Сумњиви рачуни за храну и пиће

Трошкови за репрезентацију достигли су у институцијама БиХ у протеклих пет година готово 14 милиона марака, а добар дио рачуна за плаћену храну и пиће био је споран.

Босна и Херцеговина 15.08.2017 | 13:05
Сумњиви рачуни за храну и пиће
У институцијама БиХ је дуже од двије године на снази нови правилник којим је регулисано ко и колико може у току мјесеца да потроши новца за храну и пиће. Иако се очекивало да ће нова правила смањити потрошњу, до тога не само да није дошло, него је цех и повећан.

То потврђују подаци из најновијег извјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ о извршењу буџета институција за прошлу годину у коме је изражено мишљење са резервом и упозорено управо на недостатке и пропусте код правдања рачуна из ресторана и других угоститељских мјеста.

Издаци за угоститељске услуге лани су износили 2,48 милиона КМ, што је у односу на 2015. годину повећање од пет одсто или 128.179 КМ. Проблем постаје израженији због чињенице да је ревизијом за 2016. годину утврђено да одређени број институција још није у потпуности ускладио интерна акта са одредбама правилника који је усвојио Савјет министара и да није адекватно успостављен систем унутрашњих контрола.

''Утврдили смо да није обезбијеђена уредна финансијска документација из које би се на поуздан начин могла утврдити намјенска употреба новца, сврха интерне репрезентације није у свим случајевима јасна и углавном се своди на свакодневно конзумирање пића и напитака запослених у границама који су утврђени лимитима, али без образложења због којих састанака су настали трошкови'', навели су ревизори.

Имајући у виду да се ради о категоријама трошкова гдје је висок ризик од ненамјенске потрошње, поново су препоручили да правилници буду дорађени с циљем јаснијег и прецизнијег дефинисања начина и сврхе коришћења новца и обезбјеђења додатне пратеће документације којом би на недвосмислен начин била доказана намјенска потрошња и транспарентност коришћења.

Да су правила на неким адресама остала само мртво слово на папиру видљиво је из појединачних извјештаја о ревизији. У њима је низу руководилаца скренута пажња управо на издатке за репрезентацију.

На тој листи је и Генерални секретаријат Савјета министара, који је за храну и пиће лани потрошио готово 87.000 од 90.000 КМ колико им годишње стоји на располагању. Мјесечни износи, на које запослени имају право, крећу се од 100 до 6.000 КМ колико има предсједавајући Савјета министара.

Ревизори су уочили да код службених путовања предсједавајућег у иностранство на рачунима нису уписивана адекватна образложења настанка трошка, јер је уписивано само радни ручак, радна вечера или радни састанак са члановима делегације.

Пропусти су уочени и на рачунима парламентараца. Услуге репрезентације коштале су прошле године Парламент БиХ готово 130.000 КМ, а руководиоцима је мјесечно стајало на располагању од 50 до 500 КМ.

''Поједини су користили услуге хране и пића без јасних образложења о поводу настанка трошка, обављеној активности, догађају или сусрету који је организован, што у питање доводи сврху репрезентације, односно стварну намјену одобрених средстава. Сматрамо да средства за трошкове репрезентације треба да имају повод и сврху због којих су и одобрена, јер се само на тај начин може потврдити намјенска употреба'', закључили су ревизори.

На исте или сличне пропусте ревизори упозоравају годинама, а поједине оцјене из парламентарне комисије за финансије и буџет иду у правцу да је одговорност и рационално коришћење још на ниским гранама.

Нова правила

У Министарству финансија и трезора БиХ недавно су рекли да су поступили на основу ранијих препорука ревизора и да су након анализе предложили измјене три правилника чије усвајање очекују на једној од наредних сједница Савјета министара. Ради се о правилницима за репрезентацију, употребу службених возила и телефона.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

тито

15.08.2017 11:11

Где си друже ТИТО да видиш шта фукара ради од народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо бл

15.08.2017 11:11

Ма није могуце,ово је греска ови са нивоа бих-а не тросе,они су из народа знају како је народу теско

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

15.08.2017 11:41

Лепа брена за две особе..

Name

Бошњак,ал прави...

15.08.2017 11:47

Чему служи Канцеларија за ревизију?Ни једна институција није добила позитивно мишљење и ником ништа.Канцеларија служи страначком попуњавању радних мјеста.Тренутно,Драган Вранкић главни ревизор.Да неће можда нешто подузети против Драгана Човића или Мире Џакуле??????????? А тако и остали....

ОДГОВОРИТЕ