Свиње на путу да донирају органе

Створивши генетски модификоване свиње чији су органи погодни за трансплантацију људима међународни тим стручњака направио је корак напред у пресађивању органа међу различитим врстама, објављено је у америчком часопису „Сајенс“.

Свијет 14.08.2017 | 07:44
Свиње на путу да донирају органе
Овај потез могао би да представља револуцију у пресађивању органа јер би се генетски модификовани органи свиња, у које су уметнути људски гени, могли пресађивати људима уместо ретких органа људских донора на које се најчешће врло дуго чека.

Због сличности и компатибилности свињских органа с људским, те животиње се већ дуго сматрају погодним даваоцима за такозвану ксенотрансплантацију.

Да би се спречило одбацивање животињских органа науцници су још почетком деведесетих година прошлог века дошли на замисао да у свиње убаце људске гене.

До сада су проблем у пресађивању свињских органа представљали вируси који могу бити заразни када је реч о трансплантацији на људског пацијента.

Часопис Сајенс пише да је група научника коју су предводила двојица генетичара са Харварда, Џорџ Ларч и Луан Јанг, успешно применила методу клонирања како би отклонили гене одговорне за постојање вируса у свињском ДНК пре него што су приступили стварању 37 свињских ембриона.

Надају се да су на тај начин превладали једну од највећих препрека у овој врсти трансплантације.

Приватна компанија „Џенесис“ коју су основали Ларч и Јанг, успела је да „створи 37 прасади чији ће органи бити потенцијално добри за ксенотрансплантацију“.

Сајенс истиче да је недостатак људских органа за пресађивање толики да свакодневно у Сједињеним Америчким Државама у ишчекивању одговарајућег људског донора умру 22 пацијента.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цанки

14.08.2017 23:19

Хитно домуз мозак уградити насој домацој политицкој елити па да рокцу јос боље и да до избра забављају народне масе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Велковски

26.08.2017 06:04

У кампањи трансплантације се упорно наглашава да се органи узимају са мртвих људи што није истина. Човек умире управо чином вадјења органа. Органи са умрлих људи су потпуно бескорисни. Истина о донирању органа коју вам нико неће рећи!

ОДГОВОРИТЕ