Папа Фрањо воли Владимира Путина

Ратоборни Владимир Путин је нашао новог пријатеља и то у човеку мира – папи Фрањи, пише портал Политико.

Свијет 13.08.2017 | 17:56
Папа Фрањо воли Владимира Путина
Како се наводи, све је почело када је одлучено да ватикански секретар, кардинал Пјетро Паролин, отпутује у Москву, 20. августа, на састанак са патријархом Кирилом.

“Четвородневна посета, прва таква од руске анексије Крима, нови је корак у покушају да се дође до пријатељства, након што је 2013. године папа упутио отворено писмо Путину у ком је изразио да се противи америчкој војној интервенцији у Сирији“, пише Политико.

У писму је папа затражио дозволу од Путина да се моли за њега и то је вероватно дирнуло руског лидера или бар тако мисле аналитичари.

“То питање, неуобичајено за дипломатска писма, било је препознавање хришћанског у Путину. Он није оклевао, захвалио се папи на писму, а неколико месеци касније се и сусрео са њим. Разговарали су више од 50 минута, док је папа рециомо са Доналдом Трампом причао свега 29 минута“, додаје Политико.

У тексту се наводи да је видљивост веза Москве са Ватиканом важна за Путина како би себе приказао као светионик моралности и традиционалних вредности, за разлику од Европе која је све више секуларна.

“Пријатељске везе Москве и Ватикана су знак да Кремљ није изолован, иако се налази под санкцијама. Отварање Ватикана помаже руском вођству да развије односе са Италијом, једним од највећих пријатеља у Европској унији“, додаје се.

Иако се Москва често сматра “трећим Римом“ и “центром империјалистичког хришћанства“, за Римокатоличку цркву су везе са Москвом шанса за успостављање јачег присуства у Русији, после века који је обележен успоном и падом комунизма и атеизма.

(Политико)

Коментари / 0

Оставите коментар