Законом против непотизма у БиХ?

Закон о моралности политичког живота, који не допушта политичарима да запошљавању чланове својих фамилија, изнимно би био потребан друштву заробљеном у корупцији, какво је наше, но нема било каквих конкретних назнака да ће један такав закон у будућности и бити усвојен.

Босна и Херцеговина 12.08.2017 | 09:46
Законом против непотизма у БиХ?
Овакав закључак произлази из ставова представника бх. власти и аналитичара на вијест да је парламент Француске усвојио документ којим се, у случају његовог кршења, чак предвиђају и казне од три године затвора и 45.000 евра.

Наиме, ово је само један из сета (обећаних) закона новог француског предсједника Еменуела Макрона, којим се министрима, посланицима и представнициома локалне власти забрањује да запошљавају супружнике, родитеље и властиту дјецу.

У случају БиХ ствари су кудикамо компликованије, с обзиром на увријежено мишљење да непотизам и корупцију управо креирају они који законима владају. Посланик СДП-а у парламенту БиХ Саша Магазиновић сматра како је повратак морала у политику неопходан да би држава кренула напријед. У овом случају, он је чак и оптимиста.

"Подржавам све облике сваке врсте борбе против корупције. Кад би се сличан закон појавио у Парламентарној скупштини БиХ, вјерујем да би постојала већина да га усвоји", истиче Магазиновић.



За разлику од њега, Лазар Продановић, посланик СНСД-а, изражава скептицизам по том питању.

"Не вјерујем, нажалост, да би у БиХ било спремности да се тако нешто подржи. Што се мене тиче, ја немам никакве дилеме да бих један такав закон подржао", каже Продановић.

И Садик Ахметовић, посланик Независног блока у парламенту БиХ, сматра да је БиХ један овакав закон неопходан.

"Чак мислим да и државну службу треба рестартовати како би отпали они који су дошли управо на такав начин, или као страначки кадрови", истиче Ахметовић.

Славо Кукић, професор и политички аналитичар из Мостара, наглашава димензију зрелости француске демокрације, но изражава и увјерење да у БиХ овога тренутка такав закон не може проћи.

"Нисам оптимиста да се с тим може рачунати све док овом земљом управљају они који су је у претходних 27 година девастирали и на начин да су државне органе, управе, агенције и предузећа претворили у мјеста запослења уже и шире фамилије и чланова властитих странака", истиче Кукић.

Слично размишља и Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, која поставља питање ко би, заправо, усвојио један овакав закон?

"Садашња генерација политичара којој је непотизам сасвим нормална и разумљива ствар сигурно не. Ко би урадио притисак да се усвоји један такав закон? Покоји медиј и појединци који би потом били оптужени да су непријатељи друштва. Друштва које почива на непотизму", закључује Топићева.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Скоро па гладан а нимало глуп

12.08.2017 08:08

А ко це доњети и испостовати тај закон?? Јел они који га крсе све ове године... Дајте молим вас немојте а и не морате луде правити будалама,то цините вец дуго и јавно тако да само напријед у нове побједе нико вам ниста не мозе...А умјесто тог закона донесите онај о уједињењу свих партија јер сте исти у свему а и приватно се лијепо друзите...неморате се трудити знамо ми све а и губите вријеме и новац састанцењем па боље купите неко ново слузбено ауто или уредите по неку канцеларију или идите на слузбени пут у неку егзотицну дрзавицу или улозите унеко од и за вас корисних стварцица...само полако и без стреса и представе за јавност..јавност одавно све зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

12.08.2017 08:36

ПИСИ ПРОПАЛО БЕЗ ПРОМЈЕНЕ ВЛАСТИ. ЗАПОСЉАВАЊЕ У "ЕЛЕКТРОПРЕНОС БИХ" ..... ПА НИСТА ....

Name

Ре ГИЛЕ

12.08.2017 10:01

НЕМОЦНИ СМО ЈЕР КО ГОД И БИЛО СТА ДА ПРЕДУЗМЕ ОН ЈЕ ИЗДАЈНИК НАРОДА КОЈИ РАДИ ПРОТИВ СВАКОГ ОБЛИКА ВЛАСТИ А ПРИ ТОМ ИЛИ УЗ ТО МУ ПРИСИЈУ И ОНО ЛОПОВ НЕРАДНИК И СЛ..А ОНА КЛАСИЦНА-ИМА БОГА ОН СВЕ ВИДИ-Е ТЕК ТО НАС УБИЈА У ПОЈАМ ЈЕР ДО САДА БИ НАС ПОГЛЕДАО И НАПРАВИО НЕКУ СЕЛЕКЦИЈУ.

Name

Дијагноза

12.08.2017 09:59

Сад може закон, они су своје већ запослили па могу увести закон ако изгубе власт да ови нови не би своје запосљавали. Банда је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лијевцанин

12.08.2017 18:25

Они су унистили фирме,камиондзије у рс не требају никоме, градјевине нема а они су направили колумбију од насе рс и ако стварно мислис то сто писес иди лијеци се док јос има времена

Name

ЛИЈЕВЧАНИН

12.08.2017 10:36

КАКАВ НЕПОТИЗАМ, ВЛАДА РС И НАШ ПРЕСЕДНИК САМО ВОДЕ РАЧУНА О РС, А И ЊИХОВА ДЈЕЦА И РОЂАЦИ ЈЕ НИКАД НЕЋЕ ИЗДАТИ, УОСТАЛОМ ШТО НИСТЕ УЧИЛИ ШКОЛЕ ПА БИ ДОБИЛИ ПОСАО, А ПОШТО НИСТЕ, РАДИТЕ ПОСЛОВЕ КОЈИХ ИМА, ВОЗАЧИ, ЗИДАРИ ИТД, САМО КУКАТЕ, ТРЕБА РАДИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лијевцанин

12.08.2017 18:23

Воде рацуна тако сто тразе пара од ммф-а а ммф нас легално опљацка уз помоц владе рс

Name

Не постпоје

12.08.2017 18:55

У лудој земљи закони не постоје.Занимљиво је гледати кловнове по скупстинама који доносе несто сто нико не постује.Земља лудака.

ОДГОВОРИТЕ