртано као Косовски држава и призната ? Коње овдје будала ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игре Ријечи

16.08.2017 19:09

Убаце "подјелу косова" као у медије па онда демантују, па убаце "измјене устава" у медије па онда опет демантују, све је то тренирање народа и психолошке припреме (тј. борба против народа) да се у коначници косово Призна као држава. Политичари у Србији не слушају народ већ само Америку и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ