Трамп 1999: Средите Кореју

Амерички председник Доналд Трамп запретио је севернокорејском вођи Ким ЈЏонг Уну да ће зажалити ако буде напао Гуам.

Свијет 12.08.2017 | 20:41
Трамп 1999: Средите Кореју
"Ако било шта учини у правцу Гуама или неке друге америчке територије или неког америчког савезника, он ће то заиста врло брзо зажалити", рекао је Трамп на неформалној конференцији за новинаре у Бедминстеру у Њу Џерсију, где се налази на одмору.

То је само наставак оштре реторике између Вашингтона и Пјонгјанга последњих дана.

ЦНН је објавио снимак из 1999. године на којем Трамп коментарише севернокорејски нуклеарни програм.

Како је јасно из интервјуа, Трамп је и тада заговарао политику ниске толеранције према Кореји предлажући да с, ако пропадну преговори, хитно предузму "драстичне мере".

"Погледајте Северну Кореју, израђују пројектиле какве никад нико није видео и за нас је боље да учинимо нешто око тога", рекао је Трамп 1999.

"Ово ћу рећи. С њима треба да се разговара и ако не успемо да их зауставимо у томе што раде, онда треба предузети драстичне акције. Јер, ако их не средите сада, имаћемо огромних проблема за пет година када ће они имати више пројектила него што их имамо", рекао је Трамп додавши да уопште није упитно да Северна Кореја развија свој нуклеарни програм.

"Северна Кореја је потпуно ван конроле. Боље је имати веома озбиљан разговор са њима, а ако је потребно треба предузети неке драстичне мере или ћете ићи њима за пет година када буду имали више нуклераних бојевих глава него што имамо ми", додао је он.

На питање новинара да ли под драстичним мерама мисли на превентивни напад какав је, ан пример, Израел спровео осамдесетих када су посумњали да Ирак развија нуклерани програм, Трамп је навео да је оно што је Израел урадио "фантастично".



Извор: Индеx.хр

Коментари / 0

Оставите коментар