Различит третман у Уставном суду

Златко М. Кнежевић, потпредсједник Уставног суда БиХ, у издвојеном мишљењу поводом одлуке о 1. марту рекао је да непристојна брзина указује да већина или није жељела да допусти једнак третман као и поводом одлучивања о 9. јануару као Дану Републике Српске, или је имала озбиљну бојазан да одговори на питања која се постављају у захтјеву.

Босна и Херцеговина 15.08.2017 | 11:07
Различит третман у Уставном суду
У суштини, судија Кнежевић направио је паралелу с одлучивањем о захтјеву када је у питању 9. јануар, Дан Републике Српске, који је Уставни суд Српске, за разлику од 1. марта као Дана независности БиХ, оспорио.

"Неправично поступање у истовјетним захтјевима није питање промијењене праксе, већ директног урушавања ауторитета Уставног суда. Ми, нажалост, клизимо ка друштвеном одбијању да се проведу наше одлуке", написао је судија Кнежевић, а што је објављено у посљедњем "Службеном гласнику БиХ".

Са његовим мишљењем сложио се и судија Миодраг Симовић. У издвојеном мишљењу двојице српских судија у Уставном суду БиХ пишу да су приликом одлучивања о 9. јануару као Дану Републике Српске упозоравали да Уставни суд БиХ улази у оцјењивање историјских чињеница, као и на опасност од урушавања ауторитета Уставног суда БиХ.

"Нисам нимало сретан што се моја страховања остварују, нити што то видим, и због мирне савјести говорим да се ауторитет Уставног суда и даље, нажалост, урушава", наводи се у издвојеном мишљењу.

У образложењу своје одлуке, којом је као неоснован одбијен захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске који су тражили оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта као Дана независности БиХ, Уставни суд БиХ, како каже Кнежевић, образложење одлуке је написао вјероватно за неки други захтјев јер се све свело на расправу о независности БиХ, што нико није ни проблематизовао.

"Замјена теза у образложењу одлуке јесте или професионални промашај или покушај да се замагли различито одлучивање у сличним или истовјетним захтјевима", пише у издвојеном мишљењу.

Иначе, Уставни суд БиХ у образложењу одлуке о 9. јануару као Дану Републике Српске, којег је прогласио неуставним, написао је да избор тог датума за празник "нема симболику колективног заједничког сјећања које може допринијети јачању колективног идентитета", те да није у складу с уставном обавезом о недискриминацији у смислу права група јер успоставља повлаштени положај само једног, српског народа.

"Да ли 1. март има симболику колективног заједничког сјећања које може допринијети јачању колективног идентитета? Да ли је законска одредба о избору 1. марта као празника у складу с обавезама о недискриминацији у смислу права група и да ли успоставља повлаштен положај само једног или два конститутивна народа јер је неспорно да су тог дана припадници двају народа, без учешћа српског народа, донијели одлуку о независности која у односу на припаднике српског народа представља једностран акт?", пита се у издвојеном мишљењу судија Кнежевић.

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дзоо

15.08.2017 09:22

Опет прица без везе ко то висе вјерује судијама кад сте сви котумпирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

15.08.2017 10:29

Зато је и основан да гази по србима

Name

Драган

15.08.2017 09:27

Уставни суд БИХ-а је од свог оснивања па све до данасњег дана донио безброј скандалозних и бесмислених одлука сто напросто вриједја људску интелигенцију да је мало је реци права срамота сто такав суд уопсте и постоји.Својим непромисљеним одлукама само додатно распирује мрзњу према народима који зиве у БИХ а готово све одлуке су исле на стету републике српске и српског народа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

15.08.2017 10:12

А какве је све скандалозне одлуке доносио тек Уставни суд РС-а?ц

Name

Ре са

15.08.2017 14:39

А тек вас суд федеравије.реци немој се стидит

Name

Волим српску

15.08.2017 09:30

Уставни суд је вјестака творевина које није било по дејтону вец је наметнут ко И пасос, таблице мини варта.ал ста И оцекиват кад је И сама босна вјестацка творевина наметнута од странаца.ал 9 јануар це се И даље славит за разлику од болесника који славе 1 март кад су запоцели рат.Зивјела Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ентитет Федерација. РС. БиХ

15.08.2017 09:35

Поштовани судијо не мијешај Ентитете са Државом! Јестел стварно тако лако мислили неизађете на изборе и отцијепите дио дрзаве?..... итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

15.08.2017 11:18

Нисам за подјеле, али реци ми искрено: 1992. је одржан референдум за одцјепљење БиХ од СФРЈ против кога су били конститутиван народ Републике БиХ Срби. Тада су други гласали за одцјепљење дијела државе од СФРЈ а Срби су то морали да прихвате. Зашто сада би не прихватате да Срби у Српској треба да имају иста права као Муслимани (данас Бошњаци) и Хрвати 1992.?

Name

Са

15.08.2017 11:44

Био референдум и ви се побунили и направили РС. Ако вец спомињес сада да Срби то ураде, онда Босњаци це да се побуне гдје су вецина. Нецу ни да споменем да у Дистрикту Брцко Хрвати и Босњаци имају преко 65%. Сигурно припадају Федерацији, зар не?!

Name

Услов

16.08.2017 08:54

То под условом да су брчански Хрвати и сад руку под руку са Бошњацима. Али, мало су дригачија времена.

Name

ДрX

15.08.2017 10:08

Ја би проблематизирао и 31/12. Немој да се слави јер ја радим тај дан. Дискриминација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

15.08.2017 10:27

Па добро судија нисмо сви луди да не видимо да те Миле плаца. На референдуму о независности су могли гласати сви који су зељели. Негласање је исто тако демократско право. Ако се Срби нису хтјели изјаснити, а сви знамо да то није истина, јер је маса Срба гласала, онда то није прегласавање него освојено гласање. 9.1. обиљезавају искљуциво Срби, јер је друге тај дан костао зивота, здравља и посједа, уз то није направљено гласање него је то донијела нека скупстина која није имала ни права нити је као таква била бирана од стране народа на простору који су прогласили само Српским. Не знам само по којој логици се ова два датума могу успоредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Луу

15.08.2017 16:14

Ма кога брига шта тзв великомученици мисле, пустити их да лапрдају и полако али сигурно нестају. Све ће то бити таман...