Спорни правилник повлаче у петак?

Спорни Правилник хрватског Министарства пољопривреде о повећању такси за фитосанитарну контолу воћа и поврћа увезеног из “трећих земаља”, биће повучен у петак, јавила је телевизија РТЛ, позивајући се на незваничне изворе.

Босна и Херцеговина 10.08.2017 | 08:58
Спорни правилник повлаче у петак?
Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих. Спорни правилник изазвао је прави трговински рат између Хрватске и земаља у региону које нису чланице Европске уније.

Хрватски премијер Андреј Пленковић наложио је у уторак министру пољопривреде Томиславу Толушићу да до краја недјеље пронађе рјешење проблема са сусједним земљама у вези са повећаним таксама за увоз воћа и поврћа.

Пленковић сматра да су накнаде које је одредило ресорно министарство превисоке, и да их треба смањити. На тај проблем реаговало и Хрватско удружење пољопривредника, које сматра да је правилник добар, али да је његова примјена “лоше комуницирана” са сусједима.

Они се истовремено залажу за строжу контролу производа из држава ЕУ.

“Ви имате данас увоз воћа и поврћа из Пољске, које је 10 пута неквалитетније од нашег и које неки повртари називају ђубретом. Имате месо из Румуније и Мађарске, које је неквалитетно и које се такође увози у Хрватску. Имамо увоз јаја и примјер Холандије, гдје су јаја по правилу отрована”, изјавио је Тихомир Јаић из тог удружења, пренио је ХРТ.

(Агенције)
(Фото: Архива)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РАЈНА

10.08.2017 08:04

Браво за министра Шаровића, који ради за добробит свих грађана БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Рајна

10.08.2017 08:48

Какав је успјех у питању ако такса буде смањена са 270 на 220 еура????

Name

ре

10.08.2017 09:23

Не дамо ми нашег министра, а будућег предсједника