Уништили знакове, штета 45.000 КМ

За седам мјесеци током 2017. године у Бањалуци је уништено или оштећено око 200 саобраћајних знакова.  Градске власти издвојиле су више од 45. 000 КМ за санирање штете која је настала на саобраћајној сигнализацији од почетка године.

Република Српска 15.08.2017 | 15:48
Уништили знакове, штета 45.000 КМ
Према подацима надлежног Одјељења за саобраћај и путеве, за седам мјесеци текуће године уништено је или оштећено око 200 саобраћајних знакова, десет саобраћајних огледала, шест свјетлећих саобраћајних знакова „Мета“, а 15 стајалишних ознака је уништено у потпуности. Такође је и порушено преко 500 знакова.

Осим штете на саобраћајној сигнализацији, која настаје као посљедица саобраћајних незгода, све је чешће уништавање саобраћајне сигнализације од несавјесних појединаца.



“Саобраћајна сигнализација је постала предмет константног уништавања на разне начине, од исписивања графита, лијепљења наљепница, рушења, до ломљења и тоталног уништавања, а у неколико наврата је долазило и до отуђивања појединих саобраћајних знакова, о чему је обавјештавана и надлежна полицијска станица. Најчешће намјерно уништавање и оштећење саобраћајне сигнализације је око празника и у љетном периоду за вријеме забавних манифестација”, рекао је вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

И послије свих упућених апела и упозорења, ове појаве немају тенденцију опадања.

“Посљедице овог вандалског понашања могу бити трагичне, јер неовлаштеним уклањањем односно оштећењем и уништавањем, возачи немају информацију која им је неопходна за безбједно кретање, а самим тим у опасност се доводе и пјешаци који се туда крећу”, нагласио је Сандић.

Из Градске управе Бањалука апелују на суграђане да не уништавају саобраћајну сигнализацију. Уочена оштећења на сигнализацији могу пријавити на дежурни број за пријаву комуналних проблема: 244-593.



Иначе, на подручју Бање Луке постављено је преко 7.000 саобраћајних знакова, око 600 стајалишних ознака, 80 саобраћајних огледала, 45 свијетлећих саобраћајних знакова “Мета” (тзв. “антивандал” знакови), те бројна остала саобраћајна сигнализација и опрема пута (путоказна и туристичка саобраћајна сигнализација, превентивне избочине).



Овогодишњим буџетом је предвиђено око 150.000 КМ за постављање и одржавање вертикалне саобраћајне сигнализације.

Осим тога, у задњих неколико мјесеци више пута је намјерно уништена, па и отуђена саобраћајна сигнализација која дефинише забрану саобраћаја преко моста у насељу Пријечани. Исто се понавља и са сигнализацијом која је постављена на Зеленом мосту, коју су од почетка јула у четири наврата вандали бацали у Врбас, укључујући и бранике.

(бањалука.рс.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

еквиваленти

15.08.2017 14:02

Тацно толико износи годисња накнада Саси Цудицу на измисљеном и непотребном мјесту другог потпредсједника скупстине Града, или годисњи будзет градског Удрузења ветерана у слузби власти, које је формирано да обесмисли и обезвриједи БОРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милаковиц

15.08.2017 14:58

Перо, мани се Цудица, идес ускоро у пензију.

Name

Никола

15.08.2017 15:17

Радојичића је брига само да се лијепо пише о њему.

Name

поy ха

15.08.2017 16:52

Невјероватно!

Name

Купи циглу

15.08.2017 18:07

Цудно да нико не унистава оне аутомате за наплату паркинга. Власт је све унистила, фабрика висе нема, и сад отимају ста могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

16.08.2017 16:20

Морамо такве мозгове цуват да слуцајно не оду ЕУ.Сто се мене тице ја би им дао карту у једном правцу