Ловац на терористе ИД

Масуд Акил је био заробљеник ИД у Сирији. Послије бјекства у Њемачку, овај Курд је схватио да у тој земљи али и другим европским земљама има терориста, па је почео да их прогони.

Свијет 12.08.2017 | 13:54
Ловац на терористе ИД
Његови прсти лете преко тастатуре лаптоп-рачунара, хар диск је пун информација о могућим терористима ИД.

Масуд Акил тражи снимке Фејсбук-профила које је направио док је један осумњичени помагач ИД, непосредно послије свог бјекства у Европу, још релативно отворено писао о својим радикалним ставовима.

Данас је профил човјека којег је упознао још у Сирији – недоступан.

"Не бисте вјеровали колико су многи од њих у почетку били отворени", каже овај 24-годишњи Курд. Он је као избјеглица преко Балканске руте дошао у Њемачку и морао да установи да је такозвана Исламска држава већ била ту – а са њом и саборци његових најгорих мучитеља.

Јер, 2014. и 2015. године, он је био заточеник исламиста у шест затвора у Сирији. Отет је на једном путу, заједно са својим колегом Фархадом. Тај пут се тада није налазио под контролом ИД, што значи да су се терористи били усудили да продру далеко ван "своје" територије – у подручје Ројаве на сјеверозападу Сирије, које се налазило под контролом курдских јединица.

Много тога говори у прилог претпоставци да је неко дојавио исламистима да ће тим путем да се провезу два курдска новинара. Јер, Масуд и његов партнер Фархад Хамо нису били баш непознати. Они су готово 20 мјесеци непрестано извјештавали са курдских подручја за своју телевизију.

Курдско вођство у Ројави је успјело да унеколико стабилиизује територију и да се етаблира као најважнији противник ИД.

Између осталог и зато што су у залеђини имали помагаче: ПКК у Турској. Јавна је тајна да су турски Курди као први послали оружје својој браћи у Сирији. Данас су борци "Јединица за народну одбрану" (YПГ) дио западне антитерористичке алијансе под вођством САД.

А њихово познавање развоја Исламске државе злата вриједи: Исламисти су стално врбовали нове борце, или, како каже Масуд Акил: "Људе који су живјели у пустињи, без школе. Сиријска влада је такве увек игнорисала. Тако су ти људи живјели без икакве основе за нормалан живот; такви људи прихватају сваку радикалну мисао. ИД је то знао и намјерно се окомио на њих."

Тако се Масуд Акил са својим партнером Фархадом Хамом нашао у затвору исламиста. "Испитивали су ме и мучили. Тукли су ме по ногама, по леђима. Ударали ме по лицу, вукли за косу и викали да сам невјерни Курд и да све Курде треба побити. Док је био у затвору, неки шпијуни ИД који су се налазили међу затвореницима су причали о својим злодјелима, помињући разне детаље којих се Масуд сјећа и данас."

Један дио мојих извора је оно што сам сам чуо у затвору - од припадника ИД и цивила који су познавали многе припаднике ИД. Те информације су ми помогле да нађем неке осумњичене, потенцијалне терористе, који су 2015. и 2016. побјегли у Њемачку".

Масуд је у затворима ИС преживио 260 дана да би на крају био ослобођен у једној размени заробљеника, а посље тога је побегао у Њемачку.

Драгоцјено знање Из Сирије је са собом донио и прецизне информације, толико прецизне, да и стручњаци као што је психотерапеут Јан Кизилхан сматрају да су његови извјештаји врло кредибилни.

Кизилхан је професор у Баден-Виртембергу и стара се о курдско-језидским женама које су се ишчупале из заробљеништва у ИД и сада живе као избјеглице у југозападној Немачкој.

И заиста, оно што полицији могу да пренесу избјеглице данас се врло озбиљно схвата. Федерални уред за борбу против криминала не жели да коментарише појединачне случајеве.

Њемачке власти су тек сада схватиле колико је важно знање стотина хиљада сиријских избеглица које су 2015. дошле у Немачку – преко Балканске руте.

Извор: Независне новине, Деутсцхе Wелле

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ззз

12.08.2017 12:06

Они ће и остати у Њемачкој а БХ држављане ће враћати назад у БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззз

12.08.2017 12:42

Њима ће се у немачкој прикључити држављани Бих,не само бошњаци већ и Срби и Хрвати који масовно прелазе у конвертите

Name

Не код нас

12.08.2017 16:48

Вазно је да код нас нема посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курди и криминал

12.08.2017 20:23

Знам једног који је трговао дрогу у врецама. Кад су га ухватили на норвеској граници он је одао све Курде у ланцу трговине дроге.успјео је да заведе Норвезанку сефицу у затвору. Игром слуцаја сам цитала њена љубавна писма која су греском послана његовој зени. Скоро неписмена у то доба. Науцила сам је цитати и писати док је он био у затвору. Она је мене науцила све курдске лоповлуке и да ником не вјерујем. Хоцу реци, тај хадзија сједи на двије столице и ко висе плати.нема разлике измедју Курда и ста ви писете о ИД.

ОДГОВОРИТЕ