Пропао тендер од 1,4 милиона КМ

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) расписала је тендер за уклањање објеката на локацији гдје је планирано да се прави нова зграда те институције, али не и тендер за градњу тог објекта, тако да ће грађевинска дозвола за тај пројекат, која истиче у октобру а која је плаћена 1,4 милиона КМ, вјероватно пропасти.

Република Српска 11.08.2017 | 14:17
Пропао тендер од 1,4 милиона КМ
“Готово је сигурно да до тада неће бити изабран извођач радова на изградњи зграде, а вјероватно ни расписан тендер за тај посао. Министарству цивилних послова БиХ, које је ресорно надлежно за ИДДЕЕА, то је споредно питање и готово је сигурно да неће то стављати на дневни ред сједнице Савјета министара БиХ све док се земљиште које је у власништву РС не препише на државу БиХ”, испричао је извор “Независних”, додајући да РС на то вјероватно никад неће пристати.

У ИДДЕЕА су нам на питање због чега уклањање објеката није у склопу тендера за изградњу зграде у Бањалуци рекли да с обзиром на рок важења грађевинске дозволе да су ове активности предуслов за почетак реализације пројекта изградње зграде.

Нису жељели говорити о томе ко ће сносити одговорност ако пропадне грађевинска дозвола чији рок важења истиче у октобру ове године, а на питање када ће бити расписан тендер за изградњу зграде у Бањалуци рекли су да ће то бити координисано са надлежним ресорним институцијама.

Оно што је занимљиво јесте да за тај пројекат изградње зграде ИДДЕЕА имају обезбијеђена средства, а процјена је да ће она коштати око 22 милиона КМ.

У ИДДЕЕА одуговлачење са расписивањем тендера правдају тиме да Савјет министара БиХ треба да измијени своју ранију одлуку о градњи сједишта ИДДЕЕА, која је донесена још 2010. године.

Та одлука изградњу зграде ИДДЕЕА дефинише као пројекат за капитална улагања и усвојена је за период од 2011. до 2014. године, а како у том периоду ништа није урађено неопходно је да се направи нова одлука и рок дефинише на период од 2016. до 2020. године.

Касније се појавио и проблем власништва над земљиштем бивше касарне у Трапистима које је додијељено Влади РС, а која је ИДДЕЕА тај простор уступила на кориштење без накнаде и то на период од 99 година.

О власништву над тим земљиштем говорили су чак и ревизори у једном од својих извјештаја, а то је појединцима послужило да траже књижење те имовине на државу БиХ, до чега барем у догледној будућности сасвим сигурно неће доћи.

Тендер за изградњу зграде у Бањалуци још раније је био расписан, али је послије жалби поништен иако се од самог почетка знало да ће тако бити јер нису створени услови да евентуално изабрани извођач радова уђе у посао.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Турбоскара

11.08.2017 17:05

Па код нас ако несто не пропадне онда је то цудо.А кад пропада фалира под стецај иде па то свакодневница нормално

ОДГОВОРИТЕ