БиХ: Умире се од болести које нису кобне

Босна и Херцеговина добила је 78 од могућих 100 бодова у истраживању о здравству у државама, које је провео Универзитет у Вашингтону.

Босна и Херцеговина 14.08.2017 | 07:55
БиХ: Умире се од болести које нису кобне
Индекс „Национални ниво приступа и квалитете здравствене његе“ показује да у нашој земљи људи и даље умиру од болести које нису смртоносне у већини развијених држава свијета.

Добар принцип

Најближе највишој оцјени је Андора, која је добила 95 поена, те Исланд, Швајцарска и Шведска. У регији је далеко испред нас Словенија, а иза нас су Македонија и Србија. Ми предводимо групу земаља у којој су Кина, Уругвај, Тајланд, Либија, Вијетнам, Панама, Венецуела, Суринам, Габон...

Према подацима Универзитета у Вашингтону, у БиХ људи умиру од тетануса, дијабетеса, великог кашља, морбила, туберкулозе, упале слијепог цријева, чира на желуцу...

Доктор Драган Стевановић из Опште болнице „Абдулах Накаш“ у Сарајеву за „Аваз“ је казао да је још прије рата један од главних критеријума за процјену стања здравства у држави смртност новорођенчади те смртност од болести које, захваљујући данашњој технологији, не би требале бити непосредни узрок смрти.

"Мислим да је ово добар принцип, јер оцјењивање броја љекара на број становника у бити не значи ништа уколико немате добро организиран здравствени систем, као што га нема БиХ. Овдје се иде на крајњи резултат и то је најбитније", истакао је Стевановић.

Додао је да ми у БиХ најбоље знамо које мјесто заузимамо те да нам не требају Американци да бисмо видјели шта нам се дешава у здравству.

Укинута клиника

"Нажалост, стање је лоше, ми посљедњих десет година не радимо квалитетна истраживањима о узроцима смрти. Немамо евиденције кретања заразних болести, па чак и регистара који би третирали дијабетес, малигне болести. Дакле, систем уопће не можемо прилагодити с оним шта је стварна патологија међу становништвом", нагласио је Стевановић.

Према његовим ријечима, други проблем је што и оно што апроксимативно знамо, као то да је дијабетес једна од водећих болести код нас и да имамо 10 одсто обољелих, не користимо и ту службу не развијамо.

"Напротив, сад је, напримјер, КЦУС укинуо клинику и направио од ње неко мало одјељење. Дакле, нисам изненађен оваквим резултатом истраживања", закључио је Стевановић.

На питање које је рјешење, каже да се треба кренути од основа, дакле, закона и структуре здравственог система у БиХ.

Недостаје вакцина, серума...

"Ми смо тетанус вакцинисали до рата, као и дифтерију. Не знам каква је данас ситуација. Знам да серума анитетаникум тренутно нема нигдје набавити у БиХ, то се тражи по цијелој држави. Серуми за уједе змија, такође, недостају, још неких вакцина нема.

Али то је посао оних који програмирају јавно здравство те власти које би требале проводити оно што се програмира, међутим, то се у БиХ не ради.

Донедавно у Сарајеву нисмо имали ни регистар здравствених радника, нисмо знали колико имамо доктора. Па о чему ми онда говоримо, о каквом систему", запитао се Стевановић..

(Аваз.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Миља

14.08.2017 06:19

Много ми је тешко кад ово читам. Тачно је све. Људи умиру од безазлених болести. Срамота. Прије свега зато што нам је здравствени систем тотално у расулу, а онда они који не могу да плате директно доктору чекају и лијече се бог зна како. Политичари су главу и душу продали врагу за велике паре и то је јасно свима. Само ми није јасно зашто се ми мали, обични људи продајемо тако јефтино па своје гласове на изборима дајемо таквим сероњима који нас, попут сидра, држена дну. Можда и нисмо заслужили боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

14.08.2017 07:23

Шкрбић Ранко је уништио здравствени систем и уништава га преко посредника и даље. Човјек без имало савјести. Ако ништа, надам се да це одговарати на другом свијету.

Name

др

14.08.2017 07:27

Много је оних који се зову докторима а знање на много ниском нивоу. Како су и гдје досли до диплома није ми јасно.

Name

Зоран

14.08.2017 07:48

Тачно Мими

Name

ре Мими

14.08.2017 08:30

Тацно је да је Србиц усмјерио здравство Српске на пут без повратка, али прави гробар насега здравства је Драган Богданиц, који је у сваком погледу гори од Скрбица!!!

Name

www

14.08.2017 06:30

БИХ се полако ал сигурно враца у камено доба, политицари се леце у приватним клиникама где ниста не фали народе устај док није касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадет

14.08.2017 06:33

Бас тако Аудијима у камено доба,то је слика здравства у РС.

Name

Ре

14.08.2017 07:55

Како људи немогу да схвате да је Србиц и други скбици све под контролом СНСДа и Додика и они управљају са свим ресурсима у РСу на овај или онај нацин. За сву муку и невољу у друству су они највисе криви.

Name

Маја

14.08.2017 08:45

Ех, мој Ре, какав народ, народ треба још ударати. Ено Агапе је пун стално. Прича се по граду да нема мјеста. Видим да каче фотографије из те кафане на фејсбуку. Толико о бојкоту и народу.Мене неће видјети.А Шкрбић је лопуза каква се ријетко видја.

Name

Ре Наја

14.08.2017 12:19

Тацно. Имам комсиницу која је факултетски образована али без посла. Прије неки дан је отисла у Агапе на пиће и јос је успјела махнути председнику којег је затекла како сједи са друством. Ја сам остао без ријеци кад сам је слусао.

Name

Пут шовинизма

14.08.2017 08:08

Из развијеног градјанског друштва у политичко-тајкунско робовласништво.

ОДГОВОРИТЕ