Битка за глас Србије у Унеску

Кампања за избор генералног секретара организације при УН, Србија разматра кога ће подржати. Ивица Дачић: мерићемо поступке држава из којих долазе кандидати.

Србија 11.08.2017 | 07:38
Битка за глас Србије у Унеску
Као једна од 58 чланица Извршног савета Унеска, Србија је протеклих недеља и месеци постала незаобилазан саговорник представника земаља које су истакле своје кандидате за новог генералног директора ове организације УН.

Глас Београда има специфичну тежину, јер наследник Бугарке Ирине Бокове, најпре мора, у октобру, да добије већину гласова у Извршном савету, да би се његов избор потврдио и на Генералној конференцији Унеска у новембру.

За главну позицију у Унеску пријавило се девет кандидата, а о томе да ли је већ познато кога ће Србија да заокружи, шеф дипломатије Ивица Дачић каже:

"Нисмо још одлучили кога ћемо да подржимо. Али у сваком случају водићемо се искључивио својим интересима као и поступцима држава из којих долазе кандидати."

С обзиром на дипломатску борбу Београда да спречи чланство Косова у Унеску, за очекивати је да ће већу наклоност Србије имати кандидати који долазе из земаља које не признају косовску "државност".

Иако по неписаном правилу, генерални директор овај пут треба да буде из арапских земаља, међу девет кандидата је тек њих четворо из тог круга (Египат, Катар, Либан и Ирак), а у трку су ушли и представници Азербејџана, Вијетнама, Кине, Гватемале и Француске.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

у нетко

11.08.2017 06:57

Тај УНЕСКО не значи ништа посебно, многе грађевине под заштитом те свејтске организације су рушене 1992-93 у БиХ, тачније бољем БХ ентитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

силници

11.08.2017 08:28

Небески су изнад УНЕСКО

Name

Унесцо

11.08.2017 08:41

Још да нас просвјетлиш мало,да нам објасниш који је то бољи а који гори ентитет, и по чему?!

Name

ре. унеско

11.08.2017 13:01

Федерација је бољи ентитет,имају више терориста