Србац: Одата пошта партизанима

Амбасадор Републике Пољске у Босни и Херцеговини Анџеј Кравчик и представници пољске јединице из састава ЕУФОР-а, поводом Дана Војске Пољске посјетили су Партизанско спомен-гробље у Српцу и том приликом положили цвијеће на заједничку гробницу Југословена и Пољака који су погинули у Другом свјетском рату.  

Република Српска 15.08.2017 | 16:05
Србац: Одата пошта партизанима
У овој гробници сахрањена су 22 Пољака који су погинули у ратним дејствима у околини Српца.

Ради се о борцима пољског батаљона, који је формиран 1944. године са сједиштем у Мартинцу, а исте године учествовао је у ослобађању Дервенте. На заједничко спомен-обиљежје цвијеће су положиле и делегације општине Србац и СУБНОР-а ове општине.

„Наша је жеља и обавеза да сваки празник Дан војске будемо присутни на овом мјесту, да покажемо да цијенимо оно за шта су се борили наши сународници. На то смо поносни, а посебно нам је драго да општинска власт у Српцу води рачуна о овом мјесту, које је изузетно уређено, на чему се захваљујемо“, истакао је амбасадор Кравчић.



Он је поздравио успостављену сарадњу ове локалне заједнице са потомцима Пољака, који су некада живјели на подручју србачке општине.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић је рекао да је полагању цвијећа на Партизанском спомен-обиљежју претходио разговор са пољским амбасадором о бројним темама везаним за проширење сарадње.



„Ми већ неколико година имамо успјешну размјену сарадње из области културе са општином Новогрођец и Болеславец у Пољској, регији гдје се налази и највећи број потомака Пољака, који су крајем 19. и до половине 20. вијека живјели на подручју србачке општине. Настојимо да се та сарадња пренесе и на област привреде, да пољски инвеститори дођу и инвестирају у производна предузећа, а велике могућности се налазе и у области туризма и производње хране. Од амбасадора смо добили подршку и обећање да ће пружити помоћ“, изјавио је начелник Српца Млађан Драгосављевић, који је недавно присуствовао прослави Дана пољске општине Новогрођец.

(БН/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВангаВ.

16.08.2017 06:04

Ово је веома лијепа геста, која нам говори, да премало поштујемо своју историју.

ОДГОВОРИТЕ