У ваздуху дупло више полена амброзије

Цветање најраспрострањеније коровске биљке појачало тегобе код алергичних. Сад у кубном метру ваздуха има 30 зрна овог алергена, а гранична вредност је 15.

Здравље 14.08.2017 | 13:35
У ваздуху дупло више полена амброзије
КОНЦЕНТРАЦИЈА полена амброзије у наредном периоду биће све већа, упозоравају у Агенцији за заштиту животне средине. Највећи број поленских зрна ове коровске биљке очекује се на територији Војводине, јер су поља с којих је недавно скинута пшеница идеална за развој амброзије.

Гранична вредност кад је у питању амброзија је 15 поленових зрна по кубном метру, а све преко тога изазива реакцију код особа које имају алергију. Тренутна концентрација полена ове биљке у ваздуху је 30 зрна по кубном метру ваздуха, што је дупло изнад граничне врености.

Докторка Драгана Тадић, алерголог у Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса", објашњава да, осим алергијске кијавице, осетљивост на ову коровску биљку може да доведе и до развоја других удружених обољења као што су коњуктивитис, синузитис, назална полипоза и бронхијална астма.

Тегобе које изазива полен овог распрострањеног корова су кијање, кашаљ и пецкање у грлу, а осим дисајних тегоба, могу да се јаве и промене на кожи у виду екцема.

- Пацијенти који нису започели терапију пред почетак сезоне цветања амброзије, сада, када је у порасту концентрацвија полена ове биљке у ваздуху, треба да користе антихистаминике, који постоје у облику таблета, спреја за нос и капи за очи, а чији облик примене би требало да одреди алерголог - каже др Тадић.

Од лекова који помажу у елиминацији алергијских симптома су и назални гликокортикоиди, који смањују запаљење слузнице носа, а према процени лекара, уводе се и антилеукотријени и кромолини.

Да би се избегао контакт с поленом, стручњаци саветују избегавање шетње у раним јутарњим сатима, када га има највише у ваздуху. Потребно је чешће да се мења постељина и да се борави у климатизованим просторијама. Саветује се и да се по повратку у кућу промени гардероба, опере коса, а нос испере сланим или физиолошким раствором. Они који су алергични на амброзију, а могу себи да приуште одмор, требало би да у јеку највеће концентрације полена отпутују на море или планину.

- Уколико су пацијенти започели терапију на време, треба да је наставе до краја сезоне цветања - напомиње др Тадић. - У овом периоду, који, зависно до временских услова, може да потраје и до половине октобра, а сходно клиничкој слици, лекар алерголог може и да коригује терапију. Уколико се, и поред саветоване терапије, тегобе одржавају, потребно је да се размотри увођење алергенске имунотерапије, која се започиње посче завршетка сезоне цветања.

ХРАНА И ПОЛЕНИ

ОД ДЕСЕТ до 20 одсто пацијената који пате од алергијске кијавице и алергија дисајних путева може да испољи унакрсну алергијску реакцију изазвану храном која појачава дејство иритирајућег полена. С тога би особе алергичне на полен корова, било амброзије или црног пелина, требало са опрезом да једу целер, шаргарепу, зачине, семенке сунцокрета, мед, али и лубенице, банане и тиквице. Ризик од развоја укрштене алергијске реакције "полени - храна" највећи је ако се једу сирове намирнице, док оне термички обрађене најчешће губе алергена својства. Унакрсне алергије између хране и полена најчешће се манифестује на слузници усне дупље у виду свраба, отежаног гутања, отока усана и/или језика, што лекари називају орални алергијски синдром.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар