Харадинај на првој оптужници

На првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВК биће име Даута Харадинаја, брата Рамуша Харадинаја, јавља "Спутњик".

Србија 09.08.2017 | 21:01
Харадинај на првој оптужници
На основу сазнања Спутњика, Даут Харадинај би могао да одговара за злочине почињене у име ОВК, као и за повезаност са Исламском државом и Ал Каидом.

Даут Харадинај, према наводима тог медија, биће оптужен за злочине почињене у Глођанима 1998. године, када је јединица коју је предводио он као један од команданата бивше ОВК напала полицијску станицу и убила српског полицајца Миодрага Отовића.

Осим тога, група коју је Даут предводио одговорна је и за застрашивање и убиства Срба и Албанаца лојалних српским властима у истом периоду у околним местима као што су Ђаковица и избеглички кампови у Јунику и Бабалољу.

Стејт департмент је 26. јуна 2001. године ставио Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији, а последњи пут је провераван 2015. године.

Његово име је и даље на црној листи, јер је у међувремену повезан и са Ал Каидом. Наиме, ЦИА је објавила доказе да се у Албанији састао са сада покојним вођом Ал Каиде Осамом бин Ладеном, када је овај био гост тадашњег албанског председника Салија Берише.

Има назнака да је после тог сусрета оформљено више џžихадистичких ћелија на Косову и Метохији и у Албанији.

Према истим изворима, Даут Харадинај је испред команде Косовског заштитног корпуса био задужен за координацију рада прво са Ал Каидом, а затим и са припадницима Исламске државе.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цоцаин Импортинг Агенцy

10.08.2017 11:27

Мајка ЦИА родила себи браћу "близанце": Криминални и неморални до сржи. Баш као и мајка им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

10.08.2017 13:28

А тек силна Српска тајна служба? Овакви никако да направе судар,ништа да им се не деси до сад.Не дирај ЦИАу они бар нешто раде,шта раде твоји?