Половна роба рај и за докторице

Службенице, адвокатице, банкарке, докторке, све оне купују у нашим радњама, хвале се власници трговина половне робе, које ничу на сваком кораку, па их тренутно у Добоју има 35.

Република Српска 14.08.2017 | 07:27
Половна роба рај и за докторице
"Има једна банка, све жене из те банке купују код мене, само што неће рећи да је купила у радњи половне робе, него да је донијела тетка из Њемачке. Њима иду кожне чизме, бунде, сада иде нешто маркирано, њима се мора одвојити ташна и тако те ствари јер оне су мало 'јаче', мада ја више волим када ми дође просјечан грађанин као и ја", прича Амела Хускић, власница "половњака", једна од ријетких која је пристала на разговор.

Прва радња половне робе у Добоју отворена је 2002. године, сваке наредне је отварана још по једна, а права експанзија "половњака" услиједила је након катастрофалних поплава 2014. године.

Од тада се, према подацима овдашњег Занатско-предузетничког удружења, све више затварају бутици са стандардном робом, а све више је сецонд ханд радњи, па их је 2015. отворено чак једанаест.

За марку, двије, три у њима се може купити одјећа, обућа, али и техничка роба, намјештај, алат, а управо цијена, али и квалитет су разлози због којих све више Добојлија пазари у овим радњама.

"Купујем мајице, панталоне, тренерке, шта нађем. Обична мајица, најобичнија, у трговинама је пет КМ, а овдје је марка. Квалитетније је", каже госпођа која је затечена док обилази радње с половном робом.

"Купујем брусилице, бушилице, тако то. Може се потрефити добра ствар, баш сам прије три-четири године купио једну брусилицу и није још изгорјела. Ипак у 'половњаку' има маркираних, добрих ствари", наводи Перо Јовановић.

У радњу ми долазе купци чак и из Хрватске, похвалила се радница једног "половњака", која је у вријеме наше посјете услуживала двије дјевојке које су се чак из Бијељине запутиле у Добој да обнове гардеробу.

"Сада ће сезона за дјецу, па ће већином тражити дуксеве, хлаче, мајице, ранце", испричала је радница, која није дозволила да фотографишемо радњу нити је хтјела открити одакле стиже роба која се нуди. У сецонд ханд радњама купујем јер немам пара да купим нешто ново, жали се Винко Предојевић, којем није проблем што је одјећу коју купује неко већ носио, а када има прилику, каже, пазари и техничку робу. "

Нема се пара, морамо тако. Купио сам у 'половњаку' фрижидер и веш-машину и још раде. Куповао сам и нови, али једва састави гаранцију", испричао је Предојевић, који је редовна муштерија у овим радњама.

За Добој је пуно 35 "половњака", кажу поједини власници, јер грађани немају новца ни за ту робу, а зашто се трговци одлучују за промет половне робе иако су намети за све исти, није јасно ни у еснафском удружењу.

"Често се и ми питамо да ли све то пролази кроз легалне токове опорезивања код увоза и којим то токовима све долази, ми то не можемо да контролишемо, али очигледно да нешто постоји, неки разлог постоји да је све већи број таквих радњи", изјавио је Радомир Божичковић, предсједник Занатско-предузетничког удружења.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Доктор

14.08.2017 06:56

Нормално. Ста мислите? Једна докторица поцетник има плату 600 еура. Специјалиста око 800.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

14.08.2017 07:20

Само Додик и његови купују оригинал.Народ плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрсган

14.08.2017 08:55

Долази ли у куповину градонацелник Обрен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

14.08.2017 12:12

Нећемо ми још мало моћи ни у половну робу како нам клижу плату...али каква држава таква и гардароба,могла бих у гуменим опанцима прошетати колико ми је стало шта народ мисли о мени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

14.08.2017 15:10

И тиме се поносите? Сто смо толико ниско пали да немоземо ни ново купити бар вецина ово је срамота дрзава, дрзава јада и бједе, туге и цемера цитава босна а ви се хвалите срамота....

ОДГОВОРИТЕ