Седам сценарија могућег обрачуна

Оштре речи на релацији Вашингтон-Пјонгјанг с правом престрављују међународну заједницу, нарочито имајући у виду карактер двојице председника, Доналда Трампа и Ким Џонг-уна. Након међусобних претњи обогаћених сликовитим описима попут "огњеног напада" и "ватре и беса", број оних који верују да ће се конфликт две земље ускоро решити све је мањи.

Свијет 10.08.2017 | 07:57
Седам сценарија могућег обрачуна
Америка је увела најжешће санкције досад, кажњавајући Северну Кореју због константних балистичких тестова и развијања нуклеарног оружја, док Ким Џонг-ун узвраћа и тврди да је "поседовање нуклеарног оружја једини начин да се одбије америчка претња". Долази се до једноставног закључка да ни за Трампа ни за Кима лаких решења нема. Пред вама је седам потенцијалних развоја кризне ситуације на релацији САД-Северна Кореја.

1. Могу ли САД пробати са "хируршким ударом" на нуклеарна постројења?

Тешко, из разлога јер такав напад највероватније не би постигао жељени ефекат. Севернокорејски пројектили и нуклеарна постројења су добро сакривени на оштром планинском терену широм земље.

Уколико би САД покушале са том акцијом, а притом не успеју да уништи све ракете, то би значило да би 10 милиона људи у Сеулу, престоници Јужне Кореје, кључног америчког савезника у том делу света, 38 милиона у Токију и околини, као и десетине хиљада америчког војног особља у том делу Азије постали директне мете одмазде Пјонгјанга, било конвенционалним или нуклеарним оружјем, сматра британски војни аналитичар Изабел Рејнолдс у изјави за "Блумберг".



2. Да ли би Ким могао да употреби нуклеарно оружје?

"Чак и ограничени напад САД ризиковао би да Северна Кореја узврати најјаче што може. Са тим се не треба играти", наводи Џефри Луис, директор Источноазијског центра за смањење наоружања при Институту Мидлбери.

Уколико би САД одлучиле да изврше превентивни удар, онда би то морало јасно да буде најављено и стављено до знања како Северној Кореји тако и Кини, њеном главном партнеру, како одговор не би био нуклеарне природе, каже Луис.

3. Да ли је свргавање Кимовог режима могуће?

Нова владајућа гарнитура не би обавезно значила и промену политике и размишљања Пјонгјанга. Ким Џонг-ун је најбољи пример: швајцарски ђак који је годинама уживао у "благодетима западних вредности" био је човек за кога се цео свет надао да ће коначно отворити Северну Кореју према свету. Међутим, чим је добио власт, распршио је те наде за тили час.



Уколико би Ким некако постао мета за свргавање, попут Гадафија, Хусеина... то би значило да би са њим морала да оде скоро целокупна владајућа елита, чиме листа за одстрел постаје превише велика.

Уосталом, такав сценарио не би дозволила Кина, која би постала прва дестинација огромног избегличког таласа из Северне Кореје. Уз то, Кинези никада не би допустили присуство америчких трупа на својој граници, које би неминовно биле распоређене у Северној Кореји у случају свргавања Ким Џонг-уна.

4. Да ли је општи рат добра опција за САД?

Уколико би се Трамп одлучио на овај потез, то би значило да би читава севернокорејска артиљерија и нуклеарни арсенал морали да буду збрисани у правом блицкригу, не остављајући време за реакцију. То би такође захтевало велику помоћ Јапана и Јужне Кореје, а истовремено би подразумевало да Кина и Русија не реагују. Једноставно, у тој опцији има превише непознатих.



"Реално гледано, рат мора да се избегне. Свака иоле валидна анализа последица такве опције указује да до напада не би смело да дође. То би била комплетна лудост", каже Џон Делури, професор међународних студија на Јонсеи универзитету у Сеулу.

5. Какав би могао да буде одговор Пјонгјанга?

Највероватнија прва реакција била би масовна артиљеријска паљба на Сеул и околину. Севернокорејска артиљерија распоређена на граници може да се покрене далеко брже него морнарица и авијација.

Међутим, након првог удара артиљерије уследио би још жешћи талас напада: интерконтинентални пројектили засули би јужнокорејске, јапанске и америчке базе у региону, а нико не може да гарантује да неке од тих ракета не би могле да носе и нуклеарну бојеву главу.



Јапанска влада је чак почела да нуди савете грађанима како да се сачувају од евентуалног напада пројектилима, док је продаја "титанијумских комора које штите од нуклеарног удара" вишеструко скочила у последњих неколико месеци.

Док је и даље нејасно да ли Северна Кореја може да нашкоди америчким градовима попут Денвера или Чикага, подједнако је непознато да ли је амерички ПВО уопште у стању да се одбрани од таквог напада, сматра "Блумберг".

6. Колики би био економски губитак у случају рата?

Јужнокорејска економија чини око 1.9% светске економије. Јужна Кореја је дом светских гиганата попут "Самсунга", "ЛГ-ја", "Хјундаија"... а евентуални напад би изазвао цунами у светској економији. Глобална финансијска тржишта доживела би шок.



"Уз економску, избила би и хуманитарна криза. Уколико би дошло до ескалације сукоба на Корејском полуострву, читав регион би морао да се рестартује, а у томе би главну улогу имале пре свих Кина, САД и ЕУ. За опоравак економије била би потребна читава деценија. Била би то катастрофа", каже Раџив Бисвас, економиста Азијско-пацифичког "ИХС Маркита".

7. Које су реалне опције решења кризе?

Већина аналитичара слаже се да је најбоље решење састанак Трампа и Кима, односно билатерални преговори САД и Северне Кореје.

"Одвраћање Пјонгјанга од развоја тремонуклеарног оружја је циљ коме вреди тежити. Колико год то било неприхватљиво за САД, морају да схвате да за уступак морају нешто и да дају заузврат. Да ли је то укидање санкција или нешто друго, то већ зависи од преговора", каже Луис, и истиче да би ти разговори морали да буду јавни, уколико се очекује да успеју.

(Блиц.рс)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ћулимууз

10.08.2017 06:39

Неће бити рата, баланс у наоружању значи мир, да је баланс постојао 1992-е рата у Босни не би било, то је јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

10.08.2017 07:47

Биће,биће,не одлучујеш ти него Ким!!!Има САД да се ПУШИИИ...

Name

Драган

10.08.2017 06:51

Погледаш ове две дебилне фаце и не можеш очима да верујеш од каква два морона зависи судбина планете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

10.08.2017 07:38

Ух како би ми одговарао рат да ове приватнике истресем из гаћа,што им радници раде по 250. сати за 390 марака.

Name

Драгутин

10.08.2017 07:46

Не лупетај,Живео Ким Џонг Ун!!!

Name

Ренено

10.08.2017 11:43

Тако је да оце рат да се ови послодавци истресу из гаца лопови

Name

Драган

10.08.2017 19:06

@ нено: Да си ти један дан у рату провео, али тамо где пршти око главе, не би ти никад рат призивао. Ко је рат прошао, а опет га призива, тај није нормалан.

Name

подрињац

10.08.2017 07:06

По ком основу А мерика мозе да има нуклеарно орузје а неке мање земље не?Једини начин да се мале земље застите од сккаваца који позобасе много земаља јесте ако имају нуклеарно орузје и то са дометом до њујорка.Не слазем се да Америка диктира како це ко зивити.Сјеверна Кореја никога не дира .Спремна је да се брани.Амери су покусали да је покоре али довело је само до подјеле једног народа.Подрзавам Кима па иако то мозе изазвати катаклизму.Сматрам да Кина и Русија треба да помогну да се Америка врати у своје границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.08.2017 07:14

Напад на Кореју би знацио поцетак трецег свјетског рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

10.08.2017 07:27

Легендо Ким Џонг Уне,само ударај и не размишљај много о томе...Америци се ускоро ближи крај,најбогатију земљу која је највише зла нанела целом свету ускоро чека тотална пропаст...Подршка за Ким Џонг Уна од народа из Србије,ми сви једва чекамо и бројимо дане и сате када ће се десити Северно Корејски удар по САД...Напред Киме легендо,цела Србија кличе Кимово име...Дуго бесмо ми Срби под САД робови,а ускоро бићемо слободни!!!Живела северна Кореја и њен вођа Ким Џонг Ун,Живела СЛОБОДА и равноправност свих грађана широм света,доле америчко ропство и угњетавање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.08.2017 08:27

Драгутине, брате, много је будаласто када неко покушава да говори у име било ког народа. Још је будаластије када се даје подршка будалетини попут ове. Имам предлог за тебе: Пресели се у Северну Кореју и живи у чарима које пружа тај режим.

Name

Игор

10.08.2017 09:16

Ова 2 % свјетске економије су кљуцна, као сто је на Косову кљуцно било отимање Трепце и зарада од наркотика, као сто је у Ираку , Ирану, Сирији нафта. Плус јос продаја наорузања Јапану, Јузној Кореји ... Кад Америка процијени да им требају та 2 % плус и зарада од наорузања поциње рат . Ким це да нанесе стету сусједима , свом народу највисе али Америка це бити у плусу. Помирите се са тим , велике рибе једу мале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.08.2017 12:09

ПОЦОЊЕ БУНА ОД КИМ ДЗОНГ УНА...

Name

Сарајлија.

11.08.2017 04:54

Драгутине црни Драгутине рат ти био у куци .

ОДГОВОРИТЕ