Из авантуре у авантуру

Сузана Вукмир (33) страствени заљубљеник у путовања, почела је путовати још у мајчином стомаку, обишла европске престонице, државе које више ни не постоје, а тренутно обилази егзотична места Африке и Азије.

Република Српска 10.08.2017 | 13:38
Из авантуре у авантуру
Холандија, Мађарска, Кина, Италија и Танзанија само су неке од држава у којима је боравила Сузана, за коју се може рећи да је обишла више градова него што има година.
 
Све је почело, каже она, од малих ногу, јер су јој и родитељи љубитељи пасоша пуних печата.

"Сећам се се када је тата возио, а мама брату и мени додавала комадиће хране на задњем седишту. Било је то непосредно пред пад Берлинског зида. Имала сам пет година, а та земља се тад звала Западна Немачка", овако са Сузана Вукмир присећа својих првих путовања у државу које више нема.

Сузана је после путовања са родитељима, путовала и са својим плесним клубом, затим са једном музичком групом, а сада путује сама, те каже да се труди искористити сваку прилику да оде обићи неки нови град, а у последње време посебно је привлаче егзотична места.

"Увек сам тежила да видим чудне, егзотичне земље. Жеља ми је била да посетим прво Јамајку, међутим Танзанија је ипак била суђена. Са Килиманџара памтим укус најбоље кафе на свету, те вина и пива од банане", каже она, те додаје да путовање у Африку памти по најлепшој храни коју је пробала, јер они немају развијену технологију за узгој хране и све им је природно.



На острву Занзибар, каже, могла би да живи само због хране, тиркизног мора и белог ситног песка.

"Једном нам је чак на коктел забави нестало нане од које су се правили коктели", објашњава Сузана, покушавајући да дочара колико им се тамо све свидело.

Као на сваком путовању, анегдоте су биле незаобилазне, а чути како страници препознају наш народ увек је занимљиво.

"У Африци ме доктор питао да ли сам нешто у роду са Слободаном Милошевићевем. Прво нисмо веровали шта ме пита, а онда смо се смејали до изнемоглости" каже Сузана.

Сузана се после Африке упутила у Азију, те живи у Кини у Шенџену, кинеској Силиконској долини и о овој земљи има само речи хвале.

"Кина је потпуно друга планета. Не могу је упоредити ни са чим. За Кину ћу оставити једно поглавље у животу, сигурна сам, па тек тада моћи одговорити на питање како ми је овде", каже она.

Иако јој је свако путовање прича за себе, каже да није имала негативних искустава јер у свом коферу носи само позитивну енергију, коју, каже, људи увек препознају и узврате истом мером.



На пут око света често јој недостаје Бањалука, а највише породица, пријатељи и храна.

"Некада ме савлада носталгија, али то је нормално. Још нисам путовала колико желим, али на добром сам путу. Надам се једног дана да ћу путовати и на другу планету", каже Сузана кроз смех.

И Норвежани знају српски

У мору искустава и путовања, ова авантуристкиња каже да јој посебно месту у сећању заузима европска турнеја са групом "Сопот". Тада су обишли шест земаља за 12 дана, а занимљивих тренутака има много.

"Сцена коју дефинитивно памтим десила се на граници Норвешке и Шведске кад нам је службеник, типичног скандинавског изгледа, рекао на нашем језику - Добар дан. Пет круна. Срећан пут", прича Сузана, те додаје да им енглески језик готово да није био потребан, јер су често наилазили на људе који говоре српски језик.

Извор: Блиц.рс
Фото: Приватна архива

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоx

10.08.2017 11:51

Путовање.... а којим се то послом мозес бавити да то постане јава

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

10.08.2017 12:49

Бас романтицно путовати сама...

Name

Ме

10.08.2017 16:30

Свака цаст,. Само узивај,. Јадном се зиви,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Народе

10.08.2017 23:51

Не лази за Српски језик у Норвеској

ОДГОВОРИТЕ
Name

мно

11.08.2017 09:06

Само путуј најбогатији су људи који су највише пропутовали.

ОДГОВОРИТЕ