Контрола кажњава домове здравља

Велики број лекара са бирчанске регије обратио се регионалном Удружењу доктора породичне медицине у Зворнику са наводима да менаџменти здравствених установа ради на њих врши притисак због издавања лекова на рецепт, а све након контроле издавања рецепата од стане Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Република Српска 10.08.2017 | 08:29
Контрола кажњава домове здравља
На овај начин се проблем само пребацује на лекаре, а пацијенти бивају угрожени, јер им се не сме два пута у месецу издати исти рецепт.

Горан Бирчаковић, председник Удружења доктора породичне медицине за регију Бирач и лекар у Дому здравља у Зворнику, каже да је проблем направљен непотребно и да је опет све везано за генеричку листу лекова.

"Обратио ми се велики број лекара из неколико општина регије, јер добијају претње о смањењу плата од старне менџмента ако они добију казну од Фонда здравственог осигурања због издавања рецепата. Међутим, иако смо толико пута писали и ресорном министарству и ФЗО они не желе да реше овај проблем",  каже Бирчаковић.

"На пример, они не остављају могућност да се пацијенту за месец дана два пута издаје рецепт, а ви пацијенту препишете лек који у паковању има 28 таблета које пије сваки дан по једну. Тај пацијент мора доћи по други рецепт како би могао да наставу терапију и уопште не видим зашто би то било спорно", каже Бирчаковић и додаје да су контроле Фонда здравственог осигурања у овом случају непотребне и само су контрапродуктивне.

"Комплетам проблем је настао због генеричке листе лекова. Када пацијенту препишете неки лек, ви не знате од кога ће му произвођача у апотеци продати тај лек тако да не знате ни које је паковање купио нити колико ће му оно трајати. Чим потроше лек пацијенти наравно морају доћи да траже други како би наставили терапију. Зато смо ми против генеричке листе лекова јер да ње нема доктор би знао који лек прописује, колико паковање и он би сам без контроле ФЗО боље испоштовао правила које морамо да поштујемо", сматра Бирчаковић.

Наводи да Фонд, након контроле, прети здравственим установама, они лекарима, ми стварамо лош однос са пацијентима који не разумеју ове лоше мере и тако се домино ефектом, беспотребна криза преноси на све нас.

Из ФЗО су дговорили да су примили захтев и да ће се Комисија за лекове у сарадњу са Удружењем доктора породичне медицине и другим релевантним организацијама размотрити све предности и мане и комерцијалноог и генеричког прописивање лекова и донети одлуку о томе, пише ЕуроБлиц.

"Међутим, није тачно да је Фонд кажњавао домове здравља због више рецепата у току једног месеца, али је било случајева да се за 20 дана више пута издаје рецепт на исти лек за чим нема потребе, јер се при сваком рецепту апотекама плаћа фармацеутске услуга што ствара додатне трошкове. Дакле, проблем није да се пацијенту у року од месец дана изда два пута лек уколико је прошло бар 20 дана од претходног рецепта, и због тога се не кажњавају установе", кажу у ФЗО.

"У прошлој години поједини домови здравља су кажњени због уочених неправилности, тачније због нерационалног прописивања лекова, неевидентирања прописаног лека у здравствени картон. Односно ниједна није кажњен само због рецепта. На регији Бирча једино је прошле године кажњен дом здравља у Шековићима", проручују из ФЗО.

Кажњени у Власеници

Доктор Бирчаковић је рекао да су и они за контроле, те да његова прича и иде у правцу да се направе уштеде.

"То је Фонд и потврдио својим саопштењем, односно због генеричке листе све више новца се издваја апотекама", рекао је Бирчаковић. Додао је и да је он говорио о кажањавању здравствених установа у овој години, поготово након последњих контрола.

Како је Еуро Блиц незванично сазно, након недавне контроле на подручју регије Бирча кажњен је Дом здравља у Власеници.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Студент

10.08.2017 05:37

Др Бирчаковић је једна обична сировина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

10.08.2017 09:22

Зао је Бирцаковићу сто га не посјећују представници фармацеутских кућа, а посјећивали су док није увесена генеричка листа лијекова.

Name

Андраш

10.08.2017 15:43

Бирчаковић СТУДИРО 17 ГОДИНА МЕДИЦИНУ и нашао да паметује, е жалости...

Name

хе хе хе

10.08.2017 06:12

Смо видите шта раде у УКБЦ Бањалука, Стевандић уништава све живо пљачка и ставља своје подобне кадрове који једва да знају од алкохола да нађу УКБЦ БЛ , а нови директор смо служи за хи хи хи ху спрдња све здравство нам је унистено захваљујући кадровима СНСДа а о министру да не причамо бави се додјелом етата за сјечу шуме на Теслићкој регији а здравство онако успут-потпунт пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај министар здравља ......

10.08.2017 07:51

...... Је доказ да смо као друство пали на дно септицке јаме и да це повратак одатле бити веома компликован и тезак!

Name

Зик

10.08.2017 06:16

Која контрола у Мркоњиц Граду луд доктор ради као доктор породицне медицине псијатрија потврдила Радиц П.Ког он да лијеци кад је и сам слуцај .Јебес такво здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спецена

10.08.2017 06:56

У дому здравља у власеници се спремају откази бице куци послато око 20 људи добице отказ отказе ради сеф кабинета нацелника опстине Данијела Вуковиц звана СПЕЦЕНА. Скоро је био и синдикат здравства и ресорни министар тако да је то сигурно све договорено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

10.08.2017 07:10

Укинути здравствени фонд ,фонд ПИО биро за запосљавање и могло би јос много тога.Ниста од тога није на корист народу него на стету .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лејла

10.08.2017 14:52

Браво, браво и само браво!

Name

Милан

10.08.2017 07:29

У западном свијету рецепти се издају на годину дана, само код нас пацијенти сваки мјесец морају долазити по рецепте што је тотална глупост. Људи имају право на лијекове а фонд не дају довољно пара и ту је главни проблем, сад као ми љекари морамо нешто рационализовати. Нек фино кажу да немају пара и крај приче, овако сва одговорност је на нама љекарима породичне медицине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле додик

10.08.2017 08:50

Ста ви оцете стоко једна ако вам треба лијек треба и да платите,треба да се дивите новој болници ста це вам лијекови,плахте и завоји тога нема на дерматологији,ја морам обезбиједити министре да вам заврцу уси....

Name

Оља

10.08.2017 11:39

Да, у праву сте, господине. Тако раде у уредјеним дрзавама. Али, ми смо, назалост, у прилици да, из дана у дан, зивимо у све вецој недодјији. Сваког мјесеца по рецепт, и то само једанпут, а у кутији 28 таблета. Дакле, да ли то препорука Фонда гласи отприлике овако: преостала 3 дана у мјесецу не пијте таблете, скоде, правите паузу, а ако бас хоцете да их пијете, новцаник у руке па пут апотеке, наравно ако уопсте имате ста у новцанику. Мозе ли ово нормалан ум да прихвати?!

Name

Горан

10.08.2017 09:09

Ма појма немате...Фонд се иживљава и над фармацеутима у апотекама.Умањује фактуре апотекама и наноси штету. Позовите апотекаре БН па питајте Тужба против Фонда од стране апотека се спрема.Спектакл слиједи...

ОДГОВОРИТЕ