Корупција у јавним набавкама

Јавне набавке и запошљавање у институцијама БиХ извори су корупције и превара, а то се посебно односи на институције које располажу са највише новца у каси и најдужим платним списковима, закључак је анализе коју је обавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Босна и Херцеговина 12.08.2017 | 07:52
Корупција у јавним набавкама
Савјет министара БиХ усвојио је Стратегију за борбу против корупције од 2015. до 2019. године и Акциони план за њено спровођење. Институције су углавном предузеле одређене кораке с циљем усвајања властитих стратегија и планова.

Ипак, став ревизора је да треба уложити додатне напоре, појачати одговорност и истрајати у примјени донесених мјера да би усвојена акта дала очекиване резултате, а не остала тек мртво слово на папиру.

Борба против корупције у првом реду треба да се одвија у сопственим редовима при чему је у фокус потребно ставити јачање личног и институционалног интегритета. Треба потенцирати јачање те борбе у свим институцијама БиХ при чему у одређеном броју њих, због природе дјелатности и новца који троше, треба ставити посебан нагласак на ову проблематику.

На тој листи су Управа за индиректно опорезивање, Гранична полиција, Канцеларија за разматрање жалби, Тужилаштво, Суд, Агенција за истраге и заштиту, Министарство одбране и друге, наведено је у годишњем ревизорском извјештају о главним налазима и препорукама за 2016. годину.

Јачањем унутрашњих контрола, према мишљењу ревизора, могуће је поставити значајну препреку с циљем смањења броја коруптивних радњи и њиховог обима.

Посебна пажња скренута је на недостатке који су евидентни приликом поступака јавних набавки и пријема нових службеника. Прошле године су, на основу података из система електронских набавки, институције БиХ додијелиле 3.873 уговора укупне вриједности 61,7 милиона КМ. Ревизори су утврдили низ грешака и пропуста - од креирања и реализације плана јавних набавки до закључивања и реализације уговора.

Недостаци и пропусти у процесу јавних набавки могу имати коруптивне елементе. Запошљавање у јавној управи је још један од процеса који подразумијева висок ризик од могућих коруптивних радњи јер је незапосленост огроман друштвени проблем, што само по себи генерише велики ризик од коруптивних радњи.

Преваре у јавној управи се првенствено манифестују у спорности квалитета и тачности евиденција које служе као подлога за обрачун трошкова и утврђивање намјенске потрошње гдје је танка нит између јавне и приватне потрошње или евиденције о употреби и коришћењу службених аутомобила - наглашено је у извјештају.

У БиХ је лани око десет одсто уговора о јавним набавкама закључено без расписивања тендера, односно у четири ока, а њихова вриједност је премашила 258 милиона марака.

Да је корупција одавно ушла у све поре друштва и да заузима посебно мјесто управо у поступцима јавних набавки, већ дуже вријеме упозоравају и у бањалучком Удружењу грађана "Тендер".

Према њиховим анализама, годишње у приватним џеповима заврши и милијарда марака, а БиХ је по степену корупције у самом врху свјетске листе.

Најризичније институције

* Управа за индиректно опорезивање

* Гранична полиција

* Канцеларија за разматрање жалби

* Тужилаштво

* Суд

* Агенција за истраге и заштиту

* Министарство одбране

Извор: Глас Српске

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

$

12.08.2017 05:55

Све у свему, коров је све заузео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дил

12.08.2017 08:47

Веце корупције,криминала,рекета.....него сто је у УИО.Тамо криминал иде строго по вертикали од најмањег па до главног и недодирљивог.

Name

Пикси

12.08.2017 11:58

То је стил владавине, начин дјеловања, принцип пословања.

Name

Градјанин

12.08.2017 06:00

Основни проблем РС је "кадар" који ради у полицији, тужилаштву и судовима. Њима свима треба дати отказ а онда из почетка. Све и један судија може поново да се пријави на то радно мјесто али му треба прегледати све пресуде које је доносио. Наравно да комисија треба бити састављена од Америчких судија а не домаћих. Све у свему, потребан је страна управа са масом страних држављана који ће радити на битним радним мјестима у управи или надгледати рад домаћих кадрова. ОХР и високи представник су потпуно заказали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.08.2017 07:54

@ Градјанин Слажем се са вама и "навијам" да странци узму све јер ми не знамо "газдовати" ни са чиме!!

Name

Турбоскара

12.08.2017 06:12

Све то народ треба помлатити једног дана.Све сл бас све у Рс је корупција кримиинал па сама власт И онав е врх корупције криминала свег незаконитог И највеце преваре крадјевсу са врха владе премијера министсра И председника .Приватне криминалне Рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

криви смо ми

12.08.2017 09:03

Па ми их бирамо. Ко је на изборе изасао због убједјења? На изборе излазе они који гласају за асфалт, радно мјесто, унапредјење, неписмени, глупи и слицно. Паметни људи који немају неки интерес у изборима тај дан не долазе на бирацко мјесто. Ко год да побиједи на исто му додје. Сјаси курта да узјаси мурта.

Name

Запошљавање негативном селекцијом - карцином друштва!

12.08.2017 06:17

Сви конкурси су унапријед намјештени и формулишу се услови који само што не траже прецизну тежину и боју очију унапријед предвиђеног кандидата. У правилу је то кандидат који је најгори чак и из најширег круга потенцијалних кандидата, а поготово је интересантно када се траже образовни профили који немају никакве везе са позицијом за који се расписује конкурс - или уникатни сљуцај гдје образовни профил није уопште ни наведен, какав је случај са Конкурсом за избор директора Туристичке организације Лакташи - који је у току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.08.2017 06:39

Корупција извире из корумпираних политицара на највиднијим мјестима. Риба смрди од главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.08.2017 07:28

Државне институције су извор "елитизма".

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

12.08.2017 07:28

Што ће нам Закон о јавним набавкама, такав какав јесте, шта ће нам јавни огласи (конкурси) за попуну упражњених радних мјеста...? Све је то једна фарса, представа за народ, чију интелигенцију политичари понижавају већ 2 деценије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

12.08.2017 07:37

Провјери суд Бијељина, купе ауто полупају -тотална штета. немогу наплате ни 30% од цијене коју су платили за набавку половног аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откуд тооооо

12.08.2017 07:49

Бас ме цуди,корупција у друству гдје ниста друго и не постоји сем корупције у свим странкама градовима институцијама па и улицама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

12.08.2017 09:42

Људи имал у БиХ постеног политицара(постеног цовека)

Name

Ре брзи

12.08.2017 10:06

Ако смо и мислили сада видим да смо погријесили..Исти су сви а детаљи нису висе ни битни..