Како је Тачерова зарадила на рату

Влада бивше британске премијерке Маргарет Тачер искористила је ирачку инвазију на Кувајт као "изузетну прилику" да продаје оружје у Заливу, пише “Гардијан”.

Свијет 14.08.2017 | 09:19
Како је Тачерова зарадила на рату
Тајни документи које је објавила Национална Архива Британије откривају како су уочи избијања заливског рата 1990. године, министри и државни службеници журили да осигурају да британски произвођачи оружја могу да искористе предвиђени пораст за потражњом војног наоружања.

Како преноси “Гардијан”, документа укључују поверљиве извештаје Алана Кларка, тадашњег министра у одељењу за набавке, одбрану и трговину, које је слао Маргарет Тачер, док је обилазио Заливске земље уочи рата.

У писму означеном као "тајна", написаном 19. августа 1990. године, неколико дана након што су снаге Садама Хусеина напале Кувајт, Кларк је написао приватни извештај Маргарет Тачер, у којем је описао очекиван одговор САД и њених савезника као "јединствену прилику" за организацију за одбрамбене извозне услуге, пише Гардијан.

Најновији годишњи извештаји из показују да је Велика Британија добила прошле године уговор вредан шест милијарди фунти, што је девет одсто светског тржишта, а половина укупне продаје је намењена Блиском истоку.

Током 10 година, извештај рангира Велику Британију као другог највецег дилера оружјем у свету, иза Америке, пише Гардијан.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар