Дан манастира на Равној Романији

Двадесете "Госпојинске вечери културе" на Сокоцу и обиљежавање Дана манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији окупиће кроз духовне, културно-умјетничке и гастрономске садржаје бројне учеснике из неколико градова земаља у окружењу.

Република Српска 11.08.2017 | 07:41
Дан манастира на Равној Романији
Света литургија у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији биће служена данас од 8.30 часова, а Свечана академија у част Дана храма почеће у 12.00 часова бесједом свештеника и обраћањем начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручиће у 11.00 часова у порти Манастира Светог великомученика Георгија одликовања породицама 28 погинулих бораца Војске Српске из Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је погинуле борце "Медаљом заслуга за народ" поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, а на иницијативу Борачке организације Српске.

Одликовања ће бити уручена породицама погинулих из општина Соколац, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Пале, најављено је из Борачке организације.

Једанаести август обиљежава се као Дан Манастира на Равној Романији у чијој цркви се налази спомен-плоча са исписаним именима 3.700 бораца Сарајевско-романијске регије који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Директор Установе за културу "Перо Косорић" Соколац Ирена Шућур рекла је Срни да ће у културно-духовном програму учествовати пјесници, изворне пјевачке етно-групе, чланови драмско-рецитаторске секције Средњошколског центра "Василије Острошки" и културно-умјетничка друштва из више градова.

"Госпојинске вечери културе попримају међународни карактер, с обзиром да окупљају велики број учесника из земаља у окружењу", истакла је Шућурева.

Она је напоменула да на овој манифестацији годинама организују дегустацију традиционалних јела романијско-гласиначке кухиње и излажу предмете ручне радиности.

"Посебну пажњу посјетилаца привлаче учесници манифестације `Купусијада` из Мрчајеваца, који већ двије деценије припремају свадбарски купус за госте на Равној Романији", навела је Шућурова.

У оквиру програма Госпојинских вечери културе и обиљежавања Дана манастира на Равној Романији, биће одржан и "Дан романијског меда и љекобиља" у порти овог храма.

На манифестацији ће учествовати неколико удружења која се баве очувањем етно-традиције - из Брчког, Добоја, Бијељине, Требиња, Источног Новог Сарајева, Источног Старог Града, Источне Илиџе, Олова и домаћина Сокоца.

Покровитељи јубиларних "Госпојинских вечери културе" су општина Соколац и Град Источно Сарајево, а организатор соколачка Установа за културу "Перо Косорић".

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

блбл

11.08.2017 06:40

Има ли код нас иста или ико ко нема свој дан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре блбл

11.08.2017 07:45

Имаш ти. Ти си без рођендана..

Name

Пелцер224

11.08.2017 08:33

Ја сам то давно рекао ми и да хоцемо радити немамо кад. Обиљези све вјерско па обиљези од једне друге треце дрзаве из прослости итд итд. Нема ту напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мијат

11.08.2017 09:14

Хоће ли Говедарица гуслати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владан

11.08.2017 09:23

Занимљиво. Док је било много Срба није било цркве. Сад кад је све мање и мање Срба више је цркава. А школе се затварају.

ОДГОВОРИТЕ