Пола Српске је неразвијено

Од укупно 64 локалне заједнице у Републици Српској, чак 33 немају добре путеве, редовне приходе, стабилне буџете. . . И док Влада каже да ради на унапређењу ових општина, из њих одлазе житељи

Република Српска 14.08.2017 | 10:44
Пола Српске је неразвијено
Република Српска на својој територији има 33 неразвијене општине, од укупно 64! Иако Влада Српске покушава кроз грантове и различите пројекте да развија и ове делове Српске, то на терену иде веома споро. У неразвијеним општинама проблем су путна инфраструктура, редовни извори прихода, успостава система матичних књига, нестабилни буџети...

Горажде, Берковићи, Источни Дрвар, Костајница, Лопаре, Оштра Лука, Крупа на Уни, Рудо... само су неке од неразвијених општина.

Радо Савић, начелник општине Лопаре, каже за "Новости" да Влада Српске мора да покаже већу одговорност према неразвијеним општинама у Српској.

"Наше становништво напушта земљу и одлази у градове. Нема великих пројеката за неразвијене. Не могу општине саме, без озбиљне подршке Владе да напредују. Ту је и лош однос Владе према општинама у којима су на власти опозициони начелници. Ово све се мора мењати", истиче Савић.

Он каже да је једно од решења да Влада стимулише инвеститоре да улажу у неразвијене општине преко разних повластица.

"Улагање у неразвијене општине за потенцијалног инвеститора мора бити дупло јефтиније него у развијене. Ако ће потенцијалног инвеститора дупло мање коштати покретање фирме у Лопарама него у Бијељини, као и ако буде имао знатно веће стимулације од Владе због покретања производње у овој општини, наравно да треба очекивати да дође овде", истиче Савић.

Према његовим речима, сада се из неразвијених општина у Српској максимално црпе ресурси и све одлази у градове, а општинама се ништа не враћа.

"Влади мора да буде јасно да 33 неразвијене општине чине пола територије Републике Српске. Уколико се настави са лошим односом према овој територији, и одласком становништва, што јесте чињеница, неко други ће једног дана населити напуштене просторе Српске. Сада на терену у неразвијеним општинама најбољи из општина одлазе у градове, а остају само они који морају", наводи начелник Савић.

С друге стране, у Влади уверавају да раде на унапређењу живота у неразвијеним деловима Српске.

Лејла Решић, министар локалне управе и самуправе Републике Српске, каже, за "Новости", да засад нема тенденције повећања броја неразвијених општина у Српској. Она даље каже да, нажалост, неразвијене општине већ годинама нису решиле многе елементарне ствари, попут система матичних књига.

"Каскају у изградњи целог локалног система. Код многих је проблем и конфигурација терена, где је пољопривреда једини извор прихода за становништво, а код других једини извор прихода је наплата од 'Шума РС'. Не мислим да је огроман проблем што Српска има 33 неразвијене општине, битно је да имамо општине, тамо где грађани живе. Да нема општине, поједини људи у Српској морали би да одлазе у 30 километара удаљене општине како би завршили послове", истиче Решићева.

Она каже да Влада покушава да повеже неразвијене општине са страним донаторима, који улажу у Српску.

"Радимо и на категоризацији пројеката, како би неразвијене општине имале загарантована средства за пројекте. За средства страних донатора могу само неразвијене општине између себе да буду конкуренција, али никако са развијеним општинама. Циљ нам је да овим раздвајањем од развијених локалних заједница обезбедимо сигурне пројекте за неразвијене", истакла је министарка.

НАСТАЛЕ НА ЛЕДИНИ

Министарка Решић каже да су многе данас неразвијене општине у Републици Српској настале на ледини и то након завршетка рата, и наравно да је тешко успоставити систем.

"Велики проблем за део неразвијених општина је и међуентитетска линија и годинама не тако добри односи РС и ФБиХ", истиче министарка.

ПОПЛАВЕ СВЕ ВРАТИЛЕ НА СТАРО

"До великих поплава 2014. године почео је да се смањује број неразвијених општина. Поплаве су учиниле да се све врати на старо. Неразвијене општине имају грант средства као помоћ Владе, али наравно и Влада кроз различите пројекте покушава да усмери средства према неразвијеним општинама", каже Лејла Решић.

(Вечерње новости)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Дзоо

14.08.2017 08:48

Цудно зар ми нисмо бољи од федерације зар ниамо меду првим разбијеним регијама на Балкану мозда и европе,цини ми се само Бајерн мало иапред нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

14.08.2017 08:50

А које су то општине развијене? Ова је лијена да говори, а камоли да нешто уради. Лејла шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

зијемља

14.08.2017 12:39

Развијени су Источни Мостар и Невесиње, а начелници су били рођена баџе Палавестра и Миковић. Сво становништво је запослено и тразжи се радна снага из других држава.

Name

Дон Кихот

14.08.2017 08:55

Одувијек је било ...Током Другог светског рата, и нацистички Немци и комунистички Руси су додавали натријум-флуорид у пијаћу воду ратним затвореницима како би их заглупили и учинили послушним. додавање флуорида јавним водама завера Новог светског поретка да уништи здравствене и менталне способности људи. западни пример последњих деценија и намерно отрујемо наш народ генетски модификованом храном, фармацеутским производима, вакцинацијама и брзом храном која би требала бити класификована као опасна дрога која ствара зависност.“ Фондација отвореног друштва Џорџа Сороша и његове подружнице које ангажује да пронађу начине да се не поштују закони суверене нације а све у корист Новог светског поретка (НСП). А и наставља се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Добој

14.08.2017 09:01

Погледатјте само Федерацију.---80 % ФБиХ неразвијено ,раде на минималцу ..По Сарајеву само ухљеби нигдје производње...У РС бар имамо Бања Луку,Дервенту,Требиње,Градишку...Ста они имају ...10 кантона паразита и плате по 400 КМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2017 09:30

Па цудо би и било да није тако 5.5 милиарди дуга плус 1.5 милиарди од Телекома све је то отисло у развој и тако и треба да буде....

Name

xxx

14.08.2017 09:33

Добро си перо, хајде сад узми своје лијекове

Name

Требиње

14.08.2017 09:35

Због таквих Пера из Добоха,Бањалуке,Приједора...Пропада цијела ХЕРЦЕГОВИНА ,па и ТРЕБИЊЕ !

Name

Перица

14.08.2017 09:37

А у РС су плате 350 км кад и биједа невидена

Name

запад

14.08.2017 09:39

Назалост цијела БиХ је неразвијена. И Бања Лука и Сарајево су велике селендре а о осталима је смијрсно и расправљати. Најгоре је сто је и у Србији исто. А ни Хрватска није далеко одмакла.

Name

Репо Послови

14.08.2017 09:45

Е мој Перо ухљебу један, ста то прицас? Ста те болан брига ста је и како у федерацији? И откуд теби ти податци? Погледај болан ста је твоја власт уцинила овом Српском народу? Довела до истребљања сваколиког, боље ти је да цутис...

Name

Дамир

14.08.2017 09:45

То Перо, бит ће мекиња и млаке пиве за тебе љуби те мајка :*

Name

Јојо

14.08.2017 09:50

Јаране иди мало на терапију бице ту боље

Name

Истина

14.08.2017 09:51

Ти не видиш даље од РТРС-а Сарајево има дупло више пара од цјели РС да није тако неби цјело И Сарајево ишло доле да ради и зарађује за живот. Пола источне српске ради у федерацији у горазду чак су ом фирме из горазда обезбиједиле аутобус до посла. Нама неким је Федерација извор живота само треба бити човјек и признати

Name

За Перу

14.08.2017 09:55

Перо јеси ли када исао према Тузли,Зеници?Добој југ и Тесањ су висе развијени него цијела Добојска регија.Добој данас назалост немозе презивјети без околних градова федерације.Грацаница која је удаљена 25км је висе развијенија него Добој назалост,ја сам Добојлија,а да не говорим о Тесњу.

Name

Зр

14.08.2017 10:04

Перо гледа само РТРС

Name

Оља

14.08.2017 11:11

Не моземо се ми тјесити тиме сто "бар имамо Бања Луку, Дервенту, Градиску ...". Ви, мора да сте прилицно ограниценог ума, а добро ухљебљени у неком од набројаних градова, тако да и не мозете схватити ста сте "одвалили". Ријец је "остатку" РС који једва презивљава. Људи одлазе, одлазе, одлазе ... То је "горуци" проблем и стално мора да буде у сфери интетесовања како би се насло неко рјесење. Инаце, ста це нам земља без људи.

Name

Мирјана

14.08.2017 12:13

Прије рата Бн била селендра за Лукавац а данас обрнуто Перо је у праву

Name

ре Мирјана

14.08.2017 13:49

Бијељина је била град, сад је тек обицна селендра

Name

Мирјана

14.08.2017 21:06

Ма ста ти знас ста је град

Name

Кицо

14.08.2017 09:21

Увјек им неко крив,поплаве,сусе,свијетска криза,сами за своје планте,дневнице и слузбена Аута никад нема кризе и проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попај

14.08.2017 09:24

Важно је да су политичари развили себе и своје ближње,ма мичите ми се са очију......

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.08.2017 09:26

Хоцемо слободну и независну РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2017 10:21

Гдје РУДОЊА није на власти и нема свој проценат то сукцесивно уништава.

Name

@рс

14.08.2017 10:30

Значи нити независи нити слободни? како то? Баја каже да смо ми незавина држава, да имамо политички капацитет, јес да је финсијски нешто сложенији али Баја ће штампати ваучере и дијелити сиротињи, на ваучерима ће писати, "драги мој српски народе, ове ваучере сматрајте парама"

Name

М.С

14.08.2017 11:56

Влада РС је веома одговорна за демографску и привредну политику. како мисли да задржи становништво . страшно . страшно да горе не може бити или може, шта значи да сви треба да се селимо у градове и шта онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас

14.08.2017 12:06

То значи шта, да мале општине треба уништити, становништво нек помре... Ил се исели,. зашто смо се борили, то политика коју води влада нрд. срамотно, јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опстанак

14.08.2017 13:06

Влада РС треба да стимулише инвеститоре да улаже у неразвијене, али и мерама фискалне политике да задржи становништво

ОДГОВОРИТЕ