Разбио их је! Немања окренуо Енглеску наопако!

Величанствени Матић најбољи задњи везни Премијер лиге! То је оно што је Манчестер тражио!

Фудбал 15.08.2017 | 00:00
Разбио их је! Немања окренуо Енглеску наопако!
Просто кô пасуљ. Кад знаш, онда је све лако. Макар изгледа лако. Нема прилагођавања, нема времена зе чекање, нема петљања. Одмах на терен и - играј.

Немања Матић је за само 90 минута окренуо фудбалску Енглеску наглавачке. Јесте, прошло је само једно коло, тачно је и да противник није ранга да би се доносили коначни судови, има истине и у томе да су многи хваљени на малом узорку забрљали кад би дошло време да се деле трофеји, али оно што је урадио у недељу по подне бацило је у транс присталице Манчестер јунајтеда.

И изазвало страх код конкурената славног тима.

Србин је био најбољи појединац последњег меча првог кола Премијер лиге. Није само наш утисак. Тако кажу сви: навијачи, новинари, бивши играчи... Сагласни у оцени да је партија момка из Уба против Вест Хема наговештај блиставе сезоне Црвених ђавола.

Колико је доминантан био у тријумфу 4:0 показује податак да су га навијачи Манчестера у анкети прогласили играчем утакмице, а клуб се тиме похвалио уз наслов „Величанствени Матић“. Добио је 74 процената гласова, одувао је конкуренцију, далеко иза њега остали су двоструки стрелац Ромелу Лукаку (17 одсто) и други најскупљи играч свих времена, Пол Погба (девет).

Није ни чудо што су од синоћ, како то помодарско расположени и загрижени српски навијачи понекад констатују, у Лондону „на апаратима“.

„Не знамо шта се дешавало иза Челсијевих затворених врата. Једино што знам јесте да има везе са новцем. Ја сам га довео на Стамфорд бриџ мислећи да је фудбалер посебних квалитета и откако сам отишао из Лондона све време сам сматрао да би био савршен за нас. Нисам хтео да узнениравам. Ни њега, ни Челси. Нити сам икад помислио да је могуће да се нешто специјално деси. А изгледа да се десило кад ме је позвао његов агнет и рекао да можемо да га доведемо. Само да платимо“, усхићен је био Жозе Мурињо, описујући улогу Немање Матића у значајно појачаном Манчестер јунајтеду.

МУРИЊО: УНАПРЕДИО НАС ЈЕ!

Сви су сложни: једним ударцем две муве. Појачан изазивач и ослабљен бранилац титуле.

„Сад га имамо и веома смо срећни, јер је играч потребан нашој екипу. Квалитет какав тражимо имамо у њему и у лику Мајкла Керика. Обојица су онај тип фудбалера која доносе стабилност. Немању краси висок ниво самопоуздања. То нам је потребно. Он и Ромело Лукаку су унапредили наш тим, искуснији у односу на претходну сезону“, додао је португалски стручњак.

Бројке потврђују оправданост навијачке еуфорије и задовољство самог тренера. Матић је против Чекићара одиграо највише пасова (69), највише је претрчао (11.41 километар), одузео је девет лопти ривалима, добио 19 дуела... Енглези воле да се изражавају језиком статистике, међутим, није само то.

„Морамо да будемо искрени, Матић је био најбољи на терену. Реч је о фудбалеру врхунске класе. Такав нам је потребан, а оно што је урадио заиста је било довољно за епитет играча утакмице. Биће од велике важности за нас и у будућности“, похвалио је саирача Ромелу Лукаку, двоструки стрелац на премијери.

ОЦЕНЕ: ДЕСЕТКА, ДЕВЕТКА, ОСМИЦЕ, БОЉИ ОД ЛУКАКУА И ПОГБЕ

Није Белгијанац погрешио, нити био куртоазан. Сви су видели исто. Чак и наше колеге. Иако већина репортера, користећи линију мањег отпора, често зна највише оцене да допише поред имена голгетера, овога пута нико није смео - нити хтео - да буде „слеп код очију“, па да не види блиставо издање Србина.

Најдаље је отишао амерички ЕСПН, Матићу је доделио чисту „десетку“.

„Тешко је замислити да може боље од овога. Моћно је одузимао лопте, препознатљиво контролисао игру. Разбијао је нападе ривала и почињао оне свог тима. Разбио је противничке везисте брзим реакцијама и прецизним пасовима“, описале су колеге са угледне медијске мреже.

И чувени Би-Би-Си је констатовао - играч утакмице.

„Многи су се намргодили кад је Јунајтед узео Матића Челсију за 45.000.000 евра. На основу онога што је виђено, човек мора да се запита шта ли су Плавци мислили кад су га пустили. Задњи везни је био жила куцавица у импресивној победи Црвених ђавола. Супериорно је кварио игру ривала и омогућио домаћину да брзо креће у напад. Србин је остварио више пасова и имао чешће лопту у ногама од било ког фудбалера на терену“, коментар је британског јавног сервиса.

Ништа за додати. Осим, можда да је у издању Мирора добио „деветку“. Наравно, и ту је за копље испред свих.

„Једноставно је потврдио оно што се знало - изузетно вешто премијерлигашко издање“, кратко је поручио овај лист.

Локални Манчестер ивнинг њуз дао му је осмицу, колико су добили Погба и Лукаку.

„Скоро увек је давао пас унапред. Пресекао је напад Вест Хема из ког је севнула контра Рашфорда за гол. Изврстан деби на домаћем терену“.

Једино му је Дејли мејл дао мању оцену од новајлије из Евертона. Осмица наспрам Лукакових 8,5 уз опис:

„Матић је унео нову димензију Јунајтедовом тиму. На супериоран начин се уклопио и донео бољитак у нападачким акцијама, укључујући и ону кад је предриблао четворицу фудбалера Вест Хема у првом полувремену. Изванредно!“

ШТА КАЖУ БИВШИ АСОВИ: КАД ГЛЕДАМ ЊЕГА ВИДИМ...

Титула на Олд трафорду се чека од 2013. Од опроштаја сер Алекса Фергусона. Годину дана пре тога Арсенал је продао Манчестеру Робина ван Персија, а Холанђанин постигао 26 голова и био најзаслужнији за пехар, па навијачи већ праве поређења да би долазак Матића из Челсија могао да значи трофеј број 21.

„Лукаку је избио на насловнице са два гола, али морамо да сагледамо важност Немање Матића у победи Манчестера. То је било најбоље издање неког везисте у првом колу Премијер лиге, а питам се: да ли је било који левоноги везиста дебитовао боље на Олд Трафорду још од Брајана Робсона 1981? Одушевио је, чувао лопту, био смирен под притиском, „хранио“ играче око себе... Позиционирао се испред дефанзивне линије, омогућивши Погби да блиста у нападачким акцијама. Кад је Вест Хем претио из прекида, неколико пута је лишио своје штопере одбрамбених дужности, добијајући ваздушне дуеле са нападачима гостију. Матић је као магнет који привлачи опаснот и онда се одмах врати на своје примерно место. Кад гледам њега, као да гледам тенисера који се после сваког ударца враћа на центар игралишта. Запањујуће је како га је Челси пустио. На основу приказаног, шампион је појачао своје директне конуренте“, запазио је у свом коментару за Дејли мејл чувени штопер Арсенала из шампионске генерације, Мартин Кион.

Кад те хвали таква величина онда знаш да си на правом путу. Одмах за њим комплименте „сипа“ и Гери Невил.

„И даље не могу да верујем да га је Челси пустио. Тај потез нема смисла. Матић је био изванредан. Све је радио ваљано. Гледали смо га и ранијих сезона, али ми се чини да је на лопти сад бољи него што је био. Морате признати да је у пасовима био сјајан“, јасан је бивши десни бек Јунајтеда.

На Матићевој позицији некад је дејствовао Грем Сунес, сад у улози коментарора Скај спорта.

„Играо сам задњег везног и могу да кажем да је Немања без дилеме најбољи на тој позицији тренутно. Онај ко није тренирао фудбал не види увек вредност играча и колико значи екипи, али смо се у то уверили на премијери. Био је сјајан и напред и назад“, оценио је бивши првотимац Тотенхема, Мидлсброа, Ливерпула...

За крај, коментар човека коме се понекад енглеска јавност смеје али га све чешће цени, Алана Пардјуа:

„Немања је најбољи дефанзивни везни у Премијер лиги ког сам видео у последњих осам сезона“.

То је то!



Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

15.08.2017 06:13

Хало. Спусти лопту. О'лади мало. Добар је, али ми је мање драг кад претјерујете.

ОДГОВОРИТЕ