Уживо из Краснодара пред дуел са Звездом...

Газда из снова, 12. 000 деце у школи, али и незадовољна прва звезда и “професор физичког васпитања” на клупи! Покушали смо да сазнамо каква је атмосфера у табору руског тима уочи првог окршаја са Црвеном звездом. . .

Фудбал 15.08.2017 | 17:15
Уживо из Краснодара пред дуел са Звездом...
Дође време да се пажња усмери на оно што је заиста важно! Титуле се памте, али у суштини ништа не вреде без Европе. Нажалост, Црвена звезда је имала ту несрећу да на жребу за плеј оф за Лигу Европе извуче руски Краснодар, једног од најгорих могућих ривала које је могао да добије. О Биковима смо вам већ писали одмах после жреба, али кад су се утисци слегли и кад смо мало пажљивије погледали неке лигашке утакмице између жреба и првог двобоја са Звездом покушали смо да откријемо још понешто.

Али да бисмо ушли у актуелни тренутак у Краснодару, а он баш није сјајан, у помоћ смо позвали двојицу колега који живе и Раде у том граду: Антона Тихија и Максима Осадника. Па да појаснимо зашто актуелни тренутак није блистав…

“Игра тренутно није добра. Разлог прост - повреде. Велика група играча се тек вратила на терен: Павел Мамајев, Шарл Каборе, Јури Газински, Вјачеслав Подберезкин… Још су повређена двојица везиста Торнике Окријашвили и Кристијан Лаборде. А главни проблем је: још је повређен и Фјодор Смолов, најбољи стрелац тима, најбољи стрелац првенства Русије у протекле две сезоне. Његов наступ против Звезде је под великим знаком питања”, каже нам Тихиј, помоћник уредника у Независмој спортивној газети.

Осадник наставља.

“Кренули су добро, добили две прве утакмице, али онда је све кренуло по злу и сад је тим већ у кризи. Проблем са Смоловим постаје хроничан. Шушка се да он жели да иде из Краснодара и Русије уопште у неку јачу европску лигу. Краснодару зато недостаје шпиц”.

То наравно не значи да Краснодар, тим у који је утрошено 80.000.000 евра, нема кога да гурне на терен.

“Требало би да вас брине Краснодарова средина терена - Швеђанин Виктор Класон, као и Каборе из Буркине Фасо и Уругвајац Маурисио Переира. Они су задужени да ривалима направе проблем”, додаје Осадник.

Овог лета из Салцбурга је стигао и Вандерсон. Званични подаци казују да је трансфер био вредан 8.000.000 евра што би га учинило најскупљим играчем у историји Краснодара, мада се у Русији спекулише да није био толико скуп. Међутим, он је тек стигао и не очекује се да буде у стартној постави руског представника.

Где би могла да буде Звездина предност? Тешко је рећи, али рецимо да навијачи Краснодара немају пуно поверења у тренера Игора Шалимова.

“Радио је пре са резервним тимом, добор познаје клуб, газда Сергеј Галицки верује у њега и само чека резултате. Навијачи га често критикују, чак га у шали називају ‘професором физичког васпитања’. Траже отказ често”, каже нам Осадник.

Тихиј потврђује.

“Први ми је велики клуб. Радио је као селектор женске репрезентације, био тренер у млађим селекцијама Краснодара, па помоћник шефу Олегу Кононову. Кад је Кононов поднео оставку августа 2016. добио је диригентску палицу. Није још показао да ју је заслужио”.

Међутим, у Краснодару се не противуречи газди Галицком. Он је 2008. године основао клуб и он га је довео и до нокаут фазе Лиге Европе.

“Тешко да можеш да замислиш бољег председника фудбалског клуба. Све ради систематски, стратешки. Прво је купио стару базу Читук, па је реконструисао и убацио све модерн технологије. Онда је направио академију за младе играче. Сада је највећа у Русији са око 12.000 деце! У првом тиму су сада Иља Жигуљов и Магомед Сулејманов. Сулејманов је у првом мечу против Лингбија постигао гол за победу и то је био први гол неког Краснодаровог детета у Европи”, препричава нам Антон Тихиј. 

И овде Осадник може само да се надовеже са речима хвале.

“Јединствен пројекат у руском фудбалу. Приватан пројекат. Галицки сам каже да му је Краснодар скупа играчка. Он улаже у цео град, сад реконструише биоскоп Аурора, саградио је пар поред стадиона, сам стадион је најбољи у Русији. Сања о деци обученој у академији која играју за први тим. Сања леп, нападачки фудбал”.

Колико сво то задовољство кошта? Тешко је рећи.

“Галицки је затворен тио. Нема ту много комуникације са медијима, па се врло мало зна о финансијским детаљима пословања. Па тако и о платама играча”.

А шта кажу у Краснодару на Звезду као противника? Ту се наши саговорници баш и не слажу.

“Тежак противник, можда најтежи кога су могли да извуку”, опрезан је Осадник.

“Могли смо и боље, али и горе да прођемо. Додуше, занимљив податак је да је Црвена звезда у претходном колу елиминисала Спарту, а баш је Спарта у сезони 2015/2016 савладала Краснодар у шеснаестини финала Лиге Европе са 1:0 и потом 3:0 у Русији”, са нешто више оптимизма говори Тихиј.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар