Циљ побољшати положај Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да декларација о очувању српског народа, коју ће припремити Српска и Србија, неће бити пуко слово на папиру, већ програм за дугорочно систематско дјеловање у корист српског народа.

Република Српска 13.08.2017 | 13:25
Циљ побољшати положај Срба
"Република Српска и Србија даће све од себе да тако и буде. Да дођемо до рационално утемељене декларације и да онда енергично радимо на њеној реализацији", навео је Додик у ауторском тексту за данашњу београдску "Политику".

Он је поновио да декларација неће бити уперена ни против кога, нити на било чију штету, већ да је жеља ове генерације политичара у Српској и Србији да напокон побољшају незавидан положај Срба, прије свега у земљама бивше Југославије.

"Зашто европске институције и европска заједница багателишу тешку позицију нашег народа, гдје је он постао мањина, а његова култура остала већина", рекао је Додик и поставио питање зашто се принципи на којима почива модерна држава, а то су поштовање мањинских права, не примјењује на Србе?

Додик је питао и "ко се то боји најављене декларације Србије и Српске о дјеловању за опстанак српске нације и српског народа и зашто се диже повика на декларацију, која неће бити ништа ново и неосновано и која је јавна, те представља унутрашње питање српског народа и његово суверено право да као народ одлучује о својој судбини?"

Он је поновио да декларација нема никакве аспирације за преуређење држава, али има аспирацију да упозори да европска конвенција дозвољава да се, на примјер, Србима у Словенији да статус националне мањине, а да се у Хрватској ријеше отета имовинска права, гдје је Србима одузето 40.000 станова, док су у Републици Српској сва станарска права враћена.

Додик је навео да се Србима у Хрватској дугује 50.000 пензија, динарска и девизна штедња, да је онемогућена накнада штете за уништену и несталу имовину. Предсједник Српске истакао је да у Хрватској Србима треба да се омогући коришћење ћирилице, а у Црној Гори спријечи угрожавање статуса Срба и анулирање српског језика.

Додик је напоменуо да у БиХ Срби имају своју државу, али да постоје проблеми са њеним статусом, као и са аспирацијама за њеним укидањем, те додао да је видљиво да је у Сарајеву некада живјело 157.000 Срба, а сада само 1.333, као и да су видљиви насртаји на територијално третирање језика.

"Хиљаду је разлога да Република Српска постоји, јер без ње у БиХ нема слободе за српски народ. Она штити и своје културно насљеђе, језик, а понајвише ћирилицу", констатовао је предсједник Српске. С друге стране, напоменуо је он, док Срби покушавају да заштите своју културу, језик, право на очување идентитета, са разних страна, па и из ЕУ, олако оптужују Србе за националистичке аспирације.

"На тим основама биће дефинисана и разрађена декларација за опстанак српског народа", појаснио је Додик. Он је истакао да је српска борба за независност и слободу у посљедњих 200 година "била оригинална, за разлику од комшија, који су лако прихватали вазалски однос".

"Ми смо се у исто вријеме, у односу на велики Запад, борили за једна и за друга права и сада, наједном, када желимо декларацију у којој послије свега желимо законски да обезбиједимо културна и мањинска права, тај акт добија атрибут национализма", навео је Додик.

Он је оцијенио да ће парадокс опстанка данашње Србије, а тиме и српског народа, бити велики изазов у будућности и да је питање како ће се Србија одбранити од судбине пропалих Југославија. "Никако другачије, него програмском синтезом културе, језика и свега другог што одређује један народ", истакао је предсједник Српске. Подсјетивши на Темишварски сабор, први у историји формалног уобличавања жеље српског народа за слободом и независношћу, Додик је истакао да су ту борбу за слободом и независношћу карактерисала два приступа.

Он је рекао да један од њих негира оригиналност српске државе, оптужујући је да су Србија и српски народ "пуки имитатор западноевропског стила формирања државе", а њихови насљедници "тврди либерали" данас би најрадије да се избришу трагови за слободу и независност.

Додик је питао "како се једна земља, која је послије Првог српског устанка била кнежевина, па онда краљевина једне и друге династије, на жртвеник историје Првог свјетског рата ставила све што је имала, па предводила у стварању четири Југославије, може назвати копијом европске државе?".

"Управо наше комшије, у новоствореним државама, баштине нашу жртву /борбе за слободу и независност/, али управо у тим државама укидају чак и мањинска права и обавезе на којима Европа инсистира", истакао је Додик.

Извор: Политика

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

ННН

13.08.2017 11:31

Пресднице де појацај мене са једно 5000 еура био би ти захвалан хвала унапред твој вјерни гласац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

13.08.2017 12:11

Да није трагично... Додиг(к) ствара план за спас Срба... Земљо отвори се! Какво је ово лудило!

Name

Апсурд

13.08.2017 12:20

Највећи абсурд да двојица српских политичара који су у последњих 25 година највише развалили Србски народ сада (наводно) раде на побољшању положаја Срба. Па шта су радили до сада? Ко је навалио Србима са обадвије стране Дрине огромне дугове, распродао тајкунима национално благо, подредио све себи, развио култ личности...?

Name

Кики

13.08.2017 12:31

Хоце Милорад да отвори представниство Српске у Пристини. Кељменди би преузео функцију и роба би несметано исла у ЕУ. То би била права финанцијска ињекција.Ако буде све исло како треба за 3-4 године Српска це бити Свајцарска.

Name

Мрцевци

13.08.2017 12:44

ЊЕГОВО ЈЕ СВЕ ПРОКЛЕТО ЈЕР ЈЕ СВЕ ДО МАРКЕ ПОКРАДЕНО И НАРОД ГА КУНЕ СВАКИ ДАН .ЗНАЈУ ДОДИКОВИ ДА НЕМАЈУ СРЕЦЕ У НЕКИМ СТВАРИМА А ЗНА И НАРОД КАКВУ КЛЕТВУ ДОДИКОВИ НОСЕ И ОПЕТ НЕЦЕ ДА СЕ ДОЗОВУ ПАМЕТИ.

Name

Босњо

13.08.2017 12:47

Благо србима кад имају оваквог заститника

Name

лајкуј

13.08.2017 13:56

Херцеговина је уништена од СНСД-ог кадра,то можете видјети у већини општина

Name

Пендула

13.08.2017 14:03

Гдје год Срби нису прихватили да буду мањина ,настрадали су,бојим се да це и у Босни тако проци ако Баја настави лупетат !

Name

Видовити Љубинко

13.08.2017 14:17

У кристалној кугли видим да це прица о декларацији дозивјети свој врхунац током предизборне кампање 2018. године. У медјувремену не видим ниста друго осим гаца на стапу, мало сатора и млаке пиве.

Name

Ре Мрцевци,

13.08.2017 14:53

Богами ,видисе да из тора ниси мрднуо ,одкад се роди, цути не срамотисе "народ нема за хлеб :а ти о сwици,прекрсти се ;левом и десном, заболе ме, уфффф.

Name

Није него

13.08.2017 11:38

Шта смо ми богу толико згријешили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2017 12:07

Ста год је Додик покусао да спаси пропало је! Куку нама!

Name

Лопн

13.08.2017 13:38

Ти унисти србе својом глупом прицом о српству ти немозес том прицом никог ујединит ни задрзат сдс зивио

Name

Гиле

13.08.2017 13:42

СТО КУКУ НАМА? ИМАЛИ СМО ДЕЦЕНИЈУ РЕФЕРЕНДУМА, А САДА ЦЕМО ИМАТИ ВИЈЕК ДЕКЛАРАЦИЈА. ОВО ЈЕ ЗА СКИНУТИ КАПУ, ЗНА ВЛАДАТИ НАРОДОМ.

Name

свашта

13.08.2017 11:43

Само га ти немој побољшавати , мајке ти , ако ти будеш се питао за положај Срба сигурно ћемо нестати . Само ти се макни и одмах си дао огроман допринос положају Срба .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

13.08.2017 11:52

Е па неце моци ове ноци . Он управо трази темељ гдје би опет могао да гради оно сто ие запоцео. А тај темељ је ова иницијатива. Са тим овај је у стању И Србију увуци у проблем да би своју г... спасио.

Name

ЖУЋО

13.08.2017 11:58

РЕ СВАШТА. ТАКО ЈЕ, АЈДЕ ТИ ОДАВДЕ И ПОВЕДИ СВУ ОВУ СВОЈУ КЛИКУ, ТАКО НАМ ЈЕДИНО МОЖЕШ ПОМОЋИ, МОЛИ ТЕ СРПСКИ НАРОД. ИЛИ ВИ ИЛИ ОДОШМО МИ, НЕМА ДРУГОГ РЈЕШЕЊА. ПУСТИ ВИШЕ РАЗНОРАЗНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ,РЕФЕРЕНДУМЕ И ПРОДАВАЊЕ МАГЛЕ

Name

Утопија

13.08.2017 11:48

Благо нама кад о нама брине оваква громада,ауу јбт! поправи ти полозај у РС а не да сви бјезимо тамо негдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

13.08.2017 13:28

Најбољи положај Срба је у Бечу, Чикагу, Сиднеју...

Name

економија

13.08.2017 11:51

Најбоље ћеш га побољшати кроз економију, повецај плате које нису повецане ко зна откада, а цијене скацу ли скацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.08.2017 11:51

ПСИХОЛОШКИ РАТ ЈЕ ВЕОМА ОПАСАН О ТОМЕ СЕ МАЛО ПРИЧА И ПИШЕ НАЈ ВИШЕ СЕ БОЈЕ СРБИ КОИ СЕ БАВЕ ПРЉАВИМ РАДЊАМА. ОБИЧНИ НАРОД НИТИ ТРЕБА ЧУВАТИ НИТИ СЕ БОЈЕ У СТВАРИ ЊИХ НЕ ПРИМЈЕЋУЈУ НИ ЊЕГОВИ КОИ ТРЕБАЈУ О ЊИМА МИСЛИТИ А КАМОЛИ ДА НАС ШТИТЕ ДАЛЕКО ИМ КУЋА.УВИЈЕК СЕ ПИТАМ ЗАШТО ЈЕ ХДЗ И СДА ОПСТАО А ИЗ СДС СУ СВИ ПОБЈЕГЛИ ТО САМО ЗНАЈУ ОНИ КОИ СУ НА СЦЕНИ.СРБИ СУ ВЕОМА ИНТЕРЕСАНТНА НАЦИЈА КОЈА УВИЈЕК ТРАЖИ КРИВЦА У ДРУГИМА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасе

13.08.2017 13:25

Па гдје си забринуо сам се не лупетас вец пар дана . Инаце прави си бисер.

Name

Драгутин

13.08.2017 11:51

Тако је друже преседниче,јер једино је Додик обишао Гаравице код Бихаћа 06.08.2017-те, где су хрватске и муслиманске усташе убиле 12.000 Срба?Кад су ови из опозиције РС-е одали почаст у било ком делу БиХ страдалим Србима у периоду 1941-1945 од стране хрватско-муслиманских усташа и ханџар дивизије, која је изводила невиђене покоље над Српским становништвом преко Дрине?Кад?Једино се Додик сећа и одаје почаст невиним монструозно убијеним Српским жртвама на простору БиХ од стране усташа и ханџар дивизије!?Позвао бих претставнике Српског народа да обиђу и јаме око Ливна и Мостара где су бацани Срби у периоду 1941-1945-те као и све друге локације у ФБиХ где су мучени и убијани Срби у периоду 1941-1945 и да се подигну споменици тамо...Прави патриота који се брине о Српским интересима на простору целе бивше СФРЈ...Али није он крив што је стање лоше у РС-ој и што су мале плате и пензије и што људи одлазе,јер свуда је тешко,али што се тиче патриотизма скидамо му КАПУ за то,увек и свуда сме да брани Српство и спреман је да каже свима и у лице све чак и оно што други мисле и прећуткују,он једино сме да каже,а такви људи нама Србима баш и требају!!!Велики је заштитник Српског народа на Балкану и бошњаци морају више да слушају његове крритике,јер то је за њихово добро...Додик је покушао и бошњацима да покаже шта је истина и да им покаже шта су и ко су и какви су били они и њихови преци???То је фер и поштено!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

13.08.2017 12:17

ЗАТО ЈЕ ДРАГУТИНЕ ЗАДУЗИО ЦОВИЦА ДА СТИТИ СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ НА ДРЗАВНОМ НИВОУ. ПАМЕТАН СИ ТИ ДРАГУТИНЕ, ОН ЈЕ НАЈВЕЦА ЗРТВА У ИСТОРИЈИ СРПСКОГ НАРОДА, СВАСТА ЈЕ ПРИЈЕ ДЕСЕТАК ГОДИНА ИМАО, А САДА НЕМА НИСТА. СВЕ ЗРТВОВАО ЗА ДОБРО СРПСКОГ НАРОДА, ПАМЕТНИ ДРАГУТИНЕ.

Name

Зоки

13.08.2017 14:40

Драгутине,ја стварно мислим да ти морас да мијењас дрогу или дилера,јар ти не зивис у овом свијету.Заболе мене које коме гурао прст у око у прослости,мене боли то сто моја дијеца и многа друга напустисе свој дом и одосе у бијели свијет да буду тудје слуге за кору хљеба.Сит сам ја Патриота који доведосе овај Народ на руб Егзистенције,а ти Дидика и слицне њему води куци па нек ти праве деклерације и прицају прице о прослости,а будуцност цемо сами себи бирати,а не Додик и слицну њему.

Name

Требиње

13.08.2017 16:56

ДРАГУТИНЕ,ДОДИГ-ДОДИК ЈЕ ПОСТАО СРБИН ЗБОГ НОВЦА.А,ЂЕД МУ ЈЕ ПРЕСО У ПРАВОСЛАВЉЕ,ОНИ СУ ХРВАТИ ! ТАКО ДА НИКАДА У ЊЕМУ НЕМА СРБСКО НИТИ ЦЕ БИТИ .

Name

АЛБАТРОС

13.08.2017 11:56

ПОСЛИЈЕ ДЕЦЕНИЈУ НА ЦЕЛУ СРБА, ИЗЈАВА ЦИЉ ПОБОЉСАТИ ПОЛОЗАЈ СРБА. ПИТАЊЕ, ДА ЛИ ЈЕ КВАЛИТЕТ ЗИВОТА СРБА У СРПСКОЈ БИО БОЉИ ДАНАС ИЛИ ПРИЈЕ ДЕСЕТ ГОДИНА. КОМПАРЦИЈА, ИСТО КАО КАД БИ ВУК РЕКАО ДА ТРЕБА ЦУВАТИ ОВЦЕ И ЈАГЊАД. НАРОДЕ ОЦЈЕНИТЕ ДА СТЕ ИЛИ НЕ ОВЦЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

израел

13.08.2017 12:00

Односи се побољсавају само добром спољњом дипломатијом и отварањем представностава у братским нам земљама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бин

13.08.2017 12:33

ДОДИК МИЛОРАДЕ НЕМОЈ НАС СТИТИ РАДЕ ЦЕМО НА СТРЕЉАЊЕ.МИ ТЕБИ И ТВОЈОЈ МАФИЈИ НЕЦЕМО БИТИ РОБОВИ.ХВАЛ ТИ СТО НАС НАПРАВИ БИЈЕДОМ У КОРИСТ СЕБЕ И СВОГ ПОТОМСТВА.БРАНИ ЛУКУ, ГРИГОРИЈА, СПАСАНА, СИНА И ЦЕРКУ,НИКОЛУ СПИРИЦА И ЗЕЉКУ ЦВИЈАНОВИЦ КОЈА БАЛОНИМА ПРАЈД БОЈЕ У ПОРТИ ХЕТЦЕГИВАЦКЕ ГРАЦАНИЦЕ ТИХО УВОДИ ПАРАДУ ПОНОСА А ГЕИГОРИЈЕ БЛАГОСИВА.ЕВО ТЕБИ РС И ТВОЈИМ ЛОПОВИМА МИ СЕ ИСЕЉАВАМО КАО ПОЛИТИЦКИ ЕМИГРАНТИ ГОРЕ НАМ ЈЕ НЕГО У СИРИЈИ

Name

Миле издајицо

13.08.2017 12:16

Остави нас на миру.Хајде одакле си досао

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

13.08.2017 12:35

Па ти, Миле, не знас побољсати полозај ни тој сацици Срба којима газдујес, а водио би свјетску и европску политику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је баја

13.08.2017 12:39

И ми БХ Бошњаци ће мо ту исту декларацију написати са Бошњацима Санџака, само ће мо у њој промијенити националне одреднице, јел поштено. ПС. хоћу да кажем да се ради о јефтином политичком спину који нема никакву сврху, није ми јасно како Вучић насиједа на ове додикове трикове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тета Ангела

13.08.2017 12:39

Не дирајте ми Милу. Он годинама мукотрпно ради на побољсању полозаја Срба, јер нама у Њемацку сваке године посаље по 10 000 Срба, па им се побољса полозај. Ниста није слагао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

13.08.2017 12:40

ТИ СИ ПОБОЉСАО СЕБИ И СВОЈОЈ БЛИСКОЈ ФАМИЛИЈИ И ПОЛОЗАЈ И СТАНДАРД ТАКО ДА ТИ НИ ПРАУНУЦАД НЕМОРАЈУ НИСТА РАДИТИ А НАС СИ УКОПАО ТАКО ДУБОКО ДА НАС НЕЦЕ ИЗВУЦИ НИ ПЕТ ГЕНЕРАЦИЈА УНУЦАДИ И ПРАУНУЦАДИ .ИДИ ЦОВЈЕЦЕ ВИСЕ КАКО ТЕ НИЈЕ СРАМОТА СПОМЕНУТИ РИЈЕЦ СРБСКИ .ТЕБЕ ТРЕБА ПРОТЈЕРАТИ ИЗ ДРЗАВЕ КАО НЕПРИЈАТЕЉА Бр1 И ЗАБРАНИТИ УЛАЗАК У Р.С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

13.08.2017 13:10

Све што овај предсједник говори,предлаже ,иницира је чиста манипулација у сврху предизборних активности и за његову личну промоцију а са циљем како поново преварити овај народ и освојити изборе,сачувати власт и сачувати себе и своје сараднике од робије,Све је само лаж и превара,нема ту искрене и патриотске борбе за српство,православље и ћирилицу,Ако имаш трунку искрености и морала за почетак ћирилизуј БАЊАЛУКУ, или бар министра Богданића научи или натјерај да се потписује ћирилицом.Буди мушко па затражи од хрватске владе да ти врате јасеновачку грађу или поднеси тужбу против Хрватске за ратни злочин и штету за Мркоњић Град.Дјела,дјела а не само празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

13.08.2017 13:28

Каква мањинска права?? Срби су констутивни у БиХ и Милорад се треба бавити Србима у БиХ а не у Јапану и Вијетнаму Опет глупости на сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

13.08.2017 13:43

ЗАР ТА БУДАЛЕТИНА ПРАВИ НЕКАКАВ ПЛАН ЗА СРБЕ О ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ. ОН ПРАВИ ПЛАНОВЕ КАКО ИЗБЈЕЦИ ЗАТВОР И НИСТА ДРУГО. ГОРЕ СУ БУДАЛЕ НОВИНАРИ КОЈИ ВОДЕ СА ЊИМ ИНТЕРВИЈУ. ВЈЕРОВАТНО ЈЕ НОВИНАР БИО ЛАЗАНСКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

13.08.2017 13:56

Па зар Ви Господо не кузите намјере Додика.Он це завалити Вуцицу за пар година,његови апетити су велики,он зели уједуњење РС и Србије,гдје би он добио подрску Народа за ту заслугу и уједно постао Предсједник уједињење те двије земље,а Вуциц би отиса низ воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

13.08.2017 14:29

Исо Додик улицом и види како једна бака пала. Помогне он њој, а бака на то: – “Јао хвала ти, ста могу да ти дам за узврат?” Додик: “Па зар ме не препознајете, па ја сам председник РС… Имам све сто ми треба, али ако бас хоцете да ми уцините несто за узврат, онда на следецим изборима дајте један глас за мене.” Бака: “Јели сине зар ти ниси видео да сам ја пала на дупе а не на главу??!!!”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неразумем ,

13.08.2017 14:49

Свугде има срба по свету,нико их не понизава зајебава " идес радис вратисе породици ,никога не понизуј ,постуј закон "и нема проблема,овај додик само неке непријатеље измисља и трази ,имам пуну главу тога ја немам проблема сви добри самном ,стада казем :редовно плацу добијам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

13.08.2017 17:32

Тако је пријатељу само лажу народ ама.бас сви

Name

456

13.08.2017 18:39

МИЛОРАДЕ НЕКА ПОЦРКАМО ТИ НАМ НЕМОЈ ПОМОГАТИ.ДОТУЗИО СИ ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ.ОФАРБАЈ СЕ И ЦЕКА ЈУ ТЕ ЗЕНЕ НОЦИ , ПУСТИ НАС НА МИРУ А РАЦУНЕ ПОЛСЗИ СПАСОЈУ ЗЕЉКОВИЦУ.

Name

6

13.08.2017 18:40

Миле што си ово Галијасевица угасио сад це терористи, дижи ЛУКАЦА.

Name

Т

13.08.2017 20:47

МИЛОКРАДЕ писај и на спасавање,паметније је јутро од вечери.

Name

Браво

13.08.2017 20:00

Једини Србин.Тако је Предсједнице.Само једна дрзава .Једино су Србе раскомадали.Али полако.Комадали су и раније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРВО МИ

14.08.2017 06:19

АЈДЕ ТИ СПАСИ СРБЕ У РС ОД ОТКАЗА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ НЕИМАСТИЊЕ И НЕМОГУЦНОСТИ ЗИВЉЕЊА ДОСТОЈНОГ ЦОВЈЕКА ПА ТЕК ОНДА ПРИЦАЈ О СРБИМА У СЛОВЕНИЈИ И ДРУГДЈЕ,КОЈИ У ОДНОСУ НА НАВЕДЕНЕ ЗИВЕ КО БУБРЕГ У ЛОЈУ.ЗНАЦИ СРЕДИ СВОЈЕ ДВОРИСТЕ ПА ИДИ ДАЉЕ,Е МОЈ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ..

ОДГОВОРИТЕ